Turizm arsa tahsisleri tartışılıyor

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, yedi yıl aradan sonra yaptığı açık artırma ile 117 parseli turizm yatırımcılarına veriyor. Bilindiği gibi burada koşul, altyapı hizmetlerinde en çok katkı payını vermek.

Tahsise çıkarılan 117 parselin 19’unu kimlerin aldığı belli. Ancak geriye kalan 98 parseli kimlerin aldığı hálá öğrenilemedi.

Bu konuda acentecisinden yatırımcısına kadar sektörün önde gelen isimleriyle görüşürken, herkesin bu dağıtımın kimlere gittiğini merak ettiğini gördük.

Konuştuğumuz bir turizm grubunun üst yöneticisi şunları söylüyor:

Sayın Bayer, turizm arsa tahsisleri için Bakan Erkan Mumcu’nun Cumhuriyet tarihinde tek örnek diye gösterdiği arsa tahsislerine ilişkin katkı paylı ‘ihale’ için ‘Türkiye’de bir Allah’ın kulunun çıkıp da burada şaibe var demesine imkán yok’ diyor. Ancak arsaların kimlere verildiği biraz şüphe uyandırıyor.’

KİMLERE GİTTİ

İhalelere başvuran 259 firma elenerek 136’ya indiriliyor. Bunlardan 100’u görüşmeye çağrılıyor. Ve tahsis yapılan firma ve kişilerden 19’una, hangi yerler ve ne kadar altyapı katkı payı teklif ettikleri öğreniliyor. Ancak geriye kalan 98 parselin kimlere gittiği konusunda bir bilgi alınamıyor. Bu arada Davras ve Burdur gibi bazı yerlere de hiç talip çıkmadığı da biliniyor.

Örneğin, tahsislerin yarısına yakını Tarsus bölgesinde... Burada 95 bin yatak kapasitesi öngörülüyor. Bu yatırımın yapılacağı arazilere kimler talip oldu, kimlere verildi? Merak bu.’

Muhatabamız şöyle diyor:

‘Sektörümüzde, Rus sermayesi ile büyüyen bir isim var: Yener Süsoy’la yaptığı söyleşide (Hürriyet, 27.4.2004), kendisini ‘Atatürkçüyüm, Fettullahçıyım, Kürtüm, Van Çaldıranlı’yım, Antalyalıyım’ gibi sıfatlarla tanıtan, ‘Tayyip Erdoğan’ı tanıdığımdan beri haftanın üç dört günü onu rüyamda görüyorum’ diyen Fettah Tamince (32); Rixos Hotelleri Yönetim Kurulu Başkanı... Geçmişin hanutçusu, şimdinin 10 oteli sahibi olan Tamince ‘Hedefinin 1 milyon yatak olduğunu’ söylüyor her zaman.

Biz turizmciler ihaleyi izlerken, salonda o gün şöyle bir söylenti dikkatimizi çekti; Fettah Bey, Bakan Mumcu’ya ‘Tarsus’un hepsini bana verin, parseller için tek tek uğraşmayın; bana verip oraya finansman bulurum’ demiş!... Ancak bakan da şimdi, Tarsus’a yatırımcı arıyorum, diyor; buna şaşırıyoruz.’ Evet sektör olarak bunun böyle olup olmadığını öğrenmek ve şüphelerini gidermek istiyorlar. Çünkü Sayın Mumcu bu ihaleleri şeffaf ve kayırmacılık olmadan yaptıklarını iddia ediyor. Acaba bakan bu ihaleyi örnek bir ihale ile açıklarken, bu arada bazı şeyler gözden mi kaçırılmak isteniyor?’

REKOR TEKLİF

Fettah Tamince
için bir başka tartışmalı ihale de, Belek’te 1500 dönüm üzerinde ‘1000 yatak+200 personel yatağı ve 67 No’lu 27 delikli golf alanı’ yapımı için 24.7 trilyon lira vermesi... Tamince, teklifi Rixos Otelleri adına Ude Tur’la girdi ve aldı.Turizmci okurumuz, ‘Bu akıl almaz bir rakam; arsa bedeli değil, sadece altyapı katkı bedeli... Bir anormallik olması lazım. Bu alana MNG, Şahinler, Alarko ve Alman TUİ de taliptiler; bu bedel karşısında artırımdan çekildiler’ diyor.

Can Etili’nin kızgınlığı

BİZLER, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın 1980-82 yılları arasındaki ilk mezunlarıyız. Bugün, hemen hepimiz Türk müziği alanında ülkemizin önde gelen sanatçılarından ve hocalarından kabul ediliyoruz. Okulumuzu bitirmemizin üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, diplomalarımız okul yönetiminin iş yoğunluğundan olacak ancak bu sene hazırlanabildi ve geçtiğimiz 11 Haziran günü konservatuvarda bir diploma töreni düzenlendi.

Ancak profesyonel müzisyen olan birçoğumuz önceden programlanmış işlerimiz dolayısıyla çok istememize rağmen 20 küsur yıl gecikmeli yapılan bu diploma törenine katılamadık. Törenden birkaç gün sonra diplomalarımızı almak için eski okulumuza gittiğimizde, okulun müdürlüğünü yapan türkücü Can Etili tarafından aşağılandık ve bizlere ‘Törene gelmeyerek talimatlara uymadığımız gerekçesiyle diplomalarımızın verilmeyeceği’ söylendi. Önce şaka yaptığını zannedip sebebini sorduğumuzda, cevabı ‘Zihniyetinizi beğenmedim’ oldu ve diplomalarımızı başka bir yere göndermeye karar verdiğini söyledi.

Uzun çalışmalarımız sonucunda haklı olarak elde ettiğimiz mesleğimizin onur belgesi olan diplomalarımıza 20 küsur sene sonra da olsa kavuşabilmemiz için İTÜ Rektörü Sayın Gülsün Sağlamer’in devreye girmesini ve ilkokul öğrencisi muamelesi yapılmasının önüne geçmesini bekliyoruz.

Ahmet Kadri RİZELİ- TRT Klasik Türk Müziği Korosu Şefi ve kemençe sanatçısı

Aynı dünkü gibi

‘Ey köle İtalya, acıların ülkesi,

fırtınada kaptansız gemi,

taşranın değil, kerhanenin ecesi’

(12. yüzyılda yaşayan İtalyan yazar Dante Alighieri, Aras 6. bölüm)

NATO
Zirvesi başlarken, yukarıdaki bazı sözcüklerin yerlerine bizden sözcükler koyarsanız, halimizi daha iyi anlarsınız.

Biliyor musunuz?

ORDU’da, kongrede seçilen ve görevden alındıktan sonra yeni kongreleri yapılmayan CHP’li kurultay delegesi il ve ilçe başkanlarının disiplin kuruluna verildiğini... TURBAN’daki yolsuzluklara karıştığından dolayı Ağır Ceza Mahkemesi’nde zimmet suçundan yargılanan Cengiz Kurt’un, Çukurova Üniversitesi İdari İşler Müdürlüğü ve Rektörlük Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü görevlerine getirildiğini... Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebahat Sarı’nın bir yıldır oturduğu lojmanı beğenmeyerek, kendisine ikinci bir lojman hazırlattığını ve Maliye Bakanlığı’nın bu usulsüzlükleri tespit ettiğini ve hakkında soruşturma açılmasını YÖK’ten istediğini...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları