Yılın alışveriş sitesi Etsy

İngiliz gazetesi The Guardian, 2007’nin son günlerinde 2008’e dair bazı öngörülerde bulundu ve bu arada yeni yılda popüler olacak internet sitelerini de yayınladı. Listedeki adreslerden biri, bir alışveriş sitesine aitti: Etsy.com.

Derhal girip baktım. 2005’te, tüm diğer dáhiyane internet siteleri gibi bir grup genç tarafından kurulmuş. Robert, Chris, Haim ve Jared’in amacı, yeni bir pazar sistemi yaratmak. Kendilerini hem bir cemaat, hem de şirket olarak tanımlıyorlar.

Etsy’de sadece el yapımı şeyler satılıyor. Alıcı ya da satıcı olarak yer alabiliyorsunuz.

Sadece İngilizce yayın yapan sitenin şu anda dünyanın farklı yerlerinden 100 bin "esnafı" var. Fakat büyük çoğunluk ABD ve İngiltere’den. Keşke farklı dil seçenekleri de olsa, gerçekten el emeğini satarak para kazanmaya ihtiyacı olanlara ulaşması kolay olurdu.

Etsy, bir tür blog ağı. Elinizden iş geliyor, bir şeyler üretebiliyorsanız, siz de Etsy’de bir dükkan açabilirsiniz. Üretimlerinizi burada sergiliyor ve satıyorsunuz. Dükkánlar farklı olduğundan alım satım şartları da dükkándan dükkána değişiyor. Örneğin kimisi dünyanın öbür ucuna bile posta gönderirken, kimisi sadece kendi kıtası ya da ülkesi dahilinde gönderim yapıyor.

Bir dükkána girdiğinizde dükkán sahibi hakkında bilgi sahibi olabiliyor, kendisinden daha önce alışveriş yapmış kişilerin görüşlerini okuyabiliyorsunuz.

Sitenin tasarımı muhteşem. Birçok farklı biçimde ürün araması yapılabiliyor. Zaman makinesine binip son satılan üründen geriye doğru bakabilir, baloncuklu pantoneden rengine göre seçebilir veya en çok satanlar listesinden yardım alabilirsiniz. Bir bölgeye özellikle ilginiz varsa, o bölgeden insanların açtığı dükkánları aratabilirsiniz.

Ben Türkiye’den birileri var mı diye aradım, karşıma 3 sonuç geldi. Ama biri İstanbul’da yaşayan Finli, diğeri Marmaris’te yaşayan Hollandalı bir anne-kız çıktı. Geriye tek bir Türk kaldı, fakat onun da dükkánında mal yoktu.

Etsy gerçekten 2008’in en popüler internet adreslerinden biri olabilir. Pek çok kişi, pek çok alanda başka bir düzen ararken, Etsy iç açıcı bir alternatif. Bir sürü şey bulabiliyorsunuz ve o, birinin evinde ya da atölyesinde el emeğiyle ürettiği bir şey oluyor. Bu nedenle pek çoğu benzersiz. Bazıları genç ve tanınmamış sanatçıların işleri. Káğıt üzerine baskılar, resimler, fotoğraflar, heykeller, illüstrasyonlar var. El yapımı oyuncakların her biri koleksiyon parçası bence.

Herkese Etsy’e girip bir bakmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Bizde dünya kadar insan var, kurslara gidip hobi edinen, evinde örgü ören, kutu boyayan, takı yapan. Kültürel el işlerini hiç saymıyorum bile. Bir kez girsek şu Etsy’e, altını üstüne getiririz.
Yazarın Tüm Yazıları