Demokles'in kılıcı

YAZI başlığı olarak aldığım bu sözü halkımız genellikle “Sürekli bir tehlikenin varlığını belirtmek!” amacı ile kullanır.

Haberin Devamı

Peki, halkımız arasında yıllardır söylenegelen bu söz nasıl ortaya çıkmış veya hikâyesi nedir? Bir bakalım: MÖ 4. yy’da yaşamış olan Syrakusal Tiranı Dionysios, basit bir aileden yetişmiş olmasına rağmen Kartaca ile yaptığı savaştan sonra, ülkesi Syrakusal’ı bölgesinin en güçlü devleti haline getirmiş. Kurnazlığı ve dediği dedikliği ile tanınan bu ünlü devlet adamının Demokles adında bir nedimi varmış. Efendisine durmadan krallığın nimetlerinden bahsederek usandıran bu adama Dionysios bir gün:

“Senin de bir süre krallığın mutluluğunu yaşamanı istiyorum!” diyerek tahtını bırakmış. Demokles sevinerek tahta oturmuş. Tahtın üzerinde bir at kılına bağlı olarak asılı ve her an başına düşecekmiş gibi duran bir kılıç görmüş! Bu kılıç, Demokles’in tahtta sürekli endişe ile oturmasına neden olmuş.
Bu duruma dayanamayan Demokles, tahtı Dionysios’a geri vermiş ve böylece krallığın dıştan göründüğü gibi mutluluk ve rahatlıktan ibaret olmadığını, devamlı bir tehlikenin mevcut olduğunu anlamış.

Evet, ‘Demokles’in kılıcı’ sözü ile halk arasında anlatılan hikâye bu...

Son günlerde AKP içerisinde yaşanan olaylar özellikle Başbakan Davutoğlu’nun başının üzerinde adeta bir ‘Demokles’in kılıcı’ duruyormuş algısı yaratıyor insanda. / Hilmi GÜNER


9 BAKANIN KORKULU RÜYASI: MADEN SAAT KULESİ

 

Haberin Devamı

Demoklesin kılıcı      Demoklesin kılıcı
  

11 nisan 1899                                                                     2014


AKSARAY Milletvekili Ramazan Toprak’ın 24.04.2002’de soru önergesini cevaplayan Kültür Bakanı İstemihan Talay “Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan Saat Kulesi’nin 11.04.2002 tarih ve 2843 sayılı kararla korunması gereken kültür varlığı şeklinde tescillendiğini” söylemiş ve devamında kamuoyuna yetkililerin “Maden Saat Kulesi restore edilecek” beyanatları yansımıştı. Sonra aradan yıllar geçti. 22.04.2008’de İstanbul Milletvekili Hasan Macit, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sordu: “Maden Saat Kulesi ne zaman restore edilecek?”

06.06.2008’de İstanbul Milletvekili Hasan Macit’in soru önergesini cevaplayan Günay, “Ödenek sağlandığı takdirde onarım için gereken rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin yapılması işi için ihale işlemlerine başlanacaktır” dedi ve meseleyi ‘harman’a bıraktı. Sonrasında yine aradan yıllar geçti. 30.05.2014’te Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e sordu: “Maden Saat Kulesi ne zaman restore edilecek?”

Çelik soru önergesine on beş ay cevap veremedi, ancak Altan Tan aynı soruyu 12.04.2016’da yineleyerek bu kez de Bakan Mahir Ünal’a sordu.
Dokuz bakanla devam eden restorasyon hikâyesi basında yer aldı, Türkiye’nin Kültür Mirası-100 Saat Kulesi (Meltem Cansever, NTV, 2009) gibi nitelikli eserlere konu oldu. Ayrıca gerek bakanların gerekse Elazığ’daki yetkililerin ilgisizliğine inat Safranbolu’daki Anadolu Saat Kuleleri Parkı’nda özenle minyatürü yapıldı. Sahi, Maden Saat Kulesi ne zaman restore edilecek?



HAKİM-SAVCI ADAYI KADRO SAYISI NEDEN AÇIKLANAMIYOR?

Haberin Devamı


KONUYA ilişkin mevzuat uyarınca, HSYK ve Adalet Bakanlığı’nca her yıl yayımlanmakta olan faaliyet raporlarında, Türkiye’de fiili olarak çalışan hâkim-savcıların sayıları ve çalıştıkları kurumlar; Türkiye genelinde hâkim ve savcıların cinsiyet, yaş, eğitim ve yabancı dil durumları vb. ayrıntılı bilgilere de yer verilmektedir.

Ancak sağlıklı bir değerlendirme yapılması için hâkim-savcı adayı kadro sayılarının da bilinmesinde yarar bulunmaktadır. Hâkim-savcı aday kadrosu sayılarını öğrenmek amacıyla Bilgi Edinme Kanunu uyarınca yaptığım üç talep Adalet Bakanlığı’nca değişik gerekçelerle yerine getirilmemiş ve Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yaptığım itirazda, üzülerek ifade ediyorum ki reddedilmiş ve kararlara karşı idari yargı yolu gösterilmiştir.

Oysa kamu kuruluşlarındaki 657 sayılı DMK’ya tabi memur kadroları veya hâkimlik-savcılık mesleklerinde bulunanların kadroları kanunla kurulmakta (ihdas edilmekte), kanunlara ekli cetvellerde ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Kadro değişiklikleri dahi Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır.
Bu yüzden Resmi Gazete’de ilan edilmekte olan bilgilerin dahi (topluca) öğrenilmesi için iki yetkin kuruluş tarafından da idari yargı yolunun göstermiş olmasının, istenilen bilgilerin açıklanmamasının nedeni anlaşılamamıştır. / Mahmut ESEN - E. Mülkiye Başmüfettişi


BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı


KAPIKULE, TIR geçişinde her gün yeni rekorlar kırılmasına rağmen, 923 TIR’ın çıkış yaptığı 30 Nisan günü bile TIR’ların bekleme süresinin 50 saati aştığını...

DENİZ Gezmiş Bağımsızlık ve Özgürlük Vakfı’nın düzenlediği Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in aramızdan ayrılışının 44. yılında arkadaşları, avukatları ve akademisyenlerin katılacağı ‘Hukuk Devleti ve Ölüm Cezası’ konulu panelin yarın 13.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın, “Kamu kaynakları, ‘hızlı iş yapma’ bahanesiyle boşa gidiyor” diyerek TOKİ’nin kamulaştırma, mülkiyet, imar planı gibi gerekli koşullar tamamlanmadan yaptığı ihaleler nedeniyle oluşan kamu zararları için araştırma istediğini...


GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı


“Aldatılmış insan diye bir şey yoktur. Güvenmiş insan vardır.” / Benjamin Franklin

Yazarın Tüm Yazıları