TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın 45 üniversiteden 500 öğrencinin katılımıyla 14-15 Martta yaptığı "Öğrenci Üye Kurultayı 2009" sonuç bildirgesinde öğrencilerin; toplum muhafazakárlaştırmaya yönelik tüm gerici uygulamalara son verilmesi istemi ortaya çıktı.
Kurultay sonuçlarından bazıları şöyle:
- Eğitim her kademede eşit ve parasız olmalı; genel bütçeden eğitime aktarılan pay yeterli seviyeye getirilmeli, üniversite bütçelerinde bilimsel araştırmalara ayrılan pay artırılmalıdır. Harç, ikinci öğretim, yaz okulu, transkript, zorunlu bağış ve öğrenci belgesi v.b. her türlü paralı uygulama kaldırılmalıdır.
- Ezberci eğitim yerine öğrenmek, verileri kabul etmek yerine araştırma yeteneğini geliştirmek; teknik eğitim yanında sosyal ve kültürel eğitimleri de tamamlamak; eğitimde sorgulayan, düşünen, dayanışma duygusuna sahip, bilimsel kriterleri önemseyen, aydınlanmış öğrencilerin yetişmesi en temel amaç olmalıdır.
- Herhangi bir maddi geliri olmayan öğrencilerin üniversite hayatlarını daha iyi idame ettirebilmeleri için belediyeler tarafından verilen bursların Kredi Yurtlar Kurumu tarafından verilmesi sağlanmalı.
- Tüm sağlık hizmetleri yaygınlaştırılmalı, öğrencilerin bu hizmetlerden ücretsiz faydalanmaları sağlanmalı, üniversite bünyesinde bulunan medikolar kapatılmamalıdır.
Çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirmek ve yine çok sayıda donanımsız üniversite ve bölüm açmak yerine, ülkenin gereksinim duyduğu elemanlar yetiştirilmeli.
- Eğitim hizmetini üreten öğretim üyelerinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözülmeli, öğretim üyeliği mesleği saygın ve çekici hale getirilmelidir.
- YÖK tüm kurumlarıyla kaldırılmalı, üniversiteler özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayış temelinde yeniden düzenlenmeli, üniversitenin üç temel bileşeni olan öğretim üyeleri, öğrenciler ve üniversite çalışanlarının yönetim ve karar sürecine katılmaları güvenceye alınmalıdır. Polis ve jandarma üniversitelerden çıkarılmalı; baskıcı ve cins ayrımcı uygulamalarla dolu eğitim programları terk edilmelidir.
Bahçeli’de park yasağı yok mu
54 yıldır Bahçelievler’de oturuyoruz. Hiç bir zaman da Bahçelievler’den başka bir semte gitmeyi düşünmedik. Ancak son 1 yıldır burda oturmak bir işkence haline geldi. 7. caddeyi saymıyorum zaten o caddeden araba ile geçmek için yürek ister, ipini koparan 7. Caddeye turlamaya geliyor.
1. caddeye başından sonuna kadar sağlı sollu araçlar parkediyor. Ara sokaklardan 1. caddeye çıkarken sağ ve sol taraflardan gelebilecek arabalar görünmemekte ve hemen hemen her gün bir kaza oluyor. Sağlı sollu araç park etmek yasak değil midir?
Deniz KOYUNCUOĞLU
Çöp kamyonu gürültüsü
BEN Anıttepe’de otoruyorum. Çöp arabaları bizim sokağa saat 02-03.00 arası geliyor. Ancak işlerini hızlı yapabilmek için kamyon şöförü inanılmaz dur kalklar yapıyor ve aracı çok yüksek devirlerde kullanıp 20m sonra ani frenle durduruyor. Haliyle insanı uykusundan uyandıracak bir gürültü çıkarıyor. Bu şoförler biraz daha dikkat etmeleri konusunda uyarılamazlar mı?
Mustafa KARABULUT
GÜNÜNSÖZÜ
"Görüyoruz ki, herkes ’kendi kapısı çalındığında’ bağırmaya başlıyor! ’Kapısı çalınmayanlar’ bugüne kadar sesini çıkarmadı. Demek ki, Türk devletleri arasında ’birlik’ olmadığı gibi, içimizde de ’birlik’ yok. Oysa, sesini çıkarmayanların kapılarının üzerine çarpılar çoktan atılmıştı. Atılmaya da devam ediyor."
(Hulki Cevizoğlu)
KISA... KISA...
2009 Ş. Avni Ölez Şiir Ödül Töreni 24 nisan cuma 16.30-18.30 arasında Kurgu Kültür Merkezi (Konur Sk. 13/5)’nde yapılacak. (-312-417 79 90)