İngiltere'de trafik bize göre ters yönden işliyor. Dolayısıyla oradaki otomobillerde direksiyon solda değil, sağda oluyor.
Bindiğimiz Mercedes'e bakıyorum, direksiyon solda. Direksiyonu sağda olan bir otomobili Türkiye'de kullanmak ne kadar zorsa, direksiyonu solda olan otomobili İngiltere'de kullanmak da o kadar zor.
Sürücüye soruyorum, ‘‘Remzi Bey böyle kullanıyor’’ diyor. Nitekim biraz sonra öndeki Mercedes'i farkediyorum. Direksiyonda Ramsey'i üreten Gürmen Group'un patronu Remzi Gür'ü görüyorum. Remzi Bey'in kullandığı Mercedes'in de direksiyonu solda. Bu durum Gür'ün pek şoför kullanmadığını gösteriyor.
Alçak gönüllülügüyle dikkati çeken Gür, Londra'da birinci mağazasını Regent Street'te açmış, Kraliçe'nin kiracısı olmuş. Londra'nın kuzeyinde açtığı ikinci mağaza için kapalı-açık toplam 2.5 dönüm alanı satın almış.
32 yıldır İngiltere'de yaşayan Gür, bu ülkede önemli kazanımlar elde etmiş. İngiliz pasaportu var. Markasını da ‘‘Ramsey London’’ diye yaratmış.
Mağaza açılışında iki kızı ile oğluyla karşılaştım. Yasemin Gür, lise öğrenimini İstanbul'da görmüş, ama yüksek öğrenimi İngiltere'de tamamlamış. Oğlu Ömer Gür moda, küçük kızı Tuğba Gür de fotoğrafçılık eğitimi görüyor.
Gür'ün kızlarında türban yok. Oğlu Ömer Gür de modern görünümlü. Gür, çocuklarını, kayınbiraderleri topluyor, ‘‘Ben Tayyip Erdoğan'la dostum. Kızına burs veriyorum. Ama yobaz değilim’’ mesajı vermeye çalışıyor.
ŞARAP İÇİYOR
Yemekte bakıyorum, Remzi Gür alkol almıyor.Kayınbiraderi, Gürmen Group Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hasan Doğan şarap içenlere katılıyor. Doğan, Ramsey'in siyasetle gündemde kalmasına içerliyor.
Remzi Gür'ün diğer kayınbiraderi Hüseyin Doğan imalattan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi. Hüseyin Doğan, bu görev için Safranbolu'ya yerleşme konusunda tereddüt etmiş. Ancak şimdi oradan kopmak zor geliyor.
Hasan Doğan, fabrikaların bulunduğu Safranbolu ve Araç'ta beyaz eşyacıların, ‘‘Kefilin Gürmen'de çalışıyorsa tamam’’ dediğini vurguluyor.
Gürmen Group Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Üçeyler, yıllık 26 milyon dolarlık ciro, 18 milyon dolarlık ihracata ulaştıklarını söylüyor.
KİP markasını da bünyesinde bulunduran grup üretimi Türkiye'de yapıyor. 2 bine yakın işçi Gürmen'den ekmek yiyor. İhracat listesinin başında İngiltere, Almanya, İsrail ve Fransa yer alıyor. Üçeyler, ‘‘Yıkanabilir yüzde 100 yün elbisemiz, özel poşetle çamaşır makinesinde yıkanabiliyor. ‘Seyahat elbisesi' ise bol cepli, buruşmayan özelliğe sahip. Ayrıca, yüksek terziliğe geçtik. Artık kıl tela cekete yapıştırılmıyor, özel olarak dikiliyor, giyen rahat ediyor. Ekotex sertifikamız var’’ diyor.
Gürmen Group ayrıca Next, Van Dike, Suits You, Top Shop, Moss Bros, Piere Balmain Matalan gibi önemli markalara da üretim yapıyor.
Kısacası, burs olayının gölgesinde Remzi Gür’ün başarı öyküsü yatıyor.
Bu başarı öyküsünden, Türkiye'nin seçimine dönelim. Türkiye, seçimini yaptı, krizlere tepkisini AKP'yi sandıktan çok güçlü çıkararak gösterdi.
MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu'nun deyimiyle ‘‘ampul yandı’’...
Umalım bu ampul sadece AKP'yi değil, Türkiye'yi aydınlatsın.
Tersini düşünmek bile istemiyorum...
Paralar kime gidiyor?
RAMSEY'in patronu Remzi Gür'leAKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tanışıklığı, Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemine uzanıyor.
O dönemlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra'da öğrenim gören oğluna acil para gerekiyor. Erdoğan'a, Remzi Gür'ün bu sorunu çözebileceği söyleniyor.
İrtibat kuruluyor ve Gür hemen sorunu çözüyor. Erdoğan, Gür'ün oğluna verdiği parayı İstanbul'da Ramsey'in merkezine giderek iade ediyor. ‘‘Cep harçlığı’’ trafiği dört-beş kez tekrarlanıyor.
Koca İstanbul Belediye Başkanı oğluna parayı bankadan değil, elden gönderiyor. Peki, Remzi Gür, gerçekten Erdoğan'ın kızına burs veriyor mu?
Gürmen Group'un şirket kayıtlarında böyle bir iz olmadığı söyleniyor. Yani, Gür bursu kişisel hesabından veriyor gibi görünüyor.
Bazı dostları Gür'ün Erdoğan'ın kızına burs verdiğine pek inanmıyor ve ‘‘Tayyip Bey'in böyle bir desteğe ihtiyacı yok’’ diyor.
Burs olayının Ramsey'i nasıl etkilediğini soruyorum. Müşterilerden, ‘‘Biz alışveriş yapıyoruz, paralar Tayyip Bey'e mi gidiyor’’ diye takılanlar olmuş. Ancak, Gürmen Group Genel Müdürü Hasan Doğan, ‘‘Biz işimize bakıyoruz. Satışlarımız iyi gidiyor’’ diyor.
Doğan, ‘‘Seçim bitti, bu defter kapanır’’ diye bekliyor.
Derviş öteledi AKP’ye taktınız
CNN Türk'ün ‘‘Seçim Partisi’’nde Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu ile konuşuyorum. Bayramoğlu, ‘‘Ekonomisi dibe vurmuş Türkiye'ye AKP bundan kötüsünü yaşatmaz, merak etmeyin’’ diyor. ‘‘Ya borç öteleme’’ sorusuna, yanıtı yapıştırıyor: ‘‘Derviş geldi, ötelemeyi yaptı. Kimsenin gıkı çıkmadı. Ben olsam konsolidasyon yaparım. Siz bu öteleme sözünden ürkmeyin.’’
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ağır toplarından, Özal'a yakın durmuş işadamı Ali Zafer Taciroğlu'nun ilk yorumu, ‘‘Yeni ANAP artık AKP’’ oluyor.
Magic Life'ın patronu Cem Kınay ise, ‘‘Vatandaş başbakanın kim olacağını bile bilmeden AKP'ye yöneldi. Eski liderlere büyük ders verdi. Belirsizlik ortadan kalktı, İyi şeyler olacak’’ diyor.