Paylaş
SABIR VE ZAMAN GEREKTİRİR
Bizi duyamayacak olan köpeğimizin bizi algılayabilmesi için vücut dilimizi takip etmesi gerekir. Bu da en başta odaklanma çalışması yapılması anlamına gelir. Odaklı bir şekilde bizi takip eden köpeğimiz işaretli komutları çok daha kolay anlayacak ve daha hızlı reaksiyonlar verecektir.
Duymayan bir köpeğin eğitimi daha fazla sabır ve zaman gerektirir. İşaret dili ile ilgili bir kitap alırsanız, hem siz yepyeni bir dil öğrenirsiniz, hem de köpeğinizin eğitiminde kullanabileceğiniz yepyeni el işaretleriniz olur. İlk olarak kullanmayı öğrenmeniz ve öğretmeniz gereken el işaretleri gel, otur, yat, bekle ve hayır olmalı. Duyma engelli köpeğiniz sesli kelimeler yerine hem bu el işaretlerini öğrenecektir hem de kullandığınız yüz ifadelerinizi. Mesela oturmasını istiyorsanız el işaretini yapın, onu oturma pozisyonuna getirin ve ardından ödüllendirin ve günlük kısa sıkıcı olmayan tekrarlı egzersizler yapın.
TASMASINA KÜÇÜK BİR ÇAN TAKIN
Duyma engelli bir köpek sahibiyseniz diğer dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de bahçeniz varsa kesinlikle çevrili olması ve hiçbir zaman gezinti sıralarında köpeğinizin serbest bırakılmamasıdır. Ayrıca köpeğinizin kaybolma riskine karşı tasmasına yazı yazılabilen aksesuarlardan alarak üzerine “(Köpeğin ismi) duymuyor. Lütfen bu numarayı arayın: ...” yazdırmalısınız. Başka bir önerim de yine tasmasına küçük bir çan takmanız, köpeğiniz hareket halinde olduğu zaman duyabilin.
Köpeğinizin ilgisini çekmek istediğiniz zamanlarda yapabileceğiniz birkaç şey var; mesela yakınınızda ise yere ayağınız veya eliniz ile sertçe vurun ki titreşimleri hissedip size baksın. Eğer köpeğiniz bahçede ise ışıkları yanıp söndürün veya evde ya da bahçede bir fener ile onu çağırın. Zamanla bunların gelmeni istiyorum demek olduğunu anlayacaktır. En başlarda, her bunları yaptığınızda ve yanınıza kendi geldiği zamanlarda mutlaka bolca ödüllendirin.
UYANDIRIRKEN KORKUTMAYIN
Son olarak da sağır bir köpek sahibiyseniz onu uyandırırken çok dikkatli olmalısınız ve korkutmamalısınız. Hep aynı noktaya çok sakin ve yavaşça dokunarak uyandırabilirsiniz ya da elinizi burnunun önüne yaklaştırarak sizin kokunuz ile uyanmasını sağlayabilirsiniz. Her uyandığında da bir ödül vererek ileride bir kaza olmamasına özen göstermelisiniz. Gelen misafirlerinizi ve özellikle de çocuklara köpeğinizi uyandırmamaları gerektiğini söylemelisiniz.
Daha fazla sabır gerektirse bile köpeğiniz öğrendikçe siz de mutlu olacaksınız. Bazı 5-6 yaşına ulaşmış duyma engelli köpekler 50 farklı el işaretini öğrenebilirler. Çaba ve zamanla doğuştan ya da sonradan duyma engelli köpeğiniz diğer köpeklerden farksız olacaktır.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
KÖPEKLER DE DEPRESYONA GİRERLER Mİ?
Yüzyıllardır insanla bir arada yaşam süren köpekler de bu yakın ilişkinin sonucunda maalesef bizlere özgü olan bir çok davranış problemini edinebilmektedir. Depresyon, ayrılık endişesi, kendini tekrarlayan (stereotipik) ve hatta bağımlı davranışlar köpeklerin insanlardan edindiği davranış bozukluklarının başında gelmektedir. İstatistikler, sürü yaşantısından insanla ortak yaşama adapte edilmeye çalışılan köpeklerin gösterdikleri davranış bozukluklarının büyük bir kısmının bizim onları iyi tanımamamızdan kaynaklı yanlış iletişimimiz sonucunda birçok davranış bozukluğunu edindiklerini işaret etmektedir.
Paylaş