Paylaş
- 1974’ten beri Kıbrıs Türk Ticaret Odası, TOBB, Yunan Odalar Birliği ve Kıbrıs Rum Kesimi Ticaret Odası 4’lü buluşmadı. Böyle bir buluşmayı gerçekleştirsek, Kıbrıs sorununun çözümüne de katkımız olur.
Bunun üzerine TOBB’un düşünce kuruluşu TEPAV’ın Direktörü Prof. Güven Sak’a görev verdi. Prof. Sak’ın TOBB destekli girişimleri 5-6 yıl sürdü. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum kesimi Lideri Nicos Anastasiades’in 11 Şubat 2014’te yaptıkları ikili açıklama, 4’lü odalar zirvesine de kapıyı açtı. 5-6 yıldır siyasilerin de etkisiyle buluşmayı sürüncemede bırakan Yunanistan Odalar Birliği de bu adıma sıcak yaklaştı.
Böylece ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyaretinden bir süre önce 4’lü odalar zirvesi kararı alındı. Yunanistan Odalar Birliği ile Kıbrıs Rum Kesimi Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ilk buluşma yeri olarak İstanbul’u istedi. Hisarcıklıoğlu, ilk buluşma için daha anlamlı bir noktayı savundu:
- İlk buluşmayı Kıbrıs’ta “Yeşil Hat”ta yapalım. İkinci buluşmayı İstanbul’a alalım.
Bu adımların ardından dün sabah Lefkoşa’daki “Yeşil Hat”ta bulunan Chateau Status Restoran’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Halim Mete, Faik Yavuz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Kıbrıs Rum kesimi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides’le biraraya geldi.
40 yıldır ilk kez gerçekleşen tarihi buluşma sonrası ortak deklarasyonu Fikri Toros ile Phidias Pilides okudu:
* İki taraf liderinin 11 Şubat 2014 tarihli ortak metnini destekliyoruz. Çözümün Ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağına, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar’ın refah ve zenginliğini artıracağına inanıyoruz.
* Odalar, kapsamlı çözümün, tüm bölgeye, özellikle demokratik değerler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hakim olduğu refah içinde ortak bir geleceğin sağlandığı genişlemiş bir Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin de yer alacağı coğrafyaya da önemli yararlar sağlayacağına inanıyor.
* Odalar, Kıbrıs sorununa bulunacak kalıcı, adil, yaşayabilir ve uygulanabilir bir çözümün, Doğu Akdeniz’de güç, istikrar ve güvenliği artıracağına, bölgedeki ülkeler arasındaki işbirliği ve ticaret için büyük fırsatlar sağlayacağına ve bunun da hem kendi piyasalarına hem de geniş Avrupa Birliği, Ortadoğu ve ötesindeki piyasalara yönelik olacağına inanıyor.
* Mevcut durum kabul edilebilir değildir ve çözümsüzlüğün devamı tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Odalar özellikle de olumlu bir atmosferin yaratılması ve güven artıran önlemlerin uygulanmasına katkı yapmakla kalmayıp, ekonomik ve ticari işbirliğinin önünün açılmasına katkı sağlayabilirler.
* Önümüzde Kıbrıs sorununu doğru bir şekilde çözmek için büyük bir fırsat vardır ve Odalar bu fırsatın kaçırılmaması için ellerinden geleni yapacaklardır.
Ortak bildirinin sonunda diyalogun bundan sonra sürmesine dönük platformla ilgili mesaj yer aldı:
* Lefkoşa Ekonomi Forumu olarak isimlendirdiğimiz bu grup, 14 Eylül 2014’te İstanbul’da yeniden biraraya gelmeye karar verdi.
Hisarcıklıoğlu, bildirinin ardından şu mesajı verdi:
- Bugün tarihi bir adım attık. Bu adım bile, Kıbrıs’ta çözüme dönük umutların güçlendiğini gösteriyor. Artık oyunun kurallarını değiştirecek bir diyalogu başlatmış bulunuyoruz.
4’lü odalar zirvesinin 40 yıldır ilk kez gerçekleşmesi, Kıbrıs sorununun çözümüne güçlü bir işaret olabilir mi?
Michalos: Ben ilk kez çok umutluyum
LEFKOŞA’daki “Yeşil Hat”ta gerçekleşen 4’lü odalar ortak deklarasyonu açıklaması öncesinde şu anons yapıldı:
- Sadece deklarasyon okunacak. Soru-yanıt olmayacak.
TOB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu durumu şöyle değerlendirdi:
- 6 yıldır bu fotoğraf için uğraşıyoruz. İlk görüntü biraz ürkek oldu. Ancak, diyalog devam edecek.
Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, şu mesajı verdi:
- Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ilk kez çok umutluyum.
Paylaş