Paylaş
- Balık üreticileri, bakanlığınızın verdiği destekten tedirgin.
- Lobi var lobi... Desteklerden şikayetçi olanlar balık ihracatçıları...
- Avrupa Birliği’nin (AB) açtığı soruşturmadan tedirginler...
Eker, kültür balıkçılığına verilen desteği anımsattı:
- Türkiye’de kültür balığı üretimi düşüktü. Desteklemeyi biz başlattık. Alabalıkta 65 kuruş, çipura ve levrekte 70 kuruş destek var. Yeni tür üretenler için bu destek 1 liratı buluyor.
Ardından AB’nin açtığı soruşturmaya değindi:
- Balık ihracatçıları, AB’nin balık ihracatımıza ek vergi koyabileceğini düşünüyorlar.
- Bu yönde süren bir inceleme var. Bakanlık olarak duruşmaya katılacak mısınız?
- Katılmayı düşünüyoruz.
Sonra ekledi:
- Kültür balıkçılığında verdiğimiz destekleri kaldırmaktan yana değilim.
Sohbet sürerken Türkiye’nin kültür balığı üretiminin seyrine baktım. Eker döneminde kültür balıkçılığına verilen toplam destek 950 milyon liraya ulaşmış. İç sular ve denizlerde kültür balığı üretimi de 60 bin tondan 240 bin tona çıkmış. 2013 yılı balık ihracatı da 600 milyon doları bulmuş.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un geçen ay aktardığı veriyi anımsadım:
- Alabalık ihracatımız 35 milyon dolara yükseldi.
Kültür balıkçılığının özellikle denizde kirliliğe yol açtığı tartışmaları yaşansa da, üretim artışına katkısı görülüyor. Çiftliklerde üretilen balıklar nispeten uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.
AB “ek vergi” koymazsa, ihracatın yukarı seyrinin süreceği anlaşılıyor...
Yılda 600 bin gıda denetimi yapıyoruz
GEÇEN hafta pazartesi günü New York’ta bitki çaylarını sevdiğimiz bir mekana girerken kızım Sırma camdaki “B”yi gösterdi:
- Bunların notu “A” idi, “B”ye inmiş. Nottaki düşüş mutfaklarında az da olsa sorun bulunduğunu gösteriyor. Örneğin “C” notu, mutfakta fare izine rastlandığının işaretidir. Gıda ile ilgili tüm mekanlar bu notları görünür yere asmak zorundadır.
Çektiğim fotoğrafı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e gösterdim:
- Türkiye, kötü notların bile vitrine asıldığı noktaya ne zaman gelecek?
- O noktaya gelmemiz zaman alacak.
Sonra gıda denetimlerini paylaştı:
- 5 bini sahada olmak üzere 25 bin kişiyle gıda denetimleri yapıyoruz. Gıda denetimi sayımız yılda 600 bine ulaşıyor. Örneğin sebze-meyvede ilaç kalıntısı gibi denetimleri hasat öncesi tarlada yapar hale geldik. İlaç kalıntısı şüphesi varsa hasatı engelliyoruz.
AB’nin aldığı kararı aktardı:
- AB, Türkiye’den aldığı sebze-meyvede analiz şartını kaldırdı. Rusya da, “Analiz sıklığı”nı kaldırmamızı istiyor.
Rusya’dan uzun vadeli tavuk kotası istedik
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyareti soruldu:
- Rusya, kendisine yönelik ambargo nedeniyle Türkiye’den tavuk eti alımını artırdı. Bu konu Putin’in ziyaretinde gündeme geldi mi?
- Şu anda 16 çiftlikten Rusya’ya tavuk eti ihracatı yapılabiliyor. 20-30 çiftlikte de yeterlilik incelemesi sürüyor. Biz Rusya’dan bu konuda uzun vadeli kota istedik. Yani, bizden alımı, diğer ülkelerle küsmesine bağlı olmamalı.
Sütçü ırkı etçi ile çiftleştir 500 lira al
MEHDİ Eker, Türkiye’de sığır eti üretimindeki alışkanlığa değindi:
- Sığırda etçi ırklar ile sütçüler farklıdır. Bizde küçük aile işletmelerinde, “Hem sütünden, hem etinden” mantığı yaygın. Süt verimi yüksek inek beslenir. Doğurduğu yavru erkek olursa, onu eti için beslerler. Oysa sütçü ırk inekten olma dana en fazla 400 kilo canlı ağırlığa çıkar.
Bunu aşmak için verdikleri desteği anımsattı:
- Sütçü ırk ineği, etçi ırk boğayla çiftleştirmek, doğacak ilk erkek yavrunun etinin yüzde 33 yüksek olmasını sağlar. Bir sonraki doğumda o yavrunun et verimi artışı yüzde 60’a çıkar. Sütçü ırk ineği, etçi boğayla çiftleştirene 500 lira destek veriyoruz.
Paylaş