Yalçın Bayer

6 milyarda bir olabilecek sonuç

17 Nisan 2019
DAHA önce Milli Piyango Genel Müdürlüğü ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıyan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ‘10 Numara’ adlı şans oyununun büyük ikramiyesinin 12 adet kazananından 8’inin Bursa’nın Karacabey ilçesinde bir makineden oynandığının ortaya çıkması üzerine konuya yeniden dikkat çekti.

Tahsin Tarhan, “Milli Piyango Genel Müdürlüğü’ndeki yolsuzlukları dile getirdik. İddiaları Meclis gündemine taşıdık. Hemen akabinde genel müdür görevden alındı. Ancak bu hamle yolsuzlukların üzerini kapatmaya yetmedi” dedi.

ADRESE TESLİM

 Tarhan, “12 büyük ikramiyenin 8 tanesi aynı yere aynı adrese çıkıyor, 6 milyarda bir olabilecek olasılıklar gerçekleşiyor. Sorumluların bir an önce tespit edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

İNSANLIĞIN ORTAK VARLIĞI

NOTRE Dame yangını için onlarca mesaj geldi, sağ olun.

Burası, onun bunun değil, evrensel ve bir insanlığın ortak varlığı.

Bu yüzden “Kalbim daralıyor” diyen bir dünya sanatçısı olan Aliya Vodovozova, sanırım hepimizin yüreğini okuyor. Enkazı yerinde gördüm, onu yeniden ayağa kaldıracak olan ancak ‘insanlık’ olur, bir ülke buna yetmez.  Prof. Dr. Kenan MORTAN-PARİS

CHP TRAKYA’YA DİKKAT ETMELİ

Yazının Devamını Oku

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin rekorları

12 Nisan 2019
TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi Kurucu Başkanı Kadir Albayrak, 31 Mart seçiminde yüzde 51.18’lik oyla bu göreve 2. kez seçildi.

Mütevazı bir şekilde mazbatasını alan Albayrak’ın birkaç saat sonra çalışmalarına hızlı bir tempo ile başlaması dikkatimizi çekti. Çünkü hemen dosyalara gömülmüştü. Halk ile her zaman iç içe olan ve mütevazı kişiliği ile her kesimden vatandaşın sevgisini kazanan Albayrak, oy oranını daha da arttırarak güven tazeledi. Ziyaretimizde ‘dönemine’ ilişkin ilginç veriler öğrendik.

Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası’nda 37 yıl çalıştı, bunun 17 yılı genel müdür olarak geçti. Bildiğimiz, beş vakit namazını hiç aksatmadığıydı. Emekli olduktan sonra CHP Tekirdağ İl Başkanlığı yaptı. Görevinde de ayrımcılık yaptığına ilişkin bir davranışını hiç duymadık. 5 yılın hesabını verirken bizi şaşırttı:

425 BİN EL SIKTIM

“Tekirdağ’ın geleceğine yön veren projeleri hayata geçirirken halkımızın ihtiyaç ve beklentilerini esas aldık. İlk 5 yıllık hizmet dönemimizdeki 260 haftanın tamamını seçim havasında geçirdim. Hiç izin kullanmadım. 251 bin 300 km yol yaptım. Tekirdağ’ın 6.313 kilometrekare arazisi içerisinde 257 köy, 25 belde, 85 mahalle, 11 ilçeyi defalarca gezdim. Gittiğim yerlerde insanları, onlara adıyla ve soyadıyla hitap edecek kadar tanıdım. Makam odamda kabul ettiğim insan sayısı 61 bin. Yaklaşık 425 bin vatandaşımızın elini sıktım. 66 bin 300 kişi ile telefonla görüşerek yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledim, bebekleri dünyaya gelen aileleri tebrik ettim, oğulları askere giden vatandaşlarımızla ‘Allah kavuştursun’ dileklerimi paylaştım.”

- Peki projelerden söz eder misiniz?

“İnsan odaklı bir hizmet anlayışıyla mesai kavramı tanımaksızın çalışan bir büyükşehir belediyesi olduk. Türkiye’de örnek olan projeler hayata geçirdik. İl genelinde 1200 km yol yaptık. Toplu ulaşım ağımızı dört kat büyüttük. Günümüze ulaşabilen kültür varlıklarını restore ettik. Uzun yıllardır ihmal edilen çiftçilerimiz ve besicilerimize sahip çıktık. Tarım ve hayvancılık alanında üretim artışına büyük katkı sağladık. Hayvancılığa cazibe kazandırmak ve çiftçilerimizin emeğini kazanca dönüştürmek amacıyla ‘Malkara Çavuşköy Et Kombinası’ projemizi hayata geçirdik. Manda ve arı kovanları dağıttık. Kadın çiftçilerimizi desteklemeye ve yöresel ürünlerimizi tanıtmaya yönelik çalışmalarımız var. Evsel atıkları bertaraf ettiğimiz ‘Demirli Düzenli Depolama’ alanımızı faaliyete geçirdik. Kapaklı ve Çerkezköy kültür merkezlerini hizmete sunduk. ‘11 İlçeye 11 Okul’ projemizi hayata geçirdik ve bu okullarımıza ‘Atatürk’,İsmet İnönü’ ile en büyük değerimiz olan ‘Cumhuriyet’ adlarını verdik. Eski Gümrük ve Tekel Bakanı hemşerimiz Orhan Öztrak’ın adını da Malkara’da bir okula verdik.

SAHİLLERİMİZE BUYURUN

“TESKİ bünyesinde 2.600 km altyapı hattı yaparak kentimizin

Yazının Devamını Oku

Asgari ücretin altında kalan emeklileri de görün

11 Nisan 2019
Dün açıklanan yeni ekonomik programda mevcut 12 milyon emekliye ilişkin sorunlar yine yer almadı. Günlerdir beklenen program emekliyi yine unuttu.

Programda sistemin reforme edilerek bundan sonra emekli olacakların maaşlarının geçimlerini sağlayacak düzeyde olması öngörülürken, mevcut emeklinin yıllardır beklediği düşük maaşların iyileştirilmesi, yeni intibak yasasının çıkarılması, bayram ikramiyelerinin en az yıllık enflasyon oranında artırılması, sağlık hizmetinden alınan katkı payının kaldırılması, yılda dört ikramiye ödenmesi ve maaşlara 6 aylık enflasyon yerine seyyanen zam yapılması gibi temel taleplerin karşılanmasına yönelik maddeler yer almadı.
Gelecekte emekli olanlara ilişkin düzenleme ne denli sevindirici ise 12 milyon emeklinin beklentilerinin karşılık bulmaması, ülke kalkınmasına emeği ile katkı sağlayan milyonlarca iktisaden dar gelirli kitlede burukluk yarattı. Hâlâ 2020 liralık asgari ücretin altında maaş alan emekli var. En azından bu insanların aylıkları asgari ücret düzeyine yükseltilmeli. Bayram ikramiyeleri önümüzdeki Şeker Bayramı’ndan itibaren yıllık enflasyon oranında, yani yüzde 20 artırılarak net 1200 lira olarak ödenmeli. Emeklinin satın alma gücünü geriletmemek, çarşı pazardan eli boş dönmemesini sağlamak için aylıklara seyyanen zam yapılmalı. Enflasyon oranındaki artışların ihtiyaçları karşılayamadığı 2008 yılından bu yana açık şekilde görüldü.

Kanayan yara haline dönüşen 2000 sonrasında emekli olanları kapsayacak yeni intibak yasası, 3600 ek gösterge ile birlikte önümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacak TBMM gündemine getirilmeli. Emeklinin insanca yaşayacağı ücreti ve koşulları talep etmesi en doğal hakkı ve esirgenmemeli. Şükrü KARAMAN

 

GÜNÜN SÖZÜ
“ŞAİBE kadar insanın içinde çöreklenen duygu yoktur.” Doğan HIZLAN

 

HİÇ BİTMEYEN SEÇİM!

Yazının Devamını Oku

Doğru yoldayız

10 Nisan 2019
Gelişmiş ülkelerde her 4 öğrencinin 3’ü mesleki-teknik eğitim-öğretim yapılan okullara gidiyor. Bizde ise 300 yıldır sadece 1 öğrenci üretime dönük eğitim almakta. İşte bu nedenle orta gelir tuzağında sıkışıp kaldık. Kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolar sınırını geçemiyor.

50-60 yıl kadar önce bizden çok kötü halde olan Güney Kore, Çin, Malezya gibi ülkeler 3-4 kat ilerimize geçtiler. Tarım, hayvancılık, sanayi, eğitim, ulaşım, haberleşme, eğlence, tıp tamamen dijital devrelerin ve yazılımların eline geçti. Bu durumu endüstri 4.0 olarak ifade ediyoruz.

Günlük hayatta kullandığımız 50 kadar cihazın tümü 10 yıl içinde daha akıllı hale gelecek.

Gemi, tank, uçak, araba, füze, bilgisayar, telefon, kamera, radar, uydu yapabiliriz. Ancak bunları işleten yazılımları dışardan alırsak 1 kuruş kazanamayız.

O halde okula giden 20 milyon gencimize yazılım, kodlama gibi dijital bilgileri vermeye başlamalıyız. 1 milyon öğretmen bu konuyu kendisine dert edinmelidir.

21. yüzyılda sömürülen, köle devletler kümesinde bulunmamak için kendi yazılımlarımızı üretecek teknik elemanlar yetiştirmeliyiz. Amatörce üç-beş sayfa kod yazmaya bulaşan bir çocuk ilerleyen zamanda bu konuda yükseköğrenim görme hevesiyle dolacaktır. Yazılım konularını küçümseyenlere kulak asmayınız.

Bütün ilkokul, ortaokul ve liselerde kodlama, elektronik ile ilgili çalışmalar yapılıyor olması doğru bir rotadır. Her okulumuz meslek lisesine dönüşmektedir...

Gidişat doğrudur. Ali ÖZDEMİR

 

Yazının Devamını Oku

S-400’den F-35 krizine tırmandırılan süreç

5 Nisan 2019
ESKİ Milli Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, “ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş uçağı ile ilgili ortak projede devre dışı bırakmak istemesi ve Türkiye’nin bedelini ödediği uçakları teslimden kaçınmasının, bu konudaki sözleşmeye ve hukuka aykırı bir hareket olduğunu” vurgulayarak “Türkiye, ülke bütünlüğünü her türlü saldırıya, bu arada ayrılıkçı, bölücü terör örgütlerine karşı savunmak durumundadır. Bu hakkımızı kimse tartışamaz” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri satın almasına karşılık, önceki gün (2 Nisan 2019) ABD Savunma Bakanlığı’nın Kasım 2019’da Türkiye’ye gönderilmesi planlanan 2 adet F-35 uçağı ile ilgili hazırlık çalışmalarının ve Türk pilotlarının eğitim uçuşlarının durdurulduğunu açıklaması, dün (3 Nisan 2019) ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’nin Suriye’yi vurmaması konusunda uyarıda bulunması üzerine eski Milli Savunma ve Adalet Bakanı, DSP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, yazılı bir açıklama yaptı. Prof. Türk’ün bu açıklamasının tümünü internetteki köşemizde okuyabilirsiniz.

 

ALTIN 1 YILDA YÜZDE 35 ARTTI

SAHTE altına karşı vatandaşları uyaran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Düğünlerde en çok tercih edilen çeyrek altının fiyatı geçen yılın nisan ayına göre yüzde 35 artış gösterdi. Bunu fırsat bilen sahtekârlar yine iş başına geçebilir. Altın satın alırken de bozdururken de insanlar bildikleri ve güvendikleri kuyumcu esnafını tercih etmeli” şeklinde konuştu...

 

‘GERÇEKTEN DOĞAL MI?’

BUĞDAY Derneği, ‘doğal’ teriminin, gıda etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde kullanımına izin verilmemesine yönelik yürüttüğü çalışmada, ‘www.change.org’da süt sektörüne yönelik yeni bir kampanya başlattı. “Gerçekten doğal mı?” sorusuyla 2018’de “Doğal Kampanyası”nda 53 bin imzaya ulaşmış, imzalar Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmişti. Bu kez ürün etiketlerinde ve pazarlama malzemelerinde “doğal” ifadesini kullanan markalara soruyoruz: Gerçekten doğal mı? Süt sektörüne yönelik başlatılan kampanyaya imza vererek destek olabilirsiniz.

 

Yazının Devamını Oku

Bu kadar kadın başkan yetmez!

4 Nisan 2019
KA.DER verilerine göre 8 bin 257 belediye başkan adayının 652’si, 30 büyükşehiri yönetmeye talip 316 belediye başkan adayının 34’ü, 452 il belediye başkan adayının 38’i, 2 bin 297 ilçe belediye başkan adayının 174’ü kadın adaylardan oluştu. MHP ve İYİ Parti’nin ise kadın büyükşehir adayı bulunmuyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yarışan siyasi partiler arasında en fazla kadın belediye başkanı adayını yüzde 50 oranıyla HDP gösterdi. Her bölgede eşbaşkanlık sistemiyle seçime giren HDP’nin dışında sadece 2 kentte belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı.

Gaziantep’te AKP’li Fatma Şahin ile Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yeniden belediye başkanlığını kazanırken, HDP’den Diyarbakır’da Hülya Alökmen Uyanık, Iğdır’da Eylem Çelik, Kars’ta Şevin Alaca, Mardin’de Figen Altındağ, Van’da Bedia Özgökçe Ertan, Batman’da Songül Korkmaz, Siirt’te Berivan Helen Işık, Hakkâri’de Seher Kadiroğlu Ataş seçimler sonucu belediye eşbaşkanlığına gelen isimler oldu. HDP’nin kazanan adaylarının yüzde 46’sı kadın. HDP’de eşbaşkanlık sistemi olduğu için tüm belediyelerde erkek ve kadın adaylar birlikte görev alacak.

CHP’den ayrıca Edirne Uzunköprü’de Özlem Becan, Amasya Gümüşhacıköy’de Zehra Özyol, Denizli Merkezefendi’de Şeniz Doğan, Bozkurt’ta Birsen Çelik, İzmir Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Balçova’da Fatma Çalkaya, Karabük Safranbolu’da Elif Köse, Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet kazandı. Fatma Kaplan Hürriyet geçen dönem milletvekili seçilmişti.

BİLİYOR MUSUNUZ

- BAYKAL döneminde CHP’den siyasete başlayan ve daha sonra AKP’ye katılan Savcı Sayan’ın Ağrı Belediye Başkanlığı’nı kazanması üzerine havai fişekli büyük bir kutlama yaptığını...

- ECEVİT döneminde Ardahan’da bir dönem milletvekilliği yapan halk müziği sanatçısı Faruk Demir’in 25 yıl aradan sonra CHP’ye belediye başkanlığı kazandırdığını...

- ÖNCE ANAP’tan daha sonra CHP’den Zonguldak Ereğli Belediye Başkanı olan Halil Posbıyık’ın (74) 31 Mart’ta CHP’den yine seçilmesiyle 4. kez belediye başkanı olduğunu; Posbıyık’ın 37.130 oy (yüzde 52.52) alırken, rakibi Erol Şahin’in 26.447 bin oyda (yüzde 37.41) kaldı.

MESAJ PANOSU

Yazının Devamını Oku

Trakya’da AKP, CHP’yi zorluyor

3 Nisan 2019
Özellikle aday gösterilmeyen CHP’lilerin sığındığı DSP başarılı olamadı. Binde 5 oy ile tarihinin en düşük oyunu aldı.

DSPde Mustafa Sarıgül (Şişli) yüzde 25, Celal Doğan (Gaziantep) yüzde 25, Ali Fatinoğlu yüzde 7, Handan Toprak (Avcılar) yüzde 1 oy alabildi. Fatinoğlu, Binali Yıldırım’ın seçime üç gün kala Bakırköy’de kentsel dönüşüm için iki kat vereceklerini söylemesinin CHP’lileri korkutup kenetlendirdiğini, bu yüzden beklediği oyu sağlayamadığını iddia etti. Tekirdağ büyükşehirde başkan Kadir Albayrak (yüzde 51.17) yerini korurken, AKP’den rakibi, ‘Özcan Köftecisi’ sahibi Mestan Özcan yüzde 43.83 oranında oy sağlayabildi.

Marmara Ereğlisi’nde üç dönem belediye başkanlığı yapan İbrahim Uyan (yüzde 35.93), DSP adayı Hikmet Ata’ya (yüzde 37.32) karşı seçimi kaybetti. Uyan, sonuçlar açıklanınca adeta şok geçirdi.

EŞKİNAT NEDEN KAYBETTİ

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’in (yüzde 47.68), eski AKP İl Başkanı Cüneyt Yüksel’e (yüzde 48.54) karşı kaybetmesi şaşırtıcı oldu. Eşkinat’ın yaşamında ‘sosyalliği’ öne çıkarken, halktan ve iş dünyasından kopuk tavrının bu yenilgiyi hazırladığı belirtildi. Kapaklı ilçesinde İrfan Mandalı’nın 15 yıllık dönemi sona erdi. CHP’li İrfanMandalı ve AKP’li Mustafa Çetin 3. kez karşı karşıya geldiler. Çetin, seçimi yüzde 12.69 farkla kazandı. Beğendik beldesi AKP’den CHP’ye geçti.

SARIKURT 17 BİN OY FARK ATTI

Trakyanın en büyük kenti Çorlu’da Ünal Baysal’dan sonra belediye meclisi kararıyla belediye başkanlığına getirilen ve 31 Mart için aday gösterilen CHP’li Ahmet Sarıkurt, 17 bin oy farkla seçimi kazandı. Sarıkurt 77 bin 117 (yüzde 50.7), AKP adayı sanayici Serkan Erçili de 60 bin 739 oy (yüzde 39.98) aldı. İYİ Parti, 7 bin 29 oyda kaldı.

KEŞAN GİTTİ

EDİRNE

Yazının Devamını Oku

Seçmen siyasete ‘ayar’ verdi... Bu seçimin galibi: MHP

1 Nisan 2019
İSTANBUL’da CHP’nin AKP’nin elindeki Küçükçekmece ve Esenyurt’u alması CHP açısından önemli bir başarı sayılıyor.

CHP, bir dönem sonra Antalya’da Menderes Türel’in elinden başkanlığı ikinci kez aldı. Ordu Büyükşehir’i eski Enerji Bakanı Hilmi Güler kazandı; 19 ilçeyi de yine AKP adayları aldı. Yerel yönetimden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un bölgesine hiçbir etkisi olmadı. Büyükşehir başkanlığı ve iki dönem milletvekilliği yapan Torun’un, memleketi Ulubey’de kendi belirlediği aday Kani Ergün başarılı olmadı. CHP’nin aldığı tek yer Ordu-Giresun Havalimanı’nın bulunduğu Gülyalı ilçesi oldu. Yeni başkan Ulaş Taka (28) Türkiye’nin en genç belediye başkanı unvanını kazandı. Ürgüp’te iki dönem Belediye Başkanlığı yapan bu kez CHP adaylığında başarılı olamadı.

KADIKÖY VE BAKIRKÖY’DE OY KAYBI

Bakırköy’de CHP’li Dr. Bülent Kerimoğlu yüzde 50’nin üzerinde oy aldı ve ikinci kez başkan oldu. Eski Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, İYİ Parti’den ancak 2 bin oy sağlayabildi. MHP, AKP’ye oy taşıyamadı. Şişli’de Mustafa Sarıgül en başarısız dönemini yaşadı. CHP yüzde 48 oy alırken, Sarıgül yüzde 27’de kaldı. Yani beklediği 70 bin oyun ancak 30 binini sağlayabildi. Kartal, Maltepe ve Ataşehir belediyeleri CHP’liliğini korudu.

Başkan adaylığı baştan MYK’dan çıkmayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, dünürü Muharrem İnce’nin büyük bir miting desteğine rağmen kazanamaması, iki senedir kanserle mücadele eden ve kampanya süresinde hastanede yattığı için sahaya çıkamayan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın kaybetmesi CHP çevrelerinde şok etkisi yarattı. CHP’nin Bakırköy ve Kadıköy’de oy kaybetmesi dikkat çekti.

TEKİRDAĞ’DA 3 KAYIP

Trakya’da CHP Tekirdağ ve Edirne’de belediyeyi aldı; ancak CHP’den aday gösterilmeyen Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu ‘bağımsız’ aday oldu. İddialı bir kampanya yürüten ve daha önce milletvekilliği de yapan Kesimoğlu, MHP’nin adayı Derya Bulut ile yakın oy sağladıklarından ötürü itirazlar yoğunlaştı. Sonucun sabaha karşı belli olması bekleniyor. Tekirdağ’ın 12 ilçe belediye başkanlığı üç kayıp verdi. Süleymanpaşa, Hayrabolu, Kapaklı’yı AKP kazandı.

Milas’ta CHP’den AKP’ye geçen Barış Sayrak, belediye başkanı Muhammet Tokat’a karşı başarılı olamadı. Fethiye, Bodrum ve Marmaris başkanlıkları CHP, Yatağan’ı ise CHP’den AKP aldı.

Cumhurbaşkanı

Yazının Devamını Oku