Uğur Meleke

Bundesliga renkli, Joachim Löw renksiz

16 Haziran 2021
Bundesliga deneysel bir turnuva.

Sürekli yenileniyorlar, genç futbolcuya da, genç hocaya da, genç fikre de önce onlar şans veriyorlar; o yüzden de inovasyon yaratıyorlar. O yüzden Heynckes futbolun kaderine dokunuyor, Bundesliga’da büyüyen Klopp-Guardiola rekabeti global oyunu dönüştürüyor. Halen Flick’iyle, Nagelsmann’ıyla, Rose’si-Hütter’i-Glasner’iyle bir fikir atölyesi gibi Bundesliga. Ama Alman Ligi’nin bu renkliliği, bu yaratıcılığını milli takımda görmek zor.

Almanya’nın oyuncuları hızlı, oyunu yavaş. Bundesliga sürükleyici, Alman Milli Takımı renksiz. Dün de ev sahibi avantajına rağmen, kadrolarında 11 tane Şampiyonlar Ligi şampiyonu bulundurmalarına rağmen, topa da sahip olmalarına rağmen oyuna sahip olamadılar. Daha yaratıcı olan, hücuma geçişlerde daha iyi fikirler üreten ve bunları sahaya yansıtan taraf Fransa’ydı bence.

DESCHAMPS’IN ESERİ

Deschamps’ı birçok açıdan takdir edebiliriz ama bir detay bence her şeyden önemli: Bir futbolcunun en iyi versiyonunu milli takımda ortaya çıkarıyorsanız, Lloris de, Pogba da, Griezmann da, Hernandez de ulusal formayla kulüp performansının üstüne çıkıyorsa kredi şüphesiz ki Deschamps’ındır.

Deschamps bu turnuvayı kazanırsa, futbolcu-hoca olarak Dünya Kupası-Euro dublesi yapan tek kişi olacak. Başarabilir mi bilmiyorum ama bence hak ediyor bu apoleti.

Misli.com'dan yeni üyelere özel kampanya! 100 TL oyna, 100 TL kazan, hemen katıl...

Yazının Devamını Oku

Bize korku değil, cüret lazım

15 Haziran 2021
İtalya maçı bir kabustu bizim için turnuva esasen yarın başlayacak.

1- İtalya maçının tersine, bu kez topa yüzde 65’lerde biz sahip olacağız ve baskı yapacağız. Galler karşısında bize korku değil, cüret lazım.

2- Galler’in 1,96’lık santrforu Moore beni biraz endişelendiriyor, çünkü bu eski tip santrforlar bize güçlük çıkarabiliyor.

A Grubu’nda ilk iki maç oynandı, İtalyanlar yaptıkları Rönesans’la sadece bu etabın değil turnuvanın favorilerinden biri olduklarını gösterdiler. Ancak kalan üç takımın yarışının neticesini belli ki detaylar belirleyecek. Türkiye turnuva içinde büyüyebilen bir ekip, daha önce bu özelliğini 2000, 2002 ve 2008’de göstermişti.

ALLEN-RAMSEY iKiLiSi PLANLARI BOZDu

İsviçre, maçın son yarım saatinde kırılgandı, Joe Allen-Aaron ramsey’nin önde baskıya gelmesiyle oyunları bozuldu. Galler’se korkunç bir ilk yarı oynadı ve kazandığı topları çok kolay geri kaybetti. Ancak bizim baz almamız gereken oyun, Galler’in ikinci devredeki futbolu. 7-8 sene önce cankurtaran olarak çalışan, takım arkadaşları EURO 2016’da mücadele ederken yarı profesyonel futbol oynayan Moore, EURO 2020’de Galler’in en önemli silahlarından.

iTALYA’YA NEDEN YENiLDiK?

 

1- EURO 2020 ÖNCESİ HAZIRLIK MAÇI SEÇİMLERİ FİYASKOYDU

Yazının Devamını Oku

Uldrikis’i hatırlatan bir Kieffer Moore

13 Haziran 2021
Galli golcü, Letonyalı santrfor gibi tehlikeli...

Dün Bakü’de oynanan Galler-İsviçre maçını elbette farklı bir gözle izledik. Özellikle üç gün sonra karşılaşacağımız Galler’in taktik seçiminin ne olacağı hepimiz için merak konusuydu. Fransa maçında Wilson’ı en uçta sahte 9 rolünde oynatmışlardı. Arnavutluk önünde Brooks-Roberts’ı çift santrfor kullandılar. İsviçre önündeyse pivot santrfor olarak Moore’u tercih ettiler. Kaleci Ward, 1,96’lık boyuyla dev rakibi Moore’a sıkça uzun oynadı; Moore da topu indirip hücum başlatma ya da en azından faul alma derdinde.

SHAQİRİ’YE DE DİKKAT

Eğer Rob Page 3 gün sonra da bu anlayışla oynarsa Moore bize de bayağı sorun çıkarabilir. Zira Letonya’nın dev santrforu Uldrikis benzer bir stratejiyle bizi çok zorlamıştı. Özellikle Merih’in Moore’a çok dikkat etmesi gerekecek çarşamba günü. İsviçre ise ilk bir saatini domine ettiği, topa yüzde 70’lerde sahip olduğu karşılaşmayı koparmayı başaramadı. Kornerleri etkili kullanıyorlar, soldan Rodriguez’le daha çok penaltı noktasını, sağdan Shaqiri’yle genelde ön direği tercih ediyorlar. 3-4-1-2 oynuyorlar, iki kanat beki Rodriguez-Elvedi sürekli bindiriyor ve orta deniyorlar.

HÜCUMDA FİZİKSEL OLARAK GÜÇLÜ

Seferovic-Embolo hücum hattı fiziksel olarak güçlü. Embolo, Mepham-Rodon gibi üst düzey bir stoper ikilisini çok zorladı dün. Embolo’nun driplinglerine de dikkat etmek gerekecek. Büyük yıldızları Shaqiri dün on numara rolünde oynadı, akan oyunda genelde pas bağlantısını o sağlıyor. okay’ın göz kulak olması gerekecek ona da. Ancak şunu da belirtmek gerek: Sakatlık izlerini tam olarak atlatamamış, fiziksel olarak yüzde 100 bir durumda değil şu anda.

Misli.com'dan yeni üyelere özel kampanya! 100 TL oyna, 100 TL kazan, hemen katıl...

Yazının Devamını Oku

İtalya'nın Rönesans'ına yenildik

12 Haziran 2021
İtalyanlar 2018 Dünya Kupası bileti alamadığında, La Gazetta o günü ‘apokalips (kıyamet günü)’ manşetiyle karşılıyor.

İtalyanlar o gün futbolda kıyameti görünce, bir ‘Rönesans’ gerekliliğini fark ediyorlar. O güne kadar bildikleri ne varsa unutmalı, yeni şeyler söylemeli artık.

Takımın başına bir devrimciyi, Mancini’yi getiriyorlar. Klasik defansif hüviyetlerini bir kenara bırakıp, yepyeni, akışkan, canlı bir milli takım yaratmaya karar veriyorlar. Mancini mükemmel yapıyor bu dönüşümü. Üç yılda tam 35 yeni futbolcu kazandırıyor ulusal takıma. 50 yıllık alışkanlıklarından vazgeçen, geriden uzun vurmayan, anafikri katenaçyo (asma kilit) olmayan, pasla çıkan bir İtalya bu. Dün de bu Rönesans futbolu vardı karşımızda. Yani yenilen tarafın biz olduğunu bir an unutursak, çok keyifli bir İtalyan Milli Takımı olduğunu itiraf etmek zorundayız sanırım.

