Paylaş
Çevre ve Orman Müdürü Prof. Birpınar
Özellikle ses kirliliğine karşı yaptırımlarıyla gündeme gelen Birpınar, uygulamaları ve İstanbul’un sorunları hakkında Recycling Industry dergisindeki söyleşisinde çarpıcı açıklamalar yaptı.
Son 20 yıldır şehrin dört bir yanındaki gökdelenlerin İstanbul içinde yeni bir İstanbul yarattığını ifade eden Prof. Dr. Birpınar “1994’te İstanbul Belediye Başkanı olan Sayın Başbakanımız Erdoğan büyük bir ağaçlandırma ve yeşillendirme kampanyasına start verdi. Şu an geldiğimiz noktada İstanbul’un %50’si ağaçlarla kaplı, dünyada ormanı bu kadar çok metropol yok. Ancak bu oran İstanbul’un kuzeyinde. Yaşam güneyde Marmara kıyılarında olduğu için insanlar yeşilliği hissedemiyor” diyor.
Şu an en büyük sorunlardan birinin, şehrin iç kesimlerinde ağacı dikecek yer olmadığına dikkat Birpınar, İstanbul’un çevre planını Fransız mimar Hanry Prost’a yaptırmanın büyük bir hata olduğunu söyledi. Hanry Prost ilk iş olarak Osmanlı’nın mesire yeri olarak kullandığı Haliç’in kıyılarını sanayi olarak değiştirmesiyle 1980’li yılların ortalarına kadar sanayinin bütün atıklarını Haliç’e döktü. Haliç’in temizlenmesinde şu anki Çevre Bakanımız Veysel Eroğlu’nun o dönem İSKİ Genel Müdürü’yken çok büyük katkıları oldu.
- Sadece İstanbul’un Beşiktaş tarafında 571 tane eğlence yeri bulunuyor. Bir gece bir doktor aradı. Gürültüden uyuyamadığını söyledi. Bir başka gece pilot aradı. Yarın uçak düşerse sorumlusu sensin, dedi. Ben de gece gittim, gürültüyü durdurdum. 2006 yılından bu yana ses kirliği yaratan mekanlara 15 milyon TL ağır para cezası kestik.
ÇEVRE POLİSİ ŞART
- Sanayiye gelince tabii 12 bin sanayi tesisini biz her yönüyle incelemeye yetişemeyiz. 300 elemanımızın 100’ü mühendis, İstanbul’u bu kadar kişiyle denetlerim derseniz, yanlış olur. Denetimlerin daha verimli hale getirmek için orman muhafaza memuru gibi çevre muhafaza memurları olması gerekiyor.
- Ekonomi bozulur düzeltirsin, dış politikada işler bozulur düzeltirsin, çevre bozulduğu zaman zor düzeltirsin.
- Yeni Çevre Kanunu’ndan sonra elimiz daha çok güçlendi. Artık idari yaptırım yetkisine sahip bir kurum olarak cezayı kesiyor, gerekirse tesisi de kapatabiliyoruz.
- İstanbul’da tehlikeli atıklardan dolayı bugüne kadar 3 trilyonun üzerinde ceza yazdım.
- Yakın gelecekte seçimlerde oyları, çevreci kimliği ağır basan kişiler toplayacak.
AKP, Anayasa’yı bir öğrense...
OKURUMUZ Metin Yaykınlıoğlu yazıyor:
AKP’nin bir gece yarısı operasyonuyla torba yasanın içine koyarak Meclis’ten geçirdiği ve CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü ‘Askeri yargının darbe, cunta, çete ve muhtıra gibi anayasal düzene karşı işlenen suçlar yönünden yetkisini bütünüyle kaldıran düzenleme’yi Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle iptal etmiş.
AKP’nin Meclis’ten geçirdiği ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bu kaçıncı uygulama bilemiyorum. Hemen hepsinden sonra da AKP yetkililerinin açıklaması değişmez: “Karar, siyasidir.”
AKP’nin içerisindeki bir sürü hukukçu ki, içlerinde Anayasa profesörleri bile olduğunu biliyoruz; bu yasa tekliflerini hiç incelemezler mi? Bunların Anayasa’ya
aykırı olduğunu, oradan döneceğini baştan göremezler mi? Hadi 1-2 kere olsa neyse de, sayı o kadararttı ki... Acaba Anayasa’yı mı önemsemiyorlar yoksa yasa yapma işini mi çok basite alıyorlar, ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum.
Benim önerim şu olacak: Hukuk Fakültelerimizden birine görev verilsin, AKP Meclis grubuna, “Kanun teklifi hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir ve Anayasa” konularında çok hızlandırılmış bir eğitim semineri versinler. Böylece o Anayasa profesörleri de dahil hukukçu milletvekillerinin bilgileri tazelenmiş olur.
Uğur Mumcu etkinlikleri
ESKİ Milletvekili ve Uğur Mumcu’nun arkadaşı Uluç Gürkan, bugün 18.00’de Çerkezköy’de, yarın 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde konuşacak. Sonrasında Melike Demirağ bir konser verecek... ADD Antalya Şubesi’nin etkinliğinde bugün 14.00’te AKM Perge Salonu’nda Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ve Suay Karaman konuşacak. MALTEPE’de yarın 13.30’da Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki panelde konuşmacılar: Ali Sirmen, Berhan Şimşek, Erol Bilbilik, Suay Karaman, Şanal Sarıhan. İZMİR Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yarın ‘Uğur Mumcu’yu an(la)mak’ panelinin konuşmacıları Av. Fikret İlkiz, Prof. Uğur Alacakaptan, Celal Başlangıç, Yalçın Bayer, Atilla Sertel, Gönül Soğoğul, Erbil Tuşalp.
Biliyor musunuz
PROF. Dr. Aydın Güven Gürkan’ın ölümünün 4. yılında bugün 13.00’te Tuzla Mezarlığı’ndaki aile kabristanında anılacağını... CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılı için açtığı itfaiye hizmet alım ihalesi (Belediye şirketi Bimtaş’a verilmişti) ile ilgili olarak Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Daimi Encümen üyeleri ve İtfaiye Daire Başkanlığı hakkında “görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla İstanbul C. Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu...
Milli Eğitim’i Eğitim-Bir Sen mi yönetiyor
SÖMESTR tatili başladı, öğrencilere karne verilemedi. Perşembenin gelişi çarşambadan belli oldu. Daha birkaç gün önce gazete haberleri şöyleydi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-okul uygulamasının çalışmaması öğretmen, öğrenci ve velileri endişelendirdi. İki gündür işlem yapılamayan uygulamada aksaklık giderilemezse karneler gününde verilemeyecek.”
Ve dün öğrenciler karnelerini alamadı. Konuştuğumuz bir okul müdürü, ortada bir beceriksizlik ve iş bilmezlik olduğunu söylerken önemli bir konunun altını çiziyor. Diyor ki: “Karneleri de sendika verseydi ya?” Bu sözün altında yatan gerçek, bir eğitim sendikasının milli eğitimi yönettiği iddia ediliyor. Bu eğitim sendikası Eğitim-Bir Sen olarak biliniyor. Milli Eğitim Müdürlükleri’nin sıkıntısı da bu... Bu sendika okullara öğretmen atamasından, müdür ve müdür yardımcılarına kadar her atamaya karışıyor ve etkili oluyor. Bu sendika, öğretmenlere “Bize üye olun, atamanızı yaptıralım” diye de baskıda bulunuyor ve eğitim camiası bu şekilde baskı altına alınıyor.
Haşim KARAKAŞ
Kulvar Gazetesi-ÜMRANİYE
Paylaş