NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Londra’da European bank for Reconstuction and Development’ın (EBRD-Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Türkiye’de “sat-yap”cılığa adım atmasını sağlayan imzayı attıktan hemen sonra Bankanın Başkanı Suma Chakrabarti’nin ofisine geçti.
EBRD Başkanı Chakrabarti, Timur ve Intus Capital’deki ortağı Bülent Kozlu’yu kutladı:
- Ortaklık anlaşması beni memnun etti.
Chakrabarti, ardından bizi ofisine davet etti, ilk cümlesi şu oldu:
- Türkiye, EBRD için çok önemli bir ülke. Türkiye’nin bizdeki yeri başka.
2009’dan beri Türkiye’ye yatırdıkları kaynağın altını çizdi:
- Türkiye’ye 7 milyar Euro yatırdık. Türkiye, en fazla yatırım yaptığımız ülke konumunda. Bunda Rusya’dan çekilmiş olmamızın yanı sıra ülkenizdeki potansiyelin rolü var.
İstanbul’da üst düzey temsilcilik şeklinde yönetilen birimin yanısıra Ankara ve Gaziantep’te ofislerinin olduğunu vurguladı:
- Türkiye’ye gelin, mimari projesine imza attığımız işleri görün.
Gladstone, davete uydu, 3-4 gün İstanbul’da farklı projeleri gezdi. Tabanlıoğlu Mimarlık’ın çeşitli projelerde birlikte çalıştığı işadamlarıyla sohbetlere katıldı. Ardından kararını verdi:
- New York’taki yeni projem 18E59th Street Residences’ın mimari tasarımını sizin yapmanızı istiyorum.
Tabanlıoğlu, proje için Gladstone’a şu öneriyi götürdü:
- Daha önceki projelerinize baktım. Manhattan’da en ucuzu 5-6 milyon dolar olan daireler yapmışsınız. Gelin yeni binayı 1+1, 1+2 dairelerin yoğun olduğu şekle dönüştürelim.
Tabanlıoğlu Mimarlık’ın imza attığı tasarım, Cannes’daki emlak fuarı MIPIM’de konut dalında ödüle uzanırken, Murat Tabanlıoğlu, beni Gladstone ile tanıştırdı:
- Robert, New York’ta imza attığımız ilk projenin yatırımcısı. Umarım son olmaz, New York’ta, ABD’nin farklı noktalarında başka işler de yaparız.
Daha sonra
- Sizin gibi deneyimli isimlerden bir kurul oluşturmak istiyoruz.
Cem Kozlu, genç yaşında gayrimenkul sektörüne iddialı giren Timur’a olumlu yanıt verirken, oğlu Bülent Kozlu’yu da tanıştırdı. Türkven’de Başkan Yardımcısı olan Bülent Kozlu, 2 yıl önce ayrılıp Timur’la “Intus Capital”i kurdu.
Claudia Pendred, Jean-Marc Peterschimtt, Erden Timur, Bülent Kozlu
Timur-Kozlu ikilisi Intus’a fon için öncelikle European Bank for Reconstruction and Development’ı (EBRD-Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) koydu. Mevcut projeleri ve gelecek planları sunumuyla bankanın Londra’daki merkezine gidip talepte bulundu:
- EBRD’nin Intus Capital’e fon koymasını bekliyoruz.
Bankanın ilgili birimleri konuyu görüşüp, karşı teklif götürdü:
- Türkiye’de gayrimenkul sektörüne girişi fon desteğinin ötesine taşıyabiliriz. Yeni bir şirket kurun, biz de ortak olalım. Hem özsermaye desteği, hem de yeni projeler için fon verelim.
Önce babası ve grubun kurucusu Sabri Ülker’in bölgeyle ilgili sözünü aktardı:
- Babam, “Bu kutsal topraklarda işimiz olsa, daha sık gelip gitmeye vesile yaratsa” derdi.
Cidde’nin grubun global yolculuğunun başlangıç noktası olduğunu vurguladı:
- Bu topraklar bize bereketli geldi.
Daha sonra ekrandan veda edip, bölge ve ortaklıklarla ilgili anı-yorumlarını not olarak gönderdi:
- Babamın Suudi Arabistan’a dönük iş yapması zorunluluktan başladı. İhracat karşılığı kredi alıp, makineleri yenilemiş, çeşitleri arttırmıştık. Ortadoğu ülkelerinde geniş muhiti olan Şanlıurfa eski milletvekili Salih Özcan’la bölgeye gitti. Lübnan, Kuveyt, Bahreyn ve Suudi Arabistan’ı gezip, bir sürü numune ve bozuk moralle döndü.
Babasının moral bozukluğunun nedenini paylaştı:
- Suudi Arabistan’da şimdi bizim olan United Biscuits’in pazar hakimiyetini görmüş, onlarla rekabet edemeyeceğimizi düşünmüştü. İşe bir kamyon bisküvi göndermekle başladık.
Kürsüde Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun 3’üncü havalimanı için kurduğu İGA’nın İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu var. Kalyon Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kalyoncu, salondaki yatırımcılara şu mesajı verdi:
- Airport City’ye yatırıma gelen, bakanlıklar, bürokrasi ve belediye ile değil, sadece bizimle muhatap olacak.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut da 3’üncü havalimanının İstanbul’a açacağı yeni ufka işaret etti:
- Coca-Cola’dan Microsoft’a birçok dünya devi, 80-90 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor. İstanbul artık global merkeze dönüşecek.
Toplantı sonrası Kalyoncu, İGA Havalimani İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin ve Airport City Müdürü Ayhan Ökmen’le, “Bu şehirde tek muhatap biziz” mesajının içeriğini konuştuk. Kalyoncu, 10.5 milyon metrekarelik alanla ilgili şu detayı paylaştı:
- Havalimanı için işletme süremiz 25 yıl. Airport City alanında üst kullanım hakkı kiralama süresi 49 yıla çıkabilecek. O durumda 25 yıldan sonra ortaya çıkacak gelir DHMİ’ye gidecek.
Keskin araya girdi:
-
- Polonezköy’de 200 yataklı eğitim birimimiz var. Değeri 10 milyon dolar var. Bedelsiz şekilde vakfınıza verelim. Altunizade’deki alanı bize 30 yıllığına kiraya verin.
İTO ve Huzur Vakfı yönetimi, huzurevindeki yaşlıları düşündü, kararını verdi:
- Altunizade’deki yaşlıları Polonezköy’e nakledebiliriz.
Aydınlar, kira sözleşmesini imzalayıp kolları sıvadı:
- 98 bin metrekare kapalı alanla özel sektörün en büyük hastanesini 200 milyon dolara yapacağız. Burası hastane zincirimizin 22’nci halkası olacak.
Mehmet Ali Aydınlar, 14 Mart 2017’de hizmete giren Acıbadem Altunizade’yi gezmek üzere buluştuğumuzda grubun yıllık yatırım temposunu aktardı:
- Her yıl 300-350 milyon liralık yatırım yapıyoruz.
Grubun büyümesine işaret etti:
- Neden Cidde’deyiz?
Ardından yanıtı verdi:
- Çünkü, Ülker global yolculuğa bu bölgeden çıktı. 1978’de 200 bin dolarlık ilk ihracatını Kuveyt’e yaptı. 1999’da da ilk dış üretimini Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde başlattı.
Pladis’in 2016’da ulaştığı büyüklüğe işaret etti:
- 13 ülke, 34 fabrika, 26 bin çalışanla 2016 yılını 14.1 milyar lira brüt satışla geride bıraktık. Bu rakamın yüzde 38’ini Türkiye, MENA ve Orta Asya bölgesinden geldi. MENA’nın tek başına payı yüzde 7 oldu.
İngiltere ve Türkiye’nin Pladis’in iki ana pazarı olduğunu vurguladı:
- MENA’nın payı 2019’da yüzde 12’ye yükselecek. MENA bölgesindeki satışlarımız geçen yıl 320 milyon dolara ulaştı. Burası 3’üncü ana pazarımıza dönüşecek.
O günlerde eşi Gülseren Özdemir ilk çocuklarına hamileydi. Prof. Erbakan, arada eşinin hatırını soruyor, bebeğin doğumunu merak ediyordu. Gülseren Özdemir’in kızları Ebru’yu dünyaya getirdiği gün Erbakan, Nihat Özdemir’e sordu:
- Ne oldu? Kız mı, erkek mi?
Özdemir yanıtladı:
- Kızımız oldu Hocam.
Erbakan, Özdemir’in sırtını sıvazladı:
- İyi mühendisin kızı olur... Allah analı-babalı büyütsün.
Nihat Özdemir, bu anısını EgonZhender’in “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle düzenlediği, “Liderler ve Kızları” buluşmasında anlattı. Ardından ekledi:
- O günlerde eşim de ben de asistandık. Paramız yoktu. O nedenle iki çocuktan fazlasına cesaret edemedik. Bugün,