GARİP BİR ANLAYIŞ

Ancak bu yenilikçi İtalyan takımına karşılık bizim de ilkel bir top oynadığımızın altını çizmek gerek. Rakibi üçüncü bölgede değil, ikinci bölgede değil neredeyse birinci bölgede karşılamaya çalışan garip bir anlayış. Kazandığımız topları bilinçsizce gökyüzüne diken, Coşkun Özarı’nın 1980’lerini anımsatan bir futbol. Rakip bir ‘karşı pres’ dersi verirken, kaybettiği topları hızla geri kazanırken hem oyun, hem de oyuncu değişikliğinde geç kalan bir kenar yönetim. Biz Fransa ve Hollanda’ya karşı üç resmi maçı böyle oynamamıştık. Enseyi karartmak istemiyoruz elbette. Turnuvaya kötü başladık ama şampiyona içinde büyüyeceğimize inanmak istiyoruz hepimiz.

EURO 2008'İ UNUTMAYIN

2000’de ilk maçta İtalya’ya yenildik, çeyrek finale gittik. 2002’de ilk müsabakada Brezilya’ya yenildik, yarı final yaptık. 2008’i Portekiz mağlubiyetiyle açtık, finalin kıyısından döndük. Dünden doğru dersleri çıkarırsak pekala bu turnuvanın içinde de büyüyebiliriz: Kalan maçlarda sahada Cengiz cüretine ihtiyacımız var. Hiçbir maçı oynamadan kaybetmemeliyiz, İsviçre’nin Blick gazetesinin 2008’de attığı manşet hep aklımızın bir köşesinde olmalı:
"Türkler otobüse binmeden maç kazanılmış sayılmaz."

<div style="margin: 0 auto; max-width: 100%; min-width: 300px;"><div style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden;"><iframe style="width: 300px; min-width: 100%; position: absolute; top: 0; left: 0; height: 100%; overflow: hidden;" src="https://embed.dugout.com/v2/?p=eyJrZXkiOiJPRmRCM29NZiIsInAiOiJzcG9yYXJlbmEiLCJwbCI6IiJ9" width="100%" height="400" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1"></iframe></div></div>

Yazının Devamını Oku

A ve B planlarımızı denedik

4 Haziran 2021
E URO’96’ya giderken Ukrayna ve Çekya ile hazırlık maçı yapmışız. 2008’e giderken Uruguay-Slovakya, 2016’ya giderken de İngiltere, Avusturya ve İsveç’le oynamışız turnuvaya hazırlanmak için.

Bu kez tercihimiz nedense zayıf bir üçlü oldu. Dünkü rakibimiz Moldova, FIFA sıralamasında Faroe Adaları ve Lüksemburg’un gerisinde... Doğal olarak gücümüzü tam anlamıyla test ettiğimizi söyleyemeyiz bu rakiplere karşı.

DAHA TATMİN EDİCİ OYNADIK

Ancak yine de dünkü maç, bir tık daha tatmin ediciydi. Zira 30 kişiyi 26’ya düşürmek için oynadığımız, daha doğrusu oynar gibi yaptığımız Azerbaycan ve Gine maçlarının aksine dün ideal 11’imizle sahadaydık. Dünkü ilk 11, büyük bir ihtimalle 11 Haziran’da Roma’da sahaya çıkacak 11’imiz. 45 dakika boyunca turnuvadaki A planımız sahadaydı. Hareketliydik, canlıydık ama rakibin sertliğinin etkisiyle az pozisyonlu bir ilk yarı oldu Paderborn’da.

B PLANI DA UMUT VERDİ

46. dakikada B planımıza döndük bu kez. Ozan Tufan çıktı, Cengiz Ünder sağa, Yusuf Yazıcı sola geçtiler. Kenan Karaman, Burak Yılmaz’ın yanında ikinci santrfor rolü aldı. 45-68 arası Hakan Çalhanoğlu’nun da sahneye çıkmasıyla rakibin dengesini bozduk, iki gol attık, biri sayılmadı. Ama bu B planımız umut verdi doğrusu. 68’den sonraysa her iki takımın bol oyuncu değişikliğiyle taktik disiplin kayboldu sahada zaten.

CENGİZ 12. ADAM GİBİ

Paderbordn’da A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş, üç farklı stoper tandemi denedi. Hepsi iyilerdi, kaleci Uğurcan Çakır da aynı şekilde. Okay Yokuşlu formda, yine pas arası canavarı gibiydi dün. Hakan Çalhanoğlu merkeze geçince fark yarattı. Cengiz Ünder ise üç hazırlık maçımızın ortak yıldızı. Şu anda takımın 12. adamı gibi. Her an 11’de de bulabilir kendini.

<div style="margin: 0 auto; max-width: 100%; min-width: 300px;"><div style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden;"><iframe style="width: 300px; min-width: 100%; position: absolute; top: 0; left: 0; height: 100%; overflow: hidden;" src="https://embed.dugout.com/v2/?p=eyJrZXkiOiJoTjBPU1dRRiIsInAiOiJzcG9yYXJlbmEiLCJwbCI6IiJ9" width="100%" height="400" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1"></iframe></div></div>

Yazının Devamını Oku

Cengiz yüksek viteste gidiyor

1 Haziran 2021
Dün çok istekliydi. Turnuvada direkt kullanabileceğimiz tek klasik kanat adamımız o.

Turnuva öncesi üç hazırlık maçı fırsatımız vardı, ikisini kullandık. Ben bu 3 hazırlık müsabakasını Euro 2020 provası olarak kullanacağımızı düşünüyordum ama Şenol Güneş, en azından Azerbaycan ve Gine maçlarını farklı bir biçimde ele aldı. Takımda performansından emin olduğu 8-9 adam var, onlara çok az dakika verdi bu iki maçta. Daha çok dakikayı turnuvada yedek kulübesinde kullanacağı isimlere uygun gördü, ikinci sol bekini, üçüncü santrforunu aradı mesela bu iki müsabakada. 30’luk kadroyu 26’ya nasıl düşüreceği vardı daha çok kafasında.

Yine de bu çok yavaş ve temposuz Gine maçından ufak da olsa kazanımlarımız var:

1- Azerbaycan maçında sürpriz bir 3-4-3 denememiz olmuştu. Dün 4-1-4-1 oynadık ve üçlü savunma riskini bundan sonra tekrar alacağımızı pek sanmıyorum. 

2- Cengiz dünün en isteklisiydi. Turnuvada da direkt kullanabileceğimiz tek klasik kanat adamımız o. Roma’ya yüksek
viteste gidiyor genç adam. Cengiz’in yanı sıra Mert ve Halil’i de yazabiliriz iyiler arasına. 

3- Azerbaycan maçındaki sol bekte Halil Akbunar denemesi bence lükstü. Dün sol bekte yine Rıdvan forma giydi ve 4 gün önceye göre daha sakindi Beşiktaşlı oyuncu. Sanırım artık tablo net: Turnuvadaki ikinci sol bekimiz o.

Hemen Misli.com'a üye ol, iddaa heyecanını Misli.com'da yaşa...

Yazının Devamını Oku

Millilerin sekiz gün testi

28 Mayıs 2021
Bizim hazırlık maçı planlamayla ilgili uzun yıllardır belirgin bir problemimiz var.

Büyük bir turnuvaya gidiyoruz, grubumuzda FIFA sıralamasının 7’ncisi İtalya, 13’üncüsü İsviçre ve 17’ncisi Galler var. Yani kâğıt üzerinde hepsi bizden güçlü rakipler (Biz 29’uncuyuz).

Ancak turnuvaya hazırlık için karşılaştığımız 3 rakip: Azerbaycan (110’uncu), Gine (72’nci) ve Moldova (177’nci)! Elbette bütün hazırlık maçlarımızın devlerle olmasını beklemiyoruz ama bu üç rakibin de hiçbir yönü Euro 2020’deki üç rakibimize benzemiyor bence. Tabii belki bu üç maçın bize şöyle bir getirisi olabilir: Azerbaycan, Gine, Moldova ile tam 8 gün içinde oynuyoruz. Turnuvada da İtalya, Galler ve İsviçre ile 9 gün içinde karşılaşacağız. Geçtiğimiz Mart’ta Hollanda-Norveç-Letonya’yla çok kısa süre içinde oynayınca Letonya müsabakasını fiziksel olarak çıkaramamıştık. Belki bu 8 gün bizim için bir doğru rotasyon provası olabilir. Üç maçı 13 değil, 16-17 oyuncuyla oynamayı öğreniriz. Benim görebildiğim en olumlu pencere bu.

2002'DE OLDUĞU GİBİ...

Dün maça üçlü savunmayla başladık, golü yedikten sonra dörtlüye döndük. Enteresandır 2002 Dünya Kupası açılış maçında da Şenol Güneş böyle bir sürpriz yapmış, daha sonra dörtlüye dönmüştü. Euro 2020’deki ilk rakibimiz İtalya, zaman zaman 4-3-3, zaman zaman da 3-5-2 tercih edebiliyor. 2022 elemelerinde Kuzey İrlanda ve Bulgaristan’a karşı dörtlü, Litvanya’ya karşıysa üçlü savunmayla oynamışlar. Belli ki Şenol Hoca taktik repertuvarımızda bu diziliş de bulunsun istedi. Sıfır kilometre üç oyuncuyla, bol rotasyonla, doğal olarak dün inişli-çıkışlı bir performans sergiledik. Şüphesiz kazanımlarımız da var: Cengiz çok istekli. Dervişoğlu’nun skor yapması umut verici. Rıdvan’ı ve Akbunar’ı sol bekte denedik. Gine maçı bize daha fazla fikir verecek muhtemelen.

Yazının Devamını Oku

Paixao böyle istedi

27 Mayıs 2021
Maçın hikayesi teknik direktör Mustafa Denizli’nin hayal ettiği gibi oldu.

TFF 1. lig finalinin ilk 11’leri netleştiğinde herkesin aklında tek bir konu vardı: Bu ligi üç sezondur gol kralı olarak bitiren süper golcü Paixao yedek kulübesindeydi. Mustafa Denizli en uçta Kappel’le başladı maça. Ancak maç önü röportajında deneyimli teknik adama bu konu sorulduğunda aşağı yukarı hissettirmişti müsabakanın hikayesinin ne olacağını: “Bizim için maçın bir başlangıç 11’i olacak, bir de bitiş 11’i. Başlangıç için Paixao’yu düşünmedim ama maçın gidişatının nasıl olacağını göreceğiz.”

FiZiKSEL SAVAŞ AZALDI

Maçın hikayesi, Mustafa Denizli’nin hayal ettiği gibi gerçekleşti gerçekten de... İlk 45’te sert bir çarpışma vardı, az pozisyonlu, bol kavgalı bir 45 oynandı Olimpiyat Stadı’nda. Ancak ikinci 45’le beraber fiziksel savaş azaldı, oyuna sonradan giren Paixao’nun dakikaları başladı. Hem Erhan’ın, hem de Paixao’nun hareketlendirdiği oyun, Altay’a peş peşe pozisyonlar getirdi. Portekizli kurt santrfor, arkadaşlarına üç tane pozisyon hazırladı, bir kez de kendisi direğe nişanladı. Ancak hak ettiği golü 89’da buldu sonunda. Bu gol de Altay’ı 18 yıl aradan sonra Süper Lig’e taşımaya yetti zaten.

Yazının Devamını Oku