Yeni Irak hükümetinden beklenti

IRAK’ta yeni hükümetin kurulması ile birlikte, yeniden inşa dönemi hız alırken, Türkiye ile Irak ilişkilerinde de yeni açılımlara tanık olacağız. Özellikle de PKK konusunda.

Bu hafta başında Irak’a komşu ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye’de bir araya gelecekti.

Irak’ın komşuları daha önce de Ankara’nın girişimiyle bir araya gelmiş ve sorunlar üzerinde görüşmeler başlamıştı.

Türkiye’deki Irak’ın komşuları toplantısına bu kez Irak Başbakanı İbrahim El Caferi de katılacaktı. Ama hükümet kurulamadığı için Caferi hafta sonunda telefon etti ve toplantının ertelenmesini istedi.

Önümüzdeki hafta büyük bir olasılıkla bu toplantı yapılacak. ABD’nin de desteklediği bu görüşmelerin yararı konusunda herkes hemfikir.

ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Irak özel koordinatörü Büyükelçi Richard Jones da önceki gün yaptığımız söyleşide yeni Irak hükümetinin bundan sonra komşularından daha fazla yardım ve destek talebinde bulunacağı mesajını verdi.

Türkiye’nin başta geldiğini söylemeye gerek var mı bilmiyorum.

Celal Talabani’nin başkanlığındaki yeni yönetimden gelen sinyallerden bu anlaşılıyor.

Ankara’da da son zamanlarda Irak konusunda daha yapıcı bir yaklaşım izleniyor.

Başbakan Erdoğan’ın Irak seçimlerinden hemen sonra yaptığı, halkın gerçek iradesinin yansımadığını vurgulayan eleştiri tonunun yerini, devlet başkanı seçiminden sonra kucaklayıcı üslup aldı. Türkiye Talabani’yi ilk tebrik eden ülkeler arasındaydı.

* * *

ANKARA
’da yetkililer, ‘Bizim Irak gündemimizdeki en önemli konu PKK’nın Irak’taki faaliyetleri. Irak yönetiminin şu andaki tavırlarından memnun değiliz’ diyor.

ABD’nin Irak özel temsilcisi ise Türkiye’nin rahatsızlığının farkında oldukları izlenimi verdi. Ankara’da yeni Irak hükümetinin kurulmasından sonra PKK’nın Irak’ı lojistik bir depo ve arka bahçe gibi kullanmasının önüne geçileceği beklentisi var.

Türkiye, ABD ve Irak arasında ocak ayında başlayan üçlü toplantılarda PKK konusu ele alınmış ve çözümün Türkiye ile Irak hükümetleri arasında daha kolay sağlanacağında görüş birliğine varılmıştı.

İki ülke arasında var olan suçluların iadesi anlaşmalarının, Irak’ta faaliyet gösteren PKK’lıların Türkiye’ye iadesini kolaylaştıracağı gerekçesi, bugün neden böyle bir şey yapılamadığı sorusuna verilen yanıttı.

Yeni dönemde, PKK konusu Irak hükümetiyle Türkiye arasında devletler arası bir sorun olarak gündeme gelecek.

Görüştüğüm Türk yetkililer, ‘Washington da artık bu konuda bir şey yapmak lazım geldiğini görüyor. Yeni Irak hükümetinin kurulmasından sonra harekete geçmelerini bekliyoruz ‘diyorlar.

* * *

IRAK
’ta tüm zorluklarına rağmen, uzlaşma temelinde yükselecek olan demokratikleşme süreci başlıyor. Sadece Irak’ın komşuları değil Avrupa Birliği de Irak’ın bir an önce istikrara kavuşması için ABD ile çalışıyor.

Bu yeni dönemi, Irak ile Türkiye arasındaki diyalogun en sağlam biçimde gelişmesi için değerlendirmek karşılıklı çıkarımız açısından önemli.

Türkmenlerin insan hakları konusundaki hassasiyeti koruyarak ama Kürtleri, Arapları, Şiileri, Sünnileri ayırmadan kucaklayarak yaklaşmalıyız Irak’a.

PKK’ya, Irak’ta Kürt yönetimlerine karşı alternatif bir siyasi hareket misyonu yüklemek isteyenlerin yanlış yolda oldukları da bu işbirliği ile teşhir edilebilir ancak.
Yazarın Tüm Yazıları