Evlerimizde ve bahçelerimizde bizlerin gözetimi altında yaşayan köpeklerimizin sağlıklı olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bulguları nelerdir? Gelin bir göz atalım.
-Sağlıklı bir köpeğin genel bakışta fiziksel olarak bütünlük ve harmonisi vardır.
-Tüyler parlak ve düzenli, bakışlar canlı, vücudun bölümleri birbiriyle uyumludur.
-Yemek yeme, idrar ve dışkılama gibi yaşamsal faaliyetler düzenlilik içerir.
-Davranışsal olarak reaksiyonları hızlı, konsantrasyonu ve odaklanması yüksektir.
-Fiziksel olarak aktarımda sekme, topallama gibi bulgular yoktur, hareket bütünlük ve uyum içerir.
Köpeğin size bir şey anlatmak istediğinde kullanacağı ifadelerin birkaçını şöyle örnekleyebiliriz:
-Köpeğiniz sürekli kafasını sallıyor, halılara kafasını sürtüyor ve boynunu bir tarafa doğru eğik tutuyorsa bu onun kulak enfeksiyonu geçiriyor olabileceğinin sinyali olabilir.
-Köpeğiniz yüzünüze bakarak ve kuyruğunu geniş salınımlarla sallayarak mızıldanıyor ya da havlıyorsa tuvalet için sıkıştığı ve dışarı çıkmak istediğini anlatmaya çalışıyor olabilir.
-Köpeğiniz evde ya da dışarıda kızaklama hareketi yaparak poposunu yere sürtüyorsa anal keseleri dolmuş ya da enfekte olmuş olabilir.
-Ön ayaklarının üzerinde çökmüş, kalçasını havada tutarak kuyruk sallayan köpeğiniz sizi oyuna davet etmek istiyordur.
Yüksek sesli müzik: Evde, arabada veya köpeğimizi yanımızda götürdüğümüz mekânlarda çalınan yüksek sesli müzik bizim için keyifli olsa da dostlarımız için rahatsız edici olabilir.
Bağlı kalmak: Bahçede ya da evde köpeğin zincir ya da kayışla bağlı tutulması kısıtlayıcı ve stres verici olması açısından rahatsız edicidir.
Sarılmak ve öpülmek: Köpeklerin doğal davranışları içerisinde sarılmak ve öpülmek yoktur. Bu eylemler esnasında size karşı toleranslı olan köpeğinizin bir başkasına karşı toleranslı olacağını düşünmeyin.
Oda kokuları ve parfümler: Köpeklerin koku alma duyuları çok yüksek ve burunları çok hassastır. Evinizde kullandığınız parfüm, oda kokusu, tütsü ve bunun gibi yoğun kokular onları rahatsız edebilir.
Makine tıraşı: Köpeğinizi rahatlatmak hedefli yaptıracağınız kısa makine tıraşları başta ultraviyolenin daha çok nüfuz etmesi olmak üzere onu birçok zararlı dış etkiye açık hale getirir.
Sigara:
Isı çarpması: Köpekler sıcak havaya bizler kadar toleranslı değildirler. Yüksek sıcaklıkta susuz kalmak ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikelidir.
Böcek sokmaları: Yaz aylarında arı, akrep, yılan, gibi hayvanların sayılarındaki artış, çalılık ve otluk yerlerde gezmekten hoşlanan dostlarımız için tehlike oluşturur. Bu hayvanlar tarafından ısırılmalar ciddi toksikasyon ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Tuz zehirlenmeleri: Yaz sıcağında serinlemek hedefli denize sokulan köpeklerde aşırı deniz suyu yutulmasına bağlı olarak şiddetli kusma ve ishalle karakterize tuz zehirlenmeleri ile karşılaşılabilir.
Kene tehlikesi: Yaz aylarında köpeklerimiz için en büyük tehlikelerden biri de kenelerdir. Kene ısırması yüksek ateş ve birçok ölümcül kan parazitinin geçişine neden olabilir.
Zehirlenmeler: Sıcak havalarda besinler çok daha kolay bozulurlar. Bu bozulmuş gıdaları tüketmeye son derece meraklı olan dostlarımız ciddi gıda zehirlenmelerine maruz kalabilirler.
Bizler nasıl sıcağa karşı kendimizi korumak hedefli önemler alıyorsak dostlarımız için de bir takım önlemler almalıyız.
-Köpekler vücut ısılarını sıcağa karşı dengeleyebilmek için soluk alıp verirler. Vücutları gözeneksiz olduğu için bizim gibi terleyemezler. Bu sırada kaybettikleri suyu yerine koymak son derece önemlidir. Gün içerisinde bir kaç defa taze ve serin suya ihtiyaç duyarlar.
-Tüyler güneşin zararlı etkilerinin nüfus etmesine defans oluşturur. Köpeği rahatlatmak hedefli yapılacak makina tıraşları onun sıcağa daha fazla maruz kalmasına sebep olacağından zararlıdır.
-Isının daha çok etkin olduğu öğle saatlerinde uzun gezinti ve egzersizlerden kaçının.
-Sıcak havada yapılacak asfalt ve kumsal gezintileri dostunuzun patilerinin yanmasına neden olur. Bu saatlerdeki gezintileri çim ve toprak alanlarda yapmaya özen gösterin.
-Yaz aylarından köpeğinizi asla araba içerisinde uzun süreli bırakmayın. Isı çarpmasının etkileri en çok bu durumda ortaya çıkar.
Bir kedi ya da köpek sahiplenmeye karar verdiğinizde ihtiyacı olan bir cana yuva olmak ve kontrolü sağlanamayan merdiven altı üretimi tetiklememek için sokak hayvanlarını tercih etmek en doğru seçim olacaktır. İhtiyacı olan bir cana yuva olma seçiminde öncelik tanımanız gerekenleri şu şekilde değerlendirmeniz doğru olur.
Yaşlı olanlar: Yaşlılık sokak hayvanlarında zorlu bir süreçtir. Daha özenli bir bakıma ve huzura ihtiyaç duydukları bu dönemde onlardan birine yuva olmak en anlamlısı olacaktır.
Engelli olanlar: Engelli hayvanların sokaklarda mücadele ederek yaşaması çok zordur. Onlardan birine yuva olarak hayatını yaşanabilir kılıp destek olup mutlu edebilirsiniz.
Yavru olanlar: Salgın hastalıkların yoğun yaşandığı sokaklarda yavru olanların hayata tutunması çok daha zordur. Yavru bir köpek ya da kediyi sahiplenip tüm büyüme sürecini izleyebilmek her iki taraf için de keyifli olacaktır.
Düşük kondisyonlu olanlar: Sokakta yaşamak zayıf ve güçsüz olanlar için çok daha zorlu bir mücadele gerektirir. Onlardan birine evinizi açarsanız yaşamaları için güçlü bir umut olursunuz.
Şiddet görmüş olanlar:
Köpeğin kürkünün sağlığını yitirmesi, onun defans mekanizmasının bozulmasına neden olur. Peki dostumuz için çok önemli olan tüy sağlığını daha iyi hale getirebilmek için neler yapabiliriz,
Taramak: Köpeğin tüy yapısına uygun doğru taraklarla düzenli olarak tımarlanması, deri ve tüy sağlığını sağlamak açısından en önemli unsurdur. Tarama sayesinde derideki kan akışı aktive olarak tüylerin daha iyi beslenmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca canlılığını kaybetmiş tüyler de uzaklaştırılmış olacaktır.
Beslenme: Kaliteli ve nitelikli gıdalarla besleme tüy sağlığı için çok önemlidir. Köpeğin diyetinin yaşına ırkına ve tüy yapısına göre planlanması gerekir.
Takviye edici gıdalar: Daha sağlıklı ve parlak bir kürk için zaman zaman köpeğinize Omega 3, Omega 6 ve biotince zengin olan gıda takviyelerini kullanmanız fayda sağlayacaktır.
Temizlik:
Hava tahminleri bu yağışların bir süre daha devam edeceği yönünde. Bu yağışlı dönemin dostlarımız açısından hangi riskleri taşıyabileceğine birlikte göz atalım.
Üşütme: Düzenli olarak gezintiye çıkarttığımız köpeğimizin yağmura yakalanması, ıslak zeminlerde dolaşırken ayaklarının ve karın bölgesinin ıslak kalması onun üşütmesine neden olabilir. Gezintilerden eve döndüğünüzde köpeğinizin tüm vücudunu bir havlu ya da kurutma makinesi yardımıyla kurutmanız ve gezintilere yağmurluk giydirerek çıkartmanız bu riski minimalize edecektir.
Ot yeme: Yoğun yağışlardan dolayı otlar ve çimler dostlarımız için lezzetli hale gelmekte. Köpeklerimizin yoğun ot yemesiyle kusma ve ishal semptomlu mide-bağırsak sistemi hastalıklarıyla karşılaşmak olası. Bunun için mide koruyucu ilaçlar ve probiyotiklerle takviye yapmak yardımcı olacaktır.
Bağırsak parazitleri: Gezintileri esnasında yağmur suyu birikintilerinden su içen dostumuzda tek hücreli bağırsak parazitleri başta olmak üzere birçok parazit ve bakteriyi vücuduna alma ihtimali artar. Buna bağlı oluşabilecek şiddetli ishal ve kusma olgularında vakit kaybetmeden veterineri ile kontağa geçmek doğru olacaktır.
Elektrik kaçakları: