Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Süreci etkileyen unsurlar

SEÇİM nabzı ile ilgili yazılara baktığımızda, AKP’nin lehine görünen gündemlerin sürece hákim olduğunu anlıyoruz.

TSK’nin 27 Nisan bildirisinin, AKP’nin lehine hava estirdiği, en azından, AKP’yi terk etmiş seçmene, geri dönme mazereti yarattığı söylenebilir.

Bu yankı nedeniyle AKP’nin, bildiriden memnun kalması bile olası.

Bildiri ile Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı seçtirememeyi yan yana getiren bir mağduriyet kampanyası yürütülmesi de bunun işareti gibi.

Şimdilik görünen, bu argümanların AKP lehine çalıştığı; ama ilerleyen süreçte bunun unutulacağını savunan, "İşte terör tırmanışı" örneğini verenler de artıyor.

PAKETLERLE KÖYDES

AKP’nin bu seçimdeki diğer avantajlarına baktığımızda ise ilk iki sırada gıda paketleri ve kömür yardımı ile KÖYDES projesi görülüyor.

İki proje de köylünün AKP’den soğuduğu yönündeki tezleri pek doğrulamıyor.

DP bütünleşmesinin gerçekleşmemesi de AKP’yi köyde oldukça rahatlatıyor.

Muhalefet partileri de bu durumu gördükleri için sosyal yardım paketleri yerine doğrudan para yardımı vaadini öne çıkarmaya başladı.

Bununla, "Ey vatandaş, devletin yardımını milletvekili ile il başkanının iki dudağı arasına bırakmayacağız. Sana iş veremeyen devlet olarak, para yardımı yapacağız. Bununla hem şaibeye son vereceğiz, hem de parayı kendi önceliğine göre harcama hakkını sana tanıyacağız" mesajı iletiliyor.

Görmezden gelinecek bir mesaj değil; ama sonucu sandıkta belli olacak.

Öte yandan liderler arasındaki tartışma da güncel konulardaki polemikler üzerinden devam edince, işsizlik, yolsuzluk, asayiş, suç oranındaki yükselme ve ekonomik sorunlar geri planda kaldı.

Örneğin; 2.7 milyon kişinin artık iş arama umudunu yitirdiği, 2.5 milyon işsiz olduğu, her yıl 900 bin kişi şehirlere göç ederken 1.5 milyon gencin üniversite kapılarından döndüğü gerçeği öne çıkamıyor.

ENERJİDE AÇIK RİSKİ

Bir başka örneği enerji sektöründen vermek istiyorum.

TETAŞ, 7 Haziran’da, Temmuz-Aralık dönemi için 3.2 milyar kwh enerji temini için ihaleye çıktı; ama yeterlilik alan 12 şirketten Enerjisa, Ayen, Kartet, Akenerji ve Habaş "Teşekkür" mektubu ile yetinirken Cam İş, Entek, Nuh, Turcas, Zorlu, Bereket ve Sönmez enerji şirketleri ise ancak 830 milyon kwh enerji önerisinde bulundu. Toplam ihalenin yüzde 26’sını karşılayan bu miktar için istenen bedel, kwh başına 14.40 YKr ile 16.95 YKr arasında oldu. TETAŞ, fiyatı çok yüksek, miktarı ise çok yetersiz buldu.

Şimdi, ihalenin iptalinden başka bir çıkar yol görünmüyor. Bu sonuçtan hareketle, 2008’de beklenen enerji dar boğazının bu yıl çıkma riski söz konusu; ama ihale üzerinde bir tartışma yapılıyor değil. Böyle olunca da ihalenin iptali sorunu çözer mi, yeni enerji üretimi gerçekleşmedikçe daha ucuz arz olabilir mi gibi sorular sorulamıyor.

Ekonomi ile ilgili kurumların tespitlerine bakıldığında ise gündemi bu konular oluşturduğunda, vatandaş, daha çok ekonomik vaatlere bakıyor.

Bundan olumsuz etkilenen ise daha çok iktidar partileri oluyor.
Yazarın Tüm Yazıları