GÜNDEMİ AKP’nin kapatılması davası şoku doldurmuşken, biz Erzurum’da kış sporları ile ilgiliydik.
Hafta sonu Kayak Federasyonu’nca düzenlenen Palandöken Uluslararası Kayak Yarışması yapıldı; 12 ülkenin sporcuları yarıştı. Oteller sporcu ve kaymaya gelmiş Rus müşterilerle dolu; ama Erzurum sokaklarında yarışmaya dair tek işaret yok gibiydi.
Bu ilgisizlik, Kış Olimpiyatları’ndan sonraki en büyük organizasyon olan 2011 Dünya Üniversite Kış Sporları Olimpiyatları’na emek verenleri derin derin düşündürüyor.
DAHA KOORDİNATÖR YOK
Erzurum’un bu olimpiyatlara ev sahipliğini kazanmasının ardından bir yıldan fazla süre geçti.
Şehirde bu amaçla, buz pateni, atlama kuleleri gibi tesisler de dahil sadece kamunun yapacağı yatırım toplamı 250 milyon Euro’yu geçecek.
Otelleri ve kayak pistleri ile Palandöken ikiye katlanacak.
Atatürk Üniversitesi içinde 2 bin 500 sporcunun kalacağı bir sporcu köyü inşa edilecek.
Bu tesisler olimpiyat sonrası Erzurum’un hizmetinde kalacak.
Sonradan kullanım konusuna da en az inşa kadar önem veren Spordan Sorumlu Bakan Murat Başesgioğlu,"Bunun için çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Özellikle spor adamları ise sonrasını değil olimpiyat öncesini düşünüyorlar; bir yılın somut proje üretilmeden geçildiğine inanıyorlar ve de henüz bir koordinatörün atanmamış olmasını büyük eksiklik olarak görüyorlar.
Görüştüğüm Başesgioğlu bu kaygılara hak vermekle beraber, "Atama yazısını, hafta içinde İçişleri Bakanlığı’na yolladım. Oradan da çok çabuk çıkacağını düşünüyorum. Bir vali yardımcımız görevi üstlenecek" sözleriyle müjdesini verdi.
DİRSEK ATMAKTAN VAZGEÇMELİ
Koordinatör işi çok önemseniyor; çünkü bu atama yapılmadığı sürece herkes diğerine dirsek atmaya devam edecek gibi.
Başesgioğlu, yatırım için bu yıl 40 milyon YTL’lik ödenek ayrıldığını, bunu önemli bir rakam olduğunu da söyledi.
İşin ikinci etap ve 5 kule ile ilgili projelerin ABD’li ve Slovenyalı şirketlere verildiğini aktaran Başesgioğlu, konuya ilgisinin sürekli kalacağı sözü verdi.
Ancak, işin asıl sahipleri Erzurumlular olmalı.
Yapılacak tesisler, Allah’ın her yıl verdiği neredeyse 7 ay Erzurum’dan eksik olmayan karı altın madeni gibi kıymetli yapacak nitelikte.
Ülkedeki dağların azlığı kış sporlarına çok yatkın Rusları Erzurum’a çekerken; kar azlığının Avrupa’da birçok kayak merkezinin kapanmasına yol açması da şehri cazibe merkezi yapacak.
Bu nedenle spor adamları, Erzurum-Sarıkamış-Ağrı Dağı üçgeninin kış sporları merkezine dönüştürülmesini bölge için çok yaşamsal buluyor.
Ama bunun ön şartını, Erzurumlunun birbirine dirsek atmak yerine, kol kola girip 2011’e hazırlanması olarak görüyorlar.