Yalçın Bayer

Zeytinci mutsuz ve endişeli

12 Ekim 2018
GEÇİMİNİ zeytin üretimi ile sağlayan 320 bin aileden birine mensup çiftçi bir milletvekiliyim.

Üretici zeytinin kilosunu 2.5 TL’ye mal etmiştir. Buna karşılık şu an yeşil zeytinini 2 TL’ye satmak zorundadır. Yani zarar etmektedir. Son günlerin moda deyimi ile ‘konkordato’ ilan etmek üzeredir. Örgütlenmenin artık kaçınılmaz olduğunu gören üreticimiz, önümüzdeki günlerde yeni birlik ve kooperatifler kurmanın arayışı içindedir.

Ancak bugün için, yani çiftçimizin nefes alabilmesi için sofralık zeytine prim verilmesi artık zorunlu hale gelmiştir. Talebini her platformda dile getirmiş, ancak bu haklı istek muhataplarında karşılık bulmamıştır.

Çiftçimizin bu haklı talebinin sıklıkla dile getirilmesi, sizler aracılığıyla bu konuda kamuoyu oluşturulması önemlidir. 320 bin ailenin sesinin duyulması konusunda desteğiniz bizlere katkı sağlayacaktır. 

 A. Vehbi BAKIRLIOĞLU - Manisa Milletvekili

Yazının Devamını Oku

Trakya kanser tarlasına döndü

11 Ekim 2018
EKONOMİK kriz nedeniyle hastaneler acil olmadıkça ameliyat yapmama kararı alırken, Türkiye’deki çarpık sanayileşme kanser artışına neden oluyor.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, sanayi tesislerinin arıtmadan Ergene’ye bıraktığı arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller nedeniyle Trakya’nın Türkiye’nin en çok kanser görülen bölgesi olduğunu kaydetti. TÜİK 2017 istatistiklerine işaret eden Aygun, kanser oranının en çok görüldüğü ilk beş il arasında yüzde 23.2 ile Kırklareli ve yüzde 23.2 ile Tekirdağ’ın geldiğini ifade ederek, Edirne’de ölüm nedenlerinin 2. sırasında yüzde 21.9 ile tümörün geldiğini bildirdi. Aygun, Trakya’da görülen kanser artışının incelenmesi için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Trakya’da kanserden ölüm vakalarının 2011’den itibaren istatistiklere yansıyacak oranda arttığına işaret eden Aygun, Ergene Nehri’ndeki aşırı kirliliğin büyük sağlık sorunları yarattığını ifade etti.

Aygun, Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2015 yılları arasında yaptığı araştırmada; Trakya’dan alınan su örneklerinde kurşun, kadmiyum, arsenik, krom, bakır, alüminyum, nikel, manganez gibi 1061 çeşit ağır metal tespit edildiğini; nehrin adeta sanayinin kanalizasyonuna dönüştüğünü aktardı. Çerkezköy, Çorlu, Muratlı ve Lüleburgaz’daki bin 350 fabrikanın atıklarını arıtma tesisi olmaksızın Ergene Nehri’ne bıraktığını vurgulayan Aygun, şu bilgileri aktardı: “Bugün Ergene’de hiçbir canlı yaşamamaktadır. 8 yıldır hiçbir temizleme çalışması yapılmamıştır. Tarımsal sulama dahi yapılamayacak boyutta kirlidir. Ergene taşınca zehirli su gıdalarımıza da geçiyor.” İktidarın bölge için alarma geçmesi gerekmiyor mu?


THK'DA İŞLER KARIŞIYOR

ÜÇ

Yazının Devamını Oku

1. Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yılı... Kahramanları unutmayalım

10 Ekim 2018
1. DÜNYA Savaşı’nın bitişinin 100. yılı 11 Kasım’da...

Savaş, 28 Temmuz 1914’te başlayıp 11 Kasım 1918’de bitmiştir. Tarihçi İlber Ortaylı, Osmanlıların bu savaştaki insan kayıplarını her fırsatta “Doğu ve Batı kültürüne sahip bir nesil yok oldu. Aydınından mühendisine, sanatkârından çiftçisine, köylüsüne bir nesli kaybettik” diyor. Osmanlı orduları Makedonya, Galiçya, Romanya, Kafkasya, Kanal, Irak, Hicaz –Yemen, Mısır, Suriye-Filistin ve Çanakkale cephelerinde İtilaf Devletleri’ne karşı savaştı. Çanakkale Savaşı mesela... Dünya tarihine geçen destansı bir savaştır. 1. Dünya Savaşı, Türkler için aslında Orhan Şaik Gökyay’ın ‘Bu Vatan Kimin’ isimli şiirindeki ‘Ardına bakmadan yollara düşen/ Şimşek gibi çakan sel gibi coşan/ Huduttan hududa yol bulup koşan/ Cepheden cepheyi soranların’ hikâyeleri, kahramanlıklarıyla doludur.

1. Dünya Savaşı altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu’nun tasfiyesine yol açmıştır. Yıkılan imparatorluğun enkazından da Atatürk’ün önderliğinden milli mücadele sonucu Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Türklerin gerek devlet, gerekse toplum tarihinde bu kadar derin iz bırakan bu dünya savaşını iyi öğrenmeliyiz. Dünya savaşında cepheden cepheye koşan kahramanların torunları, dedelerinden miras kalan madalyaları şerefle, gururla taşıyorlar bugün... Ama toplum o kahramanları her zaman hatırlıyor, anıyor mu? En azından anlam ifade eden günler o kahramanları anmak için fırsat olmalı. Çünkü unutmayalım ki tarihini bilmeyen, kahramanlarını unutan toplumlar yeni kahramanlar çıkaramazlar. Savaşın bitişinin 100. yılı da dileriz ki böyle bir fırsat olsun yaşadığımız yoğun gündem içinde...

 

DİYANET NE DEMEK İSTİYOR?

ANTALYA-Kaş’ın Pınarbaşı Camisi’nde imamlık yaparken arkadaşıyla ‘FiRock’ adlı müzik grubunu kuran ve ‘Rockçı imam’ olarak tanınan Ahmet Muhsin Tüzer (47), meslekten ihraç edildi. Gerekçede şöyle deniliyor: “Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 5/1-B Maddesinde yer alan ‘Atamalarında dini öğrenim şartı esas alınan unvanlarda itikat, ibadet, tavır, hareketlerinin İslam törelerine uygunluğunun bilinir olması şeklindeki ortak nitelik şartını kaybettiği gerekçesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 98/B Maddesi hükmü gereği Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevinin sona erdirilmesinin uygun olacağına karar verilmiştir.” Tüzer’in Diyanet’in kendi İslam anlayışı dışında olduğu vurgulanmak isteniyor.

Tüzer’i, kendisini meslekten atan müfettişle bir açık oturumda izlemek isteriz.

 

HUZUR ORTAMI MÜMKÜN MÜ?

Yazının Devamını Oku

400 bin fabrika ve atölye gücü ne demektir?

5 Ekim 2018
İSTANBUL’da geçen hafta sonu düzenlenen ‘12. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda yerli sermayenin ortaya çıkardığı üretime dayalı yenilikleri görünce göğsümüz kabardı.

Sivil havacılık sektöründe görülen hızlı büyüme birçok ülkeyi kıskandırıyor. Krizi aşabilmenin yolu teknoloji içeren ürün tasarlamaktan, imal etmekten ve dünyaya satabilmekten geçiyor. Parçalar basit gibi görünse de fiyatları inanılmaz. Örneğin uzun menzilli yolcu uçaklarında yatak haline gelen business class yolcu koltuğunun fiyatı 120 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Koltukta kol koyma yeri, kemerin tokası veya ikram dağıtılan ‘troley’ derken dünyadaki havayolları bu malzemelere yılda 3 milyar dolar harcıyor.

Bu malzemeler basit gibi dursa da tasarımı uzmanlık, parçayı piyasaya vermekse ‘havacılık sertifikasyonu’ istiyor. Uluslararası testler, yazışmalar derken dünyada çok az şirket bu pazara girebiliyor.

Bu pazara girmek isteyenlerin elinden ‘THY Teknik’in Genel Müdür Danışmanı uçak mühendisi Halil Tokel tutuyor. Telefonu 24 saat açık. Bilabedel arayana doğru yolu gösteriyor. Süreçleri takip ediyor. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında bu yerli ürünlerin kullanılması için havayollarına şart koşuyor.

Bir bakıyorsunuz İzmir’den Floran Kimya, tuvaletlerde özel bakteri ile çevreci temizlik yapıyor, kokuları yok ediyor. Yerli imalatçı Bursalı Tragger’in akülü araçları havalimanlarında kullanılıyor. X-ray Center’in geliştirdiği röntgen cihazları ABD’deki havalimanlarında bile kullanılıyor. Alsolar’ın kargo konteynerleri rakiplerine göre 8 kilogram daha hafif. Ne fark edecek demeyin, 100 uçaklık bir filoda 8 kilogramlar arka arkaya toplanıyor, ortaya bir yılda neredeyse milyon dolarlık bir yakıt tasarrufu çıkıyor.

Yazının Devamını Oku

Almanya’da gündem iç politika Türkiye konuşulmuyor

4 Ekim 2018
MÜNİH’teyiz...

Tarihsel olarak Türklerle en fazla ilişkisi olan kent. 1960’lı yıllarda trenle gelen Türk göçmenlerin ilk ayak bastığı yer... Hürriyet gazetesinin de yurtdışında basıldığı ilk kent. Türkiye’de basılan Hürriyet de Türklerle birlikte Almanyaya gönderilir. 16 Nisan 1969’da Hürriyet’te şöyle bir anons yapılır: “Gazetemiz yarından itibaren Almanya’da baskıya başlıyor”. Münih’te Schelling Caddesi’ndeki Münchener Buchgewerbehaus Matbaası’nda basılan gazete, 17 Nisan günü Avrupa’nın büyük kentlerine dağıtılır. İlk baskının tirajı 7 bin civarındadır. Baskı daha sonra Frankfurtta kurulacak kendi matbaasına aktarılır. Çeşitli vesilelerle defalarca gelip gittiğimiz Münih’te ve Almanya’da esen rüzgâr farklı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin yankıları tabii ki sürüyor. Ama azalarak. Gazetelere göre özetle Almanya ekonomi, enerji, güvenlik, Suriyeli akınının durdurulması gibi konularda Türkiye ile işbirliğini devam ettirmek istiyor açıkça. Her ne kadar insan hakları, yargı bağımsızlığı, tutuklu Almanlar gibi konularda anlaşmazlıklar sürse de...

Almanya’daki asıl konu eyalet seçimi. Münih’in başkent olduğu Bavyera eyaletinde 14 Ekim Pazar günü seçim var. Eyalette 9.5 milyon seçmen var. Eyalet meclisine 2013’te yapılan seçimde ilk kez göçmen olarak Mardin kökenli Arif Taşdelen (54) Sosyal Demokrat Parti’den seçilmişti. Bu seçimde de aday. Eyalette 1960’lı yıllardan beri iktidar muhafazakâr Bavyera Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin elinde. Bu parti Alman Şansölye Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği partisinin de doğal ortağı. İki doğal ortak ile Sosyal Demokrat Parti Almanya’da iktidarda.

Kamuoyu yoklamaları bu kez Hıristiyan Sosyal Birlik’in eyalette tek başına iktidar olamayacağını gösteriyor. Tahminler koalisyon ortağının yabancı aleyhtarı sağ popülist parti Almanya İçin Alternatif (AfD), Yeşiller veya Sosyal Demokrat Parti’nin olabileceği yönünde. Her şey ortada. Almanya’da genel seçim 2021’de yapılacak. Dolayısıyla bu seçim belki tam bir gösterge olamaz diyorlar. Ancak içgüvenlik, yabancılar, sığınmacı akını konusunda sürekli olarak doğal ortağı Şansölye Merkel’i daha sert tedbirler alması için sıkıştıran Sosyal Birlik Partisi’nin 14 Ekim’de alacağı sonuç Berlindeki tutumunu da belirleyecek. Kısacası bugün Almanya’da iç politika daha baskın. Almanya sürekli Türkiye’yi konuşmuyor. Ama unutmadan söyleyelim, Münih’te dünyaca ünlü ‘Ekim Şenliği’ tüm hızıyla sürüyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ

“Dünyada açlık çeken tek bir çocuk bile olduğu müddetçe, her türlü servet çalıntıdır.” 

Nakamura Fuminori

 

Yazının Devamını Oku

CHP'de 'önseçim' tartışması

21 Eylül 2018
“CHP’de Yine Önseçim Yok” başlıklı dünkü yazımıza itiraz ediyor Oğuz Kaan Salıcı...

İzmir’de, 18 Eylül’deki Ege Bölgesi Toplantısı ile ilgili değerlendirmenin ‘gerçek dışı’ olduğunu öne sürüyor. “İktidara yakın bir gazeteyi okur musunuz?” diye de ekliyor.

Evet, bu gazetenin Ege toplantısı haberinde bizdekine benzer ifadelerin yer alması dikkatimizi çekti. Bize toplantıyla ilgili bilgileri ‘CHP’li’ bir kişi vermişti aslında!

Salıcı diyor ki: “Toplantıda yaptığım değerlendirme konuşmasında önümüzdeki yerel seçimlerdeki aday belirleme yöntemleri partililerimize anlatılmış, ancak asla önseçim yapılmayacağına dair bir ifadem olmamıştır.”

CHP’nin eski milletvekili, hukukçu Sabri Ergül’le konuştuk. Toplantıyı başından sonuna kadar izlemişti; Salıcı’nın konuşmasında önseçim ifadesini kullanmadığını söyledi. Daha sonra Salıcı aradı ve konuyu biraz daha açtı: “Adayları her ilde aynı yöntemle saptamayacağız, hatta bir ilin ilçelerinde bile aynı yöntemi kullanmayacağız. İllerde ve ilçelerinde önseçim, eğilim yoklaması, kamu araştırması ve merkez yoklaması yöntemlerinden birini veya birkaçını kullanacağız. Örneğin, Kadıköy’de başka Arnavutköy’de başka; Konak’ta önseçim yapılırken, tarımın ağırlıklı olduğu bir ilçede merkez yoklaması yapılabilir. Tüzüğümüzde bir sürü kural var. Burada etken olan o kentin demografik yapıları, üye özellikleri ve ekonomik koşullarının farklı olmaları... Kurallarını belirleyip MYK’da görüşeceğiz.”

Yazının Devamını Oku

CHP'de yine önseçim yok!

20 Eylül 2018
CHP’nin aday belirleme toplantısı 13 Ekim Cumartesi günü yapılacak. Belediye başkan adaylarının hangi il ve ilçede nasıl bir stratejiyle belirleneceği konusu netleşecek.

CHP’nin elinde bulunan mevcut bazı belediye başkanları erkenden açıklanacak. Kritik yerlerdeki başkan adaylıkları en sona bırakılacak. Adaylar belirlenirken parti örgütünün görüşü ve kamuoyu araştırmaları da dikkate alınacak.

CHP İzmir İl Örgütü’nün ev sahipliğinde salı günü düzenlenen Ege Bölge Toplantısı, Kültür Park’taki İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın katılımı ile yapıldı. Toplantıda ekonomik ve siyasi gelişmelerin yanı sıra yerel seçim stratejileri de konuşuldu. Salıcı konuşmasında “Kesinlikle önseçim olmayacak, hem zaman dar hem de sağlıklı bir sonuç alınamıyor. Önseçim olduğunda örgütler enerjisini önseçimde tüketiyor ve sonrasında seçimde örgütlerde metal yorgunluğu oluşuyor” dedi.

Bu arada bazı partililer bu konuşmaya tepki gösterirken “Geçmişte senin CHP’nin kapatılması gerektiği yolundaki sözlerini unutmuyoruz” dediler.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un ise önceki gün Genel Merkez’de kendisini ziyaret eden partililere, İzmir’deki toplantıya davet edilmemesine karşı tepki gösterdiği öğrenildi.

EMEKLİ ET SONRA ARAÇ AL (MESAJ)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, TRT’nin, 200 yeni araç alımı yaptığı iddiaları ile ilgili verdiği önergesinde, “Ekonomideki kötü gidiş nedeniyle yapılan tasarruf çağrıları varken, yüzlerce TRT emekçisi emekliliğe zorlanırken araç filosunu yenilemesi kabul edilemez” dedi.

HÜRRİYET ve DHA muhabiri olarak Atatürk Havalimanı’nda 40 yıl görev yapan Faik Kaptan yaşadıklarını ‘Atatürk Havalimanı’nda 40 Yıl’ başlıklı kitapta topladı, kitabının tanıtımı bugün Airport Otel’de 16.00’da yapılacak.

‘İMAR BARIŞI’NIN HİLESİ!

Yazının Devamını Oku

‘Bir gün gelecekler’

19 Eylül 2018
45 yıllık deneyime sahip bir iş insanının, “Doğrusu budur” diyerek görüşlerini paylaştığı değil, ülkemiz ve dünyamız için önem taşıyan çeşitli sorunlar hakkında ilgili herkesi birlikte düşünmeye davet etmek için yazdığı bir kitap...

Kitabın öncelikli hedef kitlesi ise iş yaşamında başarılı olmak isteyen gençler. Kitabında ele aldığı konuları bu alanlarda uzman akademisyenlerle birlikte tartışan Bülent Eczacıbaşı, “Buradaki tartışmalar onlara yeni bakış açıları kazandırabilirse ne mutlu bana, ne mutlu bizlere” diyor.

Kitapta beş başlık altında ele alınan konuların her biri ile ilgili yapılan saptamalar ve sunulan öneriler son derece dikkate değer. Bülent Eczacıbaşı, bu sorunların çözümünde iş insanlarının öncü roller üstlenmelerinin kaçınılmaz olduğunun altını çizmiş. Şu sözleriyle de geleceğe güvenle bakmamız gerektiğini ortaya koyuyor: “Kitapta ele aldığımız konuların pek çoğunda “küresel çözümler” bekleyen büyük sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Yani, artık dünyanın bütün sorunları bizim sorunumuz. Dolayısıyla kendi ülkemizin sorunlarını gözardı etmeden, küresel çapta işbirlikleri içinde harekete geçmek zorundayız. Karşımızdaki riskleri gerçekçi bir iyimserlikle değerlendireceğiz. Kapsayıcı ve katılımcı çözümler geliştireceğiz. Genç kuşakların iş insanlarına ve siyasetçilerine, geleceğin liderlerine güveneceğiz.”

‘İşim Gücüm Budur Benim’ Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı...

 

GÜNÜN SÖZÜ

“Kanun olmadığında bile vicdan vardı.” (Romalı düşünür Syrusise)

 

İBRETLİK BİR BELEDİYE!

Yazının Devamını Oku