Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Devlet her dine bir kod verince

SALI günü yayınlanan AB İlerleme Raporu’nun inanç ve ibadet özgürlüğü ile ilgili bölümünde şu paragraf dikkat çekti:

"Nüfus cüzdanı gibi idari belgelerde, doldurulabilen veya boş bırakılabilen bir din hanesi bulunuyor. Bu da ayrımcı uygulamalara yol açabiliyor. Buna ek olarak tanınmamış dinlerle ilgili hálá endişeler söz konusu."

Paragrafa neden olan uygulama, İçişleri Bakanlığı’nın, Nüfus Hizmetleri Yasası’nın Din Kodları Tablosu’yla ilgili 30 Ocak 2003 günlü 155/11519 sayılı valiliklere gönderdