Sayın Vali...
İstanbul büyük, çok büyük bir şehir; yüzbinlerce çocuk-genç eğitim görüyor.
Bu yazının konusu olmayan nedenlerden ötürü, öğrenciler çok erken saatlerde (06.00-06.30) yollara düşüp okullarına gitmek zorundalar.
Türkiye'de 24 saat yayın yapan pek çok radyo-TV istasyonu ve bir meteoroloji kurumu var. (Ve de CNN...)
18.3.1999 cuma günü pek çok veli-öğrenci ailesi gibi 06.00'da kalktığımızda yoğun kar yağışı vardı. Servisin geliş saati olan 07.00'ye kadar muhtelif TV kanallarını izleyerek okulların tatil edilip edilmeyeceği kararınızı bekledik. Saat 07.00'ye kadar ses çıkmayınca, malum hava koşulları nedeniyle gecikerek gelen servisle çocuğumuzu okula gönderdik.
Beklenen karar maalesef çocuklar okula vardıktan, yani iş işten geçtikten sonra verildi. Bu sefer de aynı zorlukla çocukların gerisin geriye dönmesi işlemi başladı.
Okulları tatil etmekten amaç; (1) trafiğin yoğun öğrenci trafiğinden etkilenmemesi idiyse, kararın geç verilmesiyle trafik yoğunluğu daha da arttırılmış oldu; (2) öğrencilerin zor hava şartlarından etkilenmemesi ve mağdur olmaması idiyse, kararın geç verilmesi nedeniyle mağduriyet iki misli arttırılmış oldu.
İstanbul'un daha birkaç karlı-yağışlı günü var geçmiş yıllardan bildiğimiz kadarıyla. Bu yazı hiç olmazsa o günlerde verilecek kararın zamanında verilmesine katkıda bulunulabilirse mutluluk duyacağım. 20.2.1999.
Ferruh GENÇER-ETİLER Akcan’a sorular
DEVLET İhale Kanunu ile ilgili tartışmalar sürüyor.
‘‘İhale Kanunu bağımsız olmadı’’ yazımıza karşı Bayındırlık Bakanı Prof.
Abdülkadir Akcan, dün verdiği yanıtta bu değerlendirmeyi kabul etmedi.
Biz de, Meclis'te görüşülmekte olan kanun tasarısına karşı,
'uzmanlar'ın belirttiği görüşleri soru halinde kendisine yöneltiyoruz:
İlk başta ihale sözleşmelerinin noterden geçirilmeleri öngörülüyordu. Ancak komisyonda bu koşul çıkarıldı; neden? Resmi bir garanti müessesesi ve hakem olan noterlikten kaçmak, damga vergisi kaçağına da yol açmayacak mı? Taraflar arasında usulsüz bir anlaşma sağlanırsa bunun hakemi kim olacaktır?
İlk tasarıda vergi borcu olanların ihalelere katılmaması öngörülüyordu. Yapılan değişiklikle,
kesinleşmiş vergi borcu olanların ihaleye katılmaması koşulu getirildi. Yargının sonucunu beklemeden ilgili müteahhidi ihaleye sokmak sakınca doğurmaz mı?
İlk tasarıda, ihalelerdeki teminat tutarı % 10 idi. Teminat bedelini % 6'ya indirmekle müteahhitler lehine bir düzenleme yapılmış olunmuyor mu?
Tasarıda,
Kamu İhale Kurumu'nda temsil edilen ilgili bakanlık ve kurumlardan birer kişi atanacaktı. Yapılan değişiklikle
'ilgili kurum' yerine
'kamu ve kurum kuruluşları'ndan ifadesi neden getirildi? (Bu durumda Maliye ve Bayındırlık bakanlıklarından atanacak temsilciler yerine örneğin Milli Eğitim ya da Tarım Bakanlığı'ndan da Devlet İhale Kurumu'na atama yapılabilecek.)
İlk tasarıda
Kamu İhale Kurumu 9 kişiden oluşacaktı. Ancak üye sayısı 10'a çıkarılarak, kuruma ihale ile ilgili olmayan
Hazine temsilcisi dahil edildi. Bu gibi kurullar her zaman tek üyeli olmaz mı? Bu durumda başkanın iki oyu mu olacak?
Telefon rehberinin kıymeti kalmadı mı?
BUNDAN bir süre önce telefon rehberi bastıracağım diyerek her aboneden para toplayan
Telekom'u okurlarımız eleştirmişti.
ANAP İstanbul Milletvekili
Bülent Akarcalı, Telekom'a ‘‘Yeni telefon rehberleri ne zaman yayınlanacaktır? Rehberlerin sürekli ve düzenli yayınlanması için ne gibi tedbirler düşünülmektedir?’’ diye sordu. Ulaştırma Bakanı Dr.
Oktay Vural yanıtladı:
‘‘Rehber basım ve dağıtım işlemine başlanılan 76 ilden, bugüne kadar 60'ında basım ve dağıtım işlemi tamamlanmıştır. 16 ilde ise basım ve dağıtım işlemlerinin en kısa sürede bitirilmesine çalışılmaktadır. Basın işlemleri sürdürülen rehberlerden;
Erzurum ve
Kahramanmaraş ile
İstanbul-Anadolu yakası ve
Ankara'da ise yeterli talebin oluşmaması nedeniyle ilk ihale Kasım 2000-Ocak 2001 tarihlerinde yapılabilmiş, ancak ihaleyi üstlenen firmanın sözleşme imzalamaya yanaşmaması üzerine söz konusu ihale iptal edilmiştir. Bundan sonra yeni ihalelere çıkılmış ancak 4. ihalede sonuç alınabilmiştir. Diğer illerde ise ihalelere yeterli katılım sağlanamaması veya ihaleyi üstlenen firmalardan kaynaklanan nedenlerle rehber basım işi gecikmiştir.
Basın ve dağıtım işlemi tamamlanan
Alfabetik Telefon Rehberleri, Türk Telekom işyerlerine satışa verilmiş olup
Telekom aboneleri, rehberleri ücreti karşılığında bu merkezlerden temin edebileceklerdir.
Öneri
VATANDAŞIN Vergisini Koruma Derneği
(VAVEK), yolsuzluklara kaynaklık eden
Devlet İhale Yasası'nın Meclis'te görüşülmesi nedeniyle milletvekillerine bir açık mektup yayınladı. Bir soru şöyle:
‘‘Tasarı, ihalelerde
'anahtar teslimi götürü' bedel usulüne geçmeyi öngörmektedir. Bu ilkenin sonucu olarak,
'uygulama projeleri' yapılmadan ihaleye çıkılmayacaktır. Bu doğru bir uygulamadır. Ancak bazı özel durumlar için, istisnai olarak
'ön proje' veya
'kesin proje' ile de ihaleye çıkılabileceği öngörülmektedir. İstisnaların sistemi zedelediği unutulmamalıdır. Bunu önlemek amacıyla bu tür işlemlerde
'Kamu İhale Kurumu’’ndan ön izin alma zorunluluğu getirilmelidir.''
Buna ne denir?
‘‘BU ülkede herkesin torpili var. Torpilsizlizlere bir şans tanıyalım dedim; 53 diş hekimini fiilen ben atadım. 217'si kura çekti. 53 diş hekimi içinde fakültelerinde ilk üçe girenler vardı. Başıma gelmedik kalmadı. Ama bir başka bakan arkadaşım hepsini kendi atadı. Ona hiçbir şey yok. O zaman çifte standart oluyor.’’
(Sağlık Bakanı Osman Durmuş)
Orduevleri
TSK'nın mensuplarının
orduevlerinde devletin sırtından yiyip içtiklerini mi zannediyorsunuz?
Ülkemizde hırsızlıklara ve yolsuzluklara karışmamış neredeyse tek müessesenin kalmadığı, devletin milyonlarca dolarının yağmalandığı, hükümetin bunları kurtarmak için özel kanunlar çıkardığı, bakanların devlet gelirlerini vakıflarına açık açık hortumladığı,
Türkiye Cumhuriyeti'nde halkın son güvenine sahip, ayakta dimdik onurla duran tek müessesesine çamur atmak niye? Bu anlayışı kınıyorum.
Keşke herkes Silahlı Kuvvetlerimiz kadar tasarruf yapsa.
Dinç HAŞİMOĞLU İZMİR Okullar olmasaydı
VALİ Erol Çakır ile Milli Eğitim Müdürü
Ömer Balıbey dünkü açıklamalarında, İstanbul kışı ile Anadolu'daki kışını kıyasladılar.
‘‘Kar'ın bu kadar yağacağını nereden bileyim... İstanbullular da biraz karakışa alışsınlar’’ dediler.
‘‘Okullar olmasaydı
Maarif'i ne güzel idare ederdim’’ diyen dönemin Milli Eğitim Bakanı'nın sözlerini anımsatmıyor mu?
MESAJ
SAMSUN'dan bir hesap sahibi soruyor:
İş Bankası, yıllık işlem bedeli diyerek hesaplardan 20 ile 100 milyon lira arasında para kesiliyor. Peki bizden her işlemde sırasında para aldıkları halde bu kesilen neyin nesidir? Peki bunu kime soracağız?
DONANMA Komutanlığı'nda görevli bir subay,
OYPA'dan yakınıyor; ‘‘Mağaza yetkilisinin akıl almaz tavırları ve sözleri nedeniyle ayağımızı atmak istemiyoruz. Kendisini şikayet ediyoruz, bazı çevrelertarafından kollanıyor. Acaba komutanımızın bu olaylardan haberi oluyor mu? Lütfen bu kuruma leke düşürmeyelim.’’
ADANA, Ceyhan'da oturan bir devlet memurundan: Hatırlanacağı gibi ilçemizde meydana gelen depremden dolayı deprem evleri yapıldı. Birçoğu ev ihtiyacı olana tahsis edildi. Bir kısmıda duruyor. Bunları de devletin satacağı söyleniyor. Ben de evim olmayan biri olarak bundan yararlanmak istiyorum. Devletten alacağım olan
nemanın peşinat olarak sayılmasını diğer kalanı da taksitle ödemek istiyorum. Bu benim gibi bir çok memur ve işçinin isteği.
İDEALTEPE Spor Kulübü Başkanı
Erol Karaçay'dan: Kulübümüzle ilgili yazıyı yazan
İlhan Pasinler geçen Nisan'daki seçimli kongrede yönetime adaylığını koyup hezimete uğrayan ve ne pahasına olursa olsun yönetimi ele geçirip kulübümüzün mali imkanlarını tasarruf etmek isteyen birisidir. İddia edildiği gibi kulübümüzün sadece lokal bölümü kumar nedeniyle değil, ruhsat olmayışı nedeniyle kapatılmıştır.
İSTANBUL Fahri Trafik Müfettişleri Derneği'nden...
İstanbul'da görevli olan üyelerimizi üye olmaya çağırıyoruz.
0216-336 86 06.