- ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Organ Nakli Merkezi’nin kurucusu Prof. Şükrü Emre burada. Kendisiyle tanışmanızı, sohbet etmenizi isterim.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan’la birlikte İnönü Üniversitesi’ne gittik. Rektör Prof. Ahmet Kızılay, üniversitenin Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Sezai Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mahmut Durmuş, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Hakan Parlakpınar, Malatya Valisi Ali Kaban, Emniyet Müdürü Ömer Urhal ve Prof. Emre ile sohbet ettik.
Prof. Kızılay, Prof. Emre’ye fahri doktora unvanı verdiklerini aktardı:
- Hocamıza belgesini takdim edememiştik. Şimdi takdim edeceğiz. Ayrıca Hocamız, üniversitemizde “misafir öğretim üyesi” olarak ders veriyor. Bize çok önemli katkıları oluyor.
Prof. Emre, ABD’ye gitmeden önce İstanbul Tıp Fakültesi’nde doçent olarak görev yaptığını vurguladı:
- ABD’de Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Organ Nakli Merkezi’ni kurdum. Halen orada görev yapıyorum.
Prof. Kızılay araya girdi:
- Şükrü Hocamız, ABD’nin
O anda odalarında bulunduğum Hürriyet Yazıişleri Müdürleri Arif Dizdaroğlu, Cenk Öz, İzzet Doğan, Ateş Yalazan, Gökçe Aytulu, Doğaner Gönen ve Haber Koordinatörü Şehriban Oğhan’a ekranda gördüğüm sandık görevlisini işaret ettim:
- Ekranda gördüğünüz Malatyalı işadamı Muammer Şahin...
1980’li yıllarda Hububat ve Bakliyat İhracatçıları Birliği Başkanlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyeliği görevlerinde bulunan, ANAP’lı yıllarda Turgut Özal’ın yanında yer alan Muammer Şahin’i aradım, görev yerini sordum, yanıtladı:
- Florya’da Tevfik Ercan Anadolu Lisesi’nde sandık müşahidiyim.
Bulunduğu bölgede en yaşlı sandık görevlisi olarak ilan edildiğini söyleyince yaşını merak ettim, paylaştı:
- 80 yaşındayım, sandıkta görevimin başındayım.
Malatya Eğitim Vakfı (MEV) Kurucular Kurulu Üyesi, Doğanşehir Vakfı (DOVAK) Başkanı Muammer Şahin’e sandık başında ne zamandan beri görev aldığını sordum, anlattı:
- 20 yıldır seçimlerde sandık müşahidi olurum. Son 4 yıldır da Tevfik Ercan Anadolu Lisesi’nde görev yapıyorum.
- Eşim Nezahat Hanım adına kurduğumuz bu alana başlangıçta “Hatıra Parkı” niyetiyle girdik. 2003 yılında “Botanik Bahçesi” levhası astık.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Adil Güner’in de onayını alarak, şu noktanın altını çizdi:
- Burası 460 dönüm. 1600 çeşit bitki var. Burada “Botanik Bahçe” fonksiyonlarının hepsi yer alıyor. Herbaryum, tohum bankası, kütüphane, araştırma alanları, koleksiyonlar...
93 yaşındaki Nihat Gökyiğit, kızı Vahide Gigin’in yardımıyla bize bahçenin tüm önemli noktalarını gezdirirken şu konuya dikkat çekti:
- Türkiye, dünya kara sathının yüzde 0.6’sına sahip. Bu alanda dünyadaki bitki türlerinin yüzde 2.6’sını yaşatıyor. Yani, biyolojik çeşitlilik açısından ülkemiz çok değerli bir varlığı elinde bulunduruyor.
Biyolojik çeşitliliğin dünyadaki, doğadaki önemine işaret etti:
- Doğanın çok önemli bir dengesi var. Doğadaki varlıkların hepsi birbirine muhtaç. Örneğin, biyolojik çeşitliliği oluşturan varlıklardan biri bile eksilse, doğanın dengesi bozulur. Doğal afetlerin sayısı ve şiddeti artar. Su kıtlığı gündeme gelebilir.
Türkiye’de botanik bahçe sayısının 10’u bile bulmadığını kaydetti:
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 11 Nisan 2017’de “Türkiye Ürün İhtisas Borsası”nın kuruluşunu şöyle duyurdu:
- 6 Nisan 2017 günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla “Türkiye Ürün İhtisas Borsası” kuruldu.
Aradan 14 ay geçti, Tüfenkci ile önceki sabah Yeşilyurt’ta (Malatya) Şevket Salik’e ait kiraz bahçesinde buluştuk. Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, AK Parti Malatya milletvekili adaylarında Selahattin Barış Palandöken’in de katıldığı buluşmada şu mesajı verdi:
- 14 ay uğraştık, sonunda “Ürün İhtisas Borsası”nı kurduk...
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek’le dünyanın en büyük mozaik varlığına sahip Gaziantep Zeugma Müzesi’nde gerçekleşen CNN Türk yayınındayız... Şimşek, öncelikle kurlardaki son dalgayı değerlendirdi:
- Son dalga tümüyle küresel. TL, diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırınca daha dirençli kalabildi. Son küresel dalgayı fiyasko ile sonuçlanan “G7 Zirvesi” ile “ticaret savaşları” tetikledi.
ABD’nin parasal sıkılaştırmaya dönük adımlarını artırdığını vurguladı:
- Dünyanın en güçlü ekonomisi olan Çin’in para birimi Yuan’ın bile değeri yüzde 0.5 düştü. Bu, çok rastlanan bir durum değil.
- Malatya’daki eski vagon fabrikasında afet konaklama sistemleri üreteceğiz.
Yıllardır başta tekstil-konfeksiyon sektörüne üretim merkezi olmak üzere çeşitli formüllerle gündeme gelen eski vagon fabrikasının Kızılay’a devri doğal olarak ilgimi çekti. Malatya Hekimhan’lı olan Kınık’a sordum:
- Kızılay, eski vagon fabrikasını bedelsiz mi devralıyor?
- Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan 52 bin metrekare kapalı alana sahip toplam 500 dönümlük alana talip olmamız konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin desteğini gördük.
Söz konusu varlık için açılan ihalede 83 milyon liralık teklif verdiklerini belirtti:
- İhale sonucunun kesinleşmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayını bekliyoruz. Onay sonrası devir işlemlerini gerçekleştirip yatırıma başlayacağız.
Özelleştirme İdaresi’ne ödenecek 83 milyon lira dahil, toplam 150 milyon liralık yatırım yapacaklarını vurguladı:
- Malatya’da dünyanın en büyük
- Söylentilerin doğruluk derecesi nedir?
Bosch Türkiye Genel Müdürlüğü döneminden iyi tanıştığımız Karakaş’ın yanıtı resmi sınırın dışına çıkmadı:
- Bu tür haberler mevcut konumuma zarar veriyor.
Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan seyahati sırasında Buhara’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’yü yokladım:
- CEO netleşti mi?
Yanıtı ismin bir süredir belli olduğunu ortaya koydu:
- Arkadaşımızın bulunduğu şirketteki konumuna zarar vermemek için her şey hazır oluncaya kadar anons etmeyeceğiz.
Cumhurbaşkanı
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayı sonundaki Cezayir, Senegal, Moritanya ve Mali’yi kapsayan seyahatinin Cezayir durağında havalimanından başkente giderken mihmandarımız kaba inşaatı tamamlanma aşamasına gelmiş bir projeyi işaret etti:
- 3 milyar dolarlık yatırım bedeli olan bu camiyi Çinliler yapıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbeti sırasında şu bilgiyi verdi:
- Gerekli finansman akışı sağlanırsa Çinliler’in yapımına başladığı camiyi Türk inşaat şirketi tamamlayabilir.
Camiyi tamamlayacak Türk şirketini sordum:
- Gürsoy Grup mu projeyi üstlenecek?
- Görüşecekler, olabilir.
Seyahat dönüşü Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanvekili