Taha Akyol

Müslüman nasıl düşünür?

11 Nisan 2017
OKUYUCU mesajlarına sosyolojik anket gözüyle de bakıyorum. Toplumun değişik kesimleri nasıl düşünüyor?

Dünkü “İslam Âlemi” başlıklı yazım üzerine çok yorum ve mesaj aldım. İki değerli okurumun yazdıklarını ‘analiz’ etmek istiyorum.

Bir okurum şöyle diyordu:

“Mısır’da bir seçim oldu, Müslüman Kardeşler iktidara geldi. Mısır Türkiye gibi çağ atlayacaktı. Batı ikinci Türkiye olmasın diye Mısır baharını engelledi.”

Diğeri şöyle:

“İslam dünyasının sorunlarını emperyalistler üretiyor. Türkiye örneğinde olduğu gibi yönetim gerçek Müslümanlara geçince ülke hızla gelişip büyüyor...”

Şimdi analize geçelim.

MISIR VE TUNUS DERSLERİ

Evvela Müslüman Kardeşler’in iktisadi programının ne olduğunu, nasıl bir anayasa yazdıklarını, niye anayasa referandumuna halkın sadece yüzde 33’ünün katıldığını araştırmak gerekmez mi?

Yazının Devamını Oku

İslam âlemi

10 Nisan 2017
İÇİM burkuldu iki haberi okurken: Fransa’da bazı vatandaşlarımız referandum için oy kullanmaya giderken eski Osmanlı elitlerinin kıyafetlerini giymiş. Bu nasıl bir nostalji? Nasıl bir tarih ve zaman anlayışı?

Gören Fransızlar korkmuş mudur, gülmüş müdür?!

Bu vatandaşlarımız mesela Fransız Anayasası’nda yargı bağımsızlığının nasıl düzenlendiğini hiç merak etmişler midir?

İkinci haber: Mısır’da Saint George ve  Saint Mark kiliselerine terörist saldırılarda meydana gelen patlamalarda en az 44 kişi ölmüş, 119 kişi yaralanmıştı...

Böyle kanlı haberlerin en çok Müslüman ülkelerden gelmesi, El Kaide’lerin, DAİŞ’lerin Müslümanlardan çıkması, bana büyük ıstırap veriyor. Düşünürken zihinlerdeki temel soru şu olmalıdır: Müslümanlar niye kendi sorunlarını çözemiyor?

Haçlı ittifakı, emperyalizm falan yüzünden mi?

‘DIŞ GÜÇLER’

Fakat medreseden “felsefiyat” derslerini kaldıranlar Müslümanların kendileriydi!

Niye ikinci bir Farabi, bir İbn Rüşd çıkmadı?... Galileo niye Rönesans topraklarından, İtalya’dan çıktı?...

Yazının Devamını Oku

Suriye siyaseti

8 Nisan 2017
AMERİKA Başkanı Trump, Obama’nın yapmadığı hareketi yaptı, Esad rejiminin kimyasal silah kullanması üzerine Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü vurdu.

Çoğu çocuk 86 insanı kimyasal silahlarla öldüren Suriye uçakları bu üsten kalkmıştı. Şayrat, Esad rejiminin en aktif hava üssü...

Esad’a askeri üstünlük sağlayan Suriye Hava Kuvvetleri ciddi bir darbe aldı.

Amerika’nın operasyonundan Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan memnun.

Rusya ve İran ise Amerika’yı protesto ediyor.

Önemli olan bundan sonraki gelişmelerin ne yönde olacağıdır.

AMERİKA DA SURİYE’DE

Obama, 20 Ağustos 2012’de yaptığı açıklamada, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasını “kırmızı çizgi” olarak ilan etmişti. Fakat bir yıl sonra, 21 Ağustos 2013’te Esad rejimi Şam’ın Ghuta mahallesinde muhaliflere karşı kimyasal silah kullandı.

Obama, askeri bir tepkide bulunmadı, Rusya’nın araya girmesiyle olay kapandı.

Yazının Devamını Oku

Sadece sistem mi?

7 Nisan 2017
TÜRKİYE normal bir sistem yani yönetim tarzını değiştirmenin ötesinde anlamlar taşıyan bir referanduma gidiyor.

Referandumun sonuçları evet de olsa, hayır da olsa ekonomi ve dış politika bundan etkilenecek.

Evet olursa daha fazla etkilenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözleri bunun işaretidir:

“Bizim artık bunların kriterlerine ihtiyacımız yok. Bizim Ankara kriterlerimiz var. Bizim demokrasimiz bize yeter. Biz demokrasiyi, insan haklarını onlar istediği için değil, kendi vatandaşlarımız bunlara layık olduğu için benimseyip hayata geçiriyoruz. Biz yıkılmayıp ayakta kaldıkça onların nefesi tükeniyor. Hasta adam artık Avrupa Birliği’dir.”

Kitlelerde büyük coşku yaratan bu sözler, Türkiye’nin en az elli yıldır takip ettiği politikada köklü bir değişimin ifadesidir.

ZEYBEKÇİ NE DİYOR?

Fakat ekonomiden sorumlu bakanlar farklı bir dil konuşuyor. Türkiye-Avrupa ilişkileri konusunda Nihat Zeybekçi şöyle diyor:

“Dostluğumuzu geliştireceğiz. İlişkilerimizi derinleştireceğiz, gelecek tarihe doğru da adımlarımızı bugünden planlayacağız. Bu anlamda Türkiye’nin hedefi bellidir. Türkiye’nin yolculuğu, Avrupalı dostları ile birlikte medeniyet yolculuğudur”

Yazının Devamını Oku

Hukuk krizi

6 Nisan 2017
ENDİŞE ediyorum, mevcut sorunlarımız yetmiyormuş gibi bir de hukuk krizi ile mi karşılaşacağız diye.

Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile çatışmaya sürüklenirse sadece diplomatik değil ekonomik ilişkiler de çok zarar görür.

Sorun basın hürriyetiyle ilgilidir. 

Anayasa Mahkemesi OHAL’i gerekçe göstererek kendisini yetkisiz ilan edip kenara çekilmişti. Fakat olay AİHM’ye intikal etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “iç yargı yolları tüketilmeden” AİHM’nin bu davalara bakma yetkisi olmadığını söylüyor. 

Yazının Devamını Oku

Ali ve Muaviye

5 Nisan 2017
İSLAM tarihindeki en önemli hadiselerden biri Hz. Ali ile Muaviye arasındaki ihtilaftır. Sorun, Üçüncü Halife Hz. Osman zamanında başlamış, kanlı çatışmalar yaşanmıştı.

Bu olaylar dizisine mezhep gözüyle bakmak başkadır, tarih gözüyle bakmak başka.

Ben bugün tarihçilerin gözüyle bakmak istiyorum.

GÜÇ BOZULMASI

Tarihçi İhsan Süreyya Sırma “Müslümanların Tarihi” adlı eserinde şöyle yazıyor:

“Hz. Osman on iki senelik hilafetinin ilk altı yılında bütün Müslümanları memnun eden bir idare sergiledi... Fakat altıncı seneden sonra akrabalarına yönelip onlara makamlar tahsis etmeye başladığını görüyoruz.”

Prof. Sırma “işi ehline değil yakınına verme kuralı yerleşince” toplumsal gerilimlerin, ihtilafların arttığını anlatır.

“Osman da bir beşerdi ve beşeri zaafları vardı” diye belirtir.

Gerçekten Medine site devletinde ve Hz. Peygamber’in terbiyesi altında adil yönetim başkaydı...

Yazının Devamını Oku

Siyaseti dini alana taşımak

4 Nisan 2017
YUKARIDAKİ başlık, AK Parti milletvekili Selçuk Özdağ’a ait.

Enpolitik adlı sitedeki yazısında şöyle diyor:

“Siyasi konuların dini zeminlere taşınarak tartışılmasını doğru bulmuyorum. Bu, dini siyasetin basit bir aracı yapma sonucunu doğurur ve anlamı siyaset dinden büyüktür demektir.”

Doç. Dr. Selçuk Özdağ 16 Nisan referandumunun adeta bir “iman-küfür problemi haline getirmek” gibi vahim yanlışlardan sakınılmasını istiyor. “Siyaseti din alanına taşımanın” toplumu nasıl kutuplaştırdığını ve ne kadar zararlı olduğunu referandum çalışmalarında bizzat gördüğünü belirtiyor. AK Parti’ye sempatiyle bakanlarda bile bunun tedirginlik yarattığını söylüyor.

“Siyasi hırsın din adamı kisveli FETÖ’yü ne hale getirdiğini gördük” uyarısında bulunuyor.

KRALLARDAN DEMOKRASİYE

Sayın Özdağ’ın uyarıları bir bilim adamının objektifliğini ve etik değerler hassasiyetini yansıtıyor.

Özellikle de samimi AK Partililerin bunları dikkate alması lazım.

Herhangi bir siyaset, kendi gidişatı hakkında eleştiri ve uyarılar olmadan kendini denetleyebilir mi? Hatalarının farkına varabilir mi? Onları düzeltebilir mi?

Yazının Devamını Oku

Batı batıyor mu?

3 Nisan 2017
BATI çok ciddi krizlerin içindedir, popülizmin yükselişinde bu kriz bütün unsurlarıyla görülüyor:

- Siyasi sistem sahasında çoğulcu ve hürriyetçi demokrasi yerine sandıktan çıkan otoriter popülist eğilimler güçleniyor, gerilimler artıyor.

- Bilimsel zihniyet sahasında ise Batı medeniyetinin özelliği olan objektif metodik araştırmalarla gerçeği bulmaya çalışan düşünce yerine, duygularla ve popüler hurafelerle düşünme ağır basıyor. “Post truth” (gerçek ötesi) denilen düşünme tarzı...

İşte, Trump tutkunu milyonlarca Amerikalı “iklim değişmesi”ni atmosferik sorun olarak değil, Amerikan sanayisini vurmak için Çin’in bir komplosu olarak görüyor, buna ‘inanıyor’lar.

Avrupalılar işsizliğin sebebi olarak göçmenleri görüyor, buna ‘inanıyor’.

YÜZYIL ÖNCE...

 Batı medeniyeti çöktü-çöküyor iddiası yeni değildir. En ünlüsü, yüzyıl önce Oswald Spengler’in yazdığı “Batı’nın Çöküşü”dür. Geniş ve derin bir bilgi birikimine dayanır, okunması gerekli bir kitaptır üstelik.

Birinci Dünya Savaşı’na giden ve ardından gelen ağır kriz yıllarında, değerlere ve kurumlara insanların güveni çökmüştü.

Marks ve Lenin

Yazının Devamını Oku