Paylaş
- Malatya’daki eski vagon fabrikasında afet konaklama sistemleri üreteceğiz.
Yıllardır başta tekstil-konfeksiyon sektörüne üretim merkezi olmak üzere çeşitli formüllerle gündeme gelen eski vagon fabrikasının Kızılay’a devri doğal olarak ilgimi çekti. Malatya Hekimhan’lı olan Kınık’a sordum:
- Kızılay, eski vagon fabrikasını bedelsiz mi devralıyor?
- Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan 52 bin metrekare kapalı alana sahip toplam 500 dönümlük alana talip olmamız konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin desteğini gördük.
Söz konusu varlık için açılan ihalede 83 milyon liralık teklif verdiklerini belirtti:
- İhale sonucunun kesinleşmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayını bekliyoruz. Onay sonrası devir işlemlerini gerçekleştirip yatırıma başlayacağız.
Özelleştirme İdaresi’ne ödenecek 83 milyon lira dahil, toplam 150 milyon liralık yatırım yapacaklarını vurguladı:
- Malatya’da dünyanın en büyük “Afet Barınma Sistemleri Fabrikası”nı kuracağız. Fabrikada dünyadaki diğer yardım kuruluşlarına da afet barınma ve yerleşim sistemleri üreteceğiz. Yani, ihracat da yapacağız.
Kızılay’ın mevcut üretim merkezlerinde benzer işlerin yapılıp yapılmadığını merak ettim, anlattı:
- Çadır üretimimiz var. Ancak, başta konteyner, prefabrik olmak üzere diğer afet barınma sistemleri üretimine ilk kez girmiş olacağız.
Projede özel sektörden bir ortak da düşündüklerini kaydetti:
- Büyük hisseler Kızılay’da olmak kaydıyla özel sektörden bu alanda uzman bir ortağı yanımıza almayı planlıyoruz. Kuracağımız fabrika, aynı zamanda afet konularında bir Ar-Ge ve inovasyon merkezi olacak.
Devir işlemlerinden 12 ay sonra üretime geçebileceklerinin altını çizdi:
- Fabrikamız sadece afet dönemleri için değil, kentsel dönüşümlerde de hızlı ve ekonomik konutlar üretebilecek. Sosyal kamplar da fabrikamızda geliştirilecek.
500 dönümlük alanda planladıkları bir başka önemli yatırımı da paylaştı:
- Malatya’da Kızılay’ın önemli bir bölgesel lojistik merkezini de kuracağız. Lojistik merkezi için de 150 milyon liralık yatırım söz konusu olacak. Fabrika ve lojistik merkezimiz 1500 kişilik istihdam yaratacak.
İhale ÖYK onayından geçerse, Kızılay dünya çapında bir üretim merkezine kavuşacak...
Malatya, yıllardır atıl duran eski vagon fabrikasının nihayet üretimle canlandığını görebilecek...
‘DIŞ MİHRAK’ SÖYLEMİNDEN NEFRET EDERDİM AMA...
ATASAY Grubu’nun ortaklarından Cihan Kamer’den bayram kutlama mesajına ek, para piyasalarındaki gelişmelerle ilgili yorumu da geldi. Kamer, Atasay ailesinin sektördeki tarihçesini anımsattı:
- Atasay Kuyumculuk 82 yaşında. Altın ve döviz piyasasının dengesinin oluştuğu İstanbul Kapalıçarşı’da 40 senedir varız.
Türkiye’deki ilk döviz büfesinin kurucu ortakları arasında yer aldığını işaret edip sürdürdü:
- Altın ve döviz piyasalarında fiyatların iniş çıkışında cari açık, döviz bazlı yatırımlar, siyasi istikrar, dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler gibi parametreler geçerlidir.
Piyasalar konusunda “dış mihraklar” söyleminden nefret ettiğini vurguladı:
- Ama maalesef son iki aydır dış müdahaleleri açık seçik gözlemliyoruz. Ne oluyor da bütün piyasaların kapalı olduğu gece saatlerinde devamlı döviz fiyatları yükseliyor?
Bayram tatili günlerine işaret etti:
- Ne oluyor da arife günü 4.62 lira ile kapanan 1 ABD Doları, bayramın birinci günü 4.75 liraya çıkıyor. Olay net bir şekilde Türkiye’nin istikrarının bozularak iktidar değişikliği isteyen ülkelerin spekülatif alımlarından kaynaklanıyor.
Döviz fiyatlarının yükselmesinin tedirginlik yarattığına dikkat çekti:
- Döviz borcu olanların pozisyon kapatma çabaları, yüksek fiyatları kalıcı hale getiriyor.
Şu noktanın altını özellikle çizdi:
- Söylediklerimden ülkemizde güllük gülistanlık bir ortam olduğu anlamı çıkmasın. Tabi ki cari açığımız var. Yapılan olağanüstü büyük yatırımlar ve dövizle borçlanmalar kurların yükselmesinde önemli rol oynuyor.
Mesajını şu uyarı ile noktaladı:
- Bu süreçte kimseye döviz almasını tavsiye etmem...
Paylaş