Türk şirketleri TANAP’tan 3.6 milyar dolarlık iş aldı

EUROCUP için Paris’e gittiğimde Socar’ın yüzde 58’le “büyük patron” olduğu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol’la sohbet fırsat bulduk. Düzyol, söze şu mesajla girdi:

Haberin Devamı

 

- Şu anda ülkemizde 15 bin kişi TANAP’tan ekmek yiyor.

 

Ardından TANAP’daki hisse dağılımını anımsattı:

 

- Azerbaycan (Socar) yüzde 58, Türkiye (Botaş) yüzde 30, BP yüzde 12.

 

Azerbaycan gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak hattın ülkemizdeki uzunluğuna işaret etti:

 

- Ülkemizde 1850 kilometrelik boru hattı döşüyoruz.

 

Hattın Türkiye’deki bölümünün bedeline değindi:

 

- 1.3 milyar dolar. İhalenin 1 milyar dolarlık bölümünü Türk boru üreticileri kazandı.

 

Haberin Devamı

İhalenin dağılımına dikkat çekti:

 

- Borusan Mannesmann-Naksel-Erciyas (yüzde 30), Ümran-Emek (yüzde 25), Tosçelik (yüzde 25), Baosteel Europe Gmbh (yüzde 20).
TANAP’ın yapım aşamasında Türk şirketlerine açtığı iş kapısına vurgu yaptı:

 

- TANAP’ın Türkiye ayağında 4.5 milyar dolarlık iş yaptırıyoruz. Bunun yüzde 80’lik bölümünü Türk müteahhitleri ve şirketleri paylaşıyor. Yani, 3.6 milyar dolarlık iş yaratmış olduk.

 

Projenin istihdama katkısı üzerinde durdu:

 

- Şu anda sadece sahada 6 bin kişi çalışıyor. Hizmet alınan şirketlerle birlikte sayı 15 bin kişiyi buluyor.

 

TANAP’ın başlangıçtaki proje bedeli tahminini aktardı:

 

- Projenin 11.2 milyar dolarlık yatırımla tamamlanması öngörülüyordu. Petrol ve çelik fiyatlarının düşmesi, kullanılan birçok malzemenin fiyatının da buna bağlı olarak inmesi, yatırım bedelini 2.5 milyar dolar azaltacak gibi duruyor.

Türk şirketleri TANAP’tan 3.6 milyar dolarlık iş aldı
Saltuk Düzyol

Haberin Devamı

Haziran 2018’de Eskişehir’den ilk gazı Türkiye’ye dağıtmaya hazır hale gelmeyi hedeflediklerini vurguladı:

 

- Başlangıçta 2 milyar metreküp gaz akışı olacak. 3 yılda 6 milyar metreküpe ulaşacak. TANAP’ın başlangıç yatırımı 16 milyar metreküp gaz olarak öngörülüyor. Ancak, kapasitesi 31 milyar metreküpe ulaşacak. Proje 25 yıllık gibi dizayn ediliyor. Eğer gaz kaynağı uygun olursa 49 yıla da uzar.
Projenin Türkiye açısından önemli yönlerinden birinin altını çizdi:

 

- TANAP’tan akacak gaz, Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığını azaltacak.

 

TANAP, yapım aşamasında Türk şirketleri için önemli fırsat kapısı açmış görünüyor...

 

Boru hattından gaz akışından da Azerbaycan, Türkiye ve BP’nin kazanacağı anlaşılıyor...

 

Haberin Devamı

TAŞIMA TARİFESİ 70 VERGİSİ 5.95 DOLAR

 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, boru hattı için belirlenen taşıma tarifesini eleştirenler olduğunu belirtti:- 1000 metreküp gaz, TANAP’tan 70 dolara taşınacak. Bu rakamın yüzde 30’u projeye ortak olan Botaş’a, yani ülkemize kalacak.TANAP’ın yaratacağı vergi gelirine işaret etti:- Boru hattından akacak gaz için 1000 metreküp başına ülkemize 5.95 dolar vergi ödenmesi söz konusu olacak.Sonra şu yorumu yaptı:- Türkiye, TANAP’la hem gaz alımına alternatif yaratacak, hem de boru hattından önemli gelire kavuşacak.

 

 

BİZE ÜRETİM YAPANLAR İSO’DA İLK 500’E GİRDİ

 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin Türk şirketlerine katkısına kanıt gösterdi:- TANAP için üretim yapan sanayi şirketleri, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine girdi. Bu, o şirketlerin işlerinin bizimle büyüdüğünü gösteriyor.

 

Haberin Devamı

100 DAĞCI 1 MİLYON LİRAYA CAMLARI SİLDİ

 

GEÇEN hafta Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile birlikte “Maslak 1453” projesi inşaatını gezdik. Emlak Konut GYO’nun 325 dönümlük araziyle ilgili ihalesini anımsattı:- O tarihte bedeli 3.1 milyar lira olan ihale bize kaldı. Emlak Konut GYO ile yüzde 35 hasılat paylaşımı var. Şu anda projede ortaya çıkan rakam 6.8 milyar lirayı buldu. Tabi Emlak GYO’nun payı da artıyor.Ağaoğlu Genel Müdür Yardımcısı Barlas Yurtsever araya girdi:- Emlak Konut GYO’nun Borsa İstanbul’a yaptığı açıklamalarda “Maslak 1453”ün yarattığı değer hep ilk sırada çıkıyor.Ağaoğlu, projenin büyüklüğüne şu örnekle dikkat çekti:- Burada camları 100 dağcı temizledi. Sadece cam temizliğine 1 milyon lira ödedik.Projeye adını veren alışveriş caddesi 1453’ün üzerinde durdu, şu mesajı verdi:- Bugün, bu boyutta bir işe girmeyi düşünmem.

Haberin Devamı

Türk şirketleri TANAP’tan 3.6 milyar dolarlık iş aldı

Ali Ağaoğlu

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları