Tasma ve kayış ekipmanları: Seçeceğimiz tasma ve kayış ekipmanlarının en başta onların canını acıtmayacak ve rahatsız etmeyecek ürünler olmasına dikkat etmeliyiz. Gereksiz ağırlıkta metal ve zincir tasmaları, özellikle sıcak havalarda ısınarak rahatsızlık vermemesi açısından tercih etmemeliyiz. Özellikle kullanacağımız tasmaların kalitesiz petrol yan ürünü olmamasına dikkat etmeliyiz. Dostumuzun güvenliği açısından sağlam ve kaliteli ürünleri tercih etmeliyiz.
Beslenme: Köpeklerimizin beslenmesinde uluslararası standartlara uygun, hayvansal protein değerleri yüksek, vitamin ve mineral dengesi iyi planlanmış koruyucu içermeyen ürünleri tercih edelim. Eğer rasyonları kendimiz hazırlıyorsak taze ürünler kullanarak soğuk muhafaza etmeyi ihmal etmemeliyiz.
Oyuncak seçimi: Oyuncaklar köpeğimizle olan interaktif ilişkimizin önemli araçlarıdır. Köpeklerimizi egzersize etmede ve eğlendirmede oldukça önemlidirler. Oyuncak seçiminde en başta onların oynamaktan keyif alacağı malzemeleri tercih etmeliyiz, bu köpekten köpeğe değişebilir. Oyuncağı, köpeğin ırkına, yaşına ve büyüklüğüne uygun olacak şekilde, sağlığını tehdit etmeyecek, yutulduğu takdirde tıkanma ve toksik etki oluşturmayacak şekilde edinmeliyiz.
Takviye edici gıdalar ve hijyenik ürünler: Dostumuzun sağlığı açısından gıda takviyelerini edinmeden önce gerçekten ihtiyacı olup olmadığını tetkiklerle ortaya koymalıyız. Kullanacağımız ürünlerin hangi kaynaklardan edinilmiş olduğu, onaylı markalar olup olmadığını araştırmalıyız. Onlar için kullanacağımız şampuan, tarama spreyi, ayak silme ve yıkama ürünlerinin kimyasallardan ve sentetik ürünlerden uzak doğala yakın kaynaklardan elde edildiğinden emin olmalıyız.
Kıyafetler:
Düşen ısı ve zaman zaman şekillenen yağmur geçişleri, sonbaharın habercisi. Değişen iklime biz nasıl hazırlık yapıyorsak köpeklerimiz için de birtakım hazırlıklar yapıp dikkat etmemiz gerekenler var...
- Özellikle dışarıda yaşayan köpeklerde havanın soğuması ile birlikte değişen kalori ihtiyacına karşılık beslenmenin ölçüsünü ve niteliğini değiştirmek gerekir. Bahçede yaşayan köpeklerin soğuk havalarda daha çok kaloriye ihtiyacı olacaktır.
- Sonbahara girişte kürkünü uzatarak soğuk havadan korunmaya çalışan köpeğinizi kısa makine tıraşlarından uzak tutun. Kısa tıraşlar onun soğukla mücadelesine engel olacaktır.
- Köpeğinizi günlük tarayıp tımarlayarak, derideki kan akışını hızlandırıp, onu soğuktan koruyacak olan kürkünün güçlenmesini sağlayın.
- Bahçede yaşayan köpeklerin sığınma yerleri olan kulübelerini yağmur ve soğuğa karşı onarın.
Aslında çok da zor olmayan tuvalet öğretisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
-Bu alışkanlığı edindirmek biraz sabır ve disiplin gerektirir. Toleranssız ve kuralsız olmak köpeğin değil sizin başarısızlığınız olacaktır.
-Tuvalet alışkanlığı bir eğitim değil aslen bir yönlendirmedir. Köpeği bir eğitim okuluna yazdırarak bu kurguya alıştırmak yerine evinizde kendinizin organize etmesi gereken bir kurgudur.
-İlk zamanlarda olabilecek hatalar umudunuzu kırmamalı ve vazgeçmemelisiniz.
-Köpeğinize tuvalet alışkanlığı edindirirken ceza sistemlerinden uzak durmalı ve asla başvurmamalısınız.
-Bu alışkanlığı inşa ederken alan sınırlaması yapmaya dikkat etmelisiniz.
Bunun için yapabileceklerimize şöyle bir göz atalım.
-Sık ve uzun yürüyüşlere çıkmak.
-Irkına, yaşına ve kondisyonuna uygun kaliteli beslemek.
-Sosyal aktivite olması açısından zaman zaman anlaşabildiği köpek arkadaşları ile buluşmak.
-Onunla her gün düzenli oyunlar oynamak.
-Haftada birkaç defa tüylerini tarayarak tımarlamak.
Az ve düzensiz uyku, köpeğin mental ve fiziksel sağlığını son derece olumsuz yönde etkileyebilir. Peki köpeğin uyku düzeninin bozulması ve az uyumasına neler sebep olabilir?
- Ani veya sürekli tedirgin edici seslere maruz kalmak (Havai fişek, gök gürültüsü vb.) köpekte akut strese neden olarak uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir.
- Gaz sancısı gibi ani gelişen ağrılarla, kemik kanseri, beyin tümörü gibi kronik ağrılara sebebiyet veren hastalıklar köpeğin uyumasına engel olabilir.
- Köpeğin yaşadığı ev ya da bahçenin çevresindeki olağan dışı insan ya da hayvan hareketlerinin olması onları tedirgin edip uykularını bölebilir.
- Özellikle erkek köpeklerin üreme dönemlerindeki hormonal değişiklikler, uyku düzenlerinin de değişerek azalmasına neden olabilir.
- Yeterli seviyede egzersiz ihtiyacı karşılanmayan köpeklerin yüksek enerjinin yaratacağı strese bağlı olarak az uyuduklarına şahit olunabilir.
Onları eğitirken kullanacağımız pozitif pekiştirme yöntemi en doğru olan yoldur. Köpeğinize bir şey öğretirken baskı ve stres içeren kurgulardan uzak durmak, yüksek motivasyonu ön planda tutmak ve her iki taraf için de eğitimi eğlenceli kılmak asıl hedef olmalıdır.
Köpeğinizin eğitimi sırasında onun motivasyonunu yüksek tutmak hedefli olarak ödül kullanmak gereklidir. Peki ödül kullanımında nelere dikkat etmemiz gereklidir?
-Ödül köpeğiniz için lezzetli atıştırmalıklar olabileceği gibi çok seveceği bir oyuncak ve memnuniyetinizi belirten güzel sözler de olabilir.
Dostlarımızı evde tek başlarına bırakırken bunlara dikkat etmeliyiz.
-Uzun süreli yalnızlıkların öncesinde dostunuzun temel ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olun. Onu gezdirmiş, tuvalet ihtiyaçlarını gidermiş ve doyurmuş olarak bırakın.
-Köpekler sürü hayvanı oldukları için yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Evdeki yalnızlıklarında sıkılmamaları için oyalanabilecekleri oyuncakları ve uzun sürede tüketebilecekleri kemirmelikleri önlerinde bırakın. Televizyon ya da radyoyu açık bırakarak daha rahat hissetmelerini sağlayın.
İnsanoğlu farklı görevlerde kendisine yardımcı olması ve bazen de kozmetik hedeflerle yeni köpek ırkları oluşturmayı amaçlamıştır. Evcilleştiğinden beri insanlık yararına çalışan dostlarımızı yatkın oldukları iş sınıflarına göre şöyle sıralayabiliriz.
Koruma köpekleri: Yaşadığımız alanları, evlerimizi, iş yerlerimizi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruyan ve güvenliği sağlama yönünde güçlü içgüdülere sahip köpeklerdir. Özellikle güvenlik birimlerinin tercih ettiği bu ırklara örnek vermek gerekirse Alman çoban köpeği, Belçika çoban köpeği, Rottweiler ve Cane Corso ilk akla gelenlerdir.
Dedektör köpekler: Muazzam koku alma kabiliyetleri ve insanla iş birliğine yatkınlıkları sayesinde narkotik madde, patlayıcı ve hatta kanser hücrelerini bile tanımlayabilen köpeklerdir. Labrador Retriever, Golden Retriever, Malinois bu grup köpeklere örnek olabilir.
Sürü koruma köpekleri: Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, başta kurt ve çakal olmak üzere dış tehlikelerden korunmasında görev alan köpeklerdir. Kangal, Akbaş, Malaklı gibi milli ırklarımız bu işi en iyi yapan köpeklere örnektir.
Sürü gütme köpekleri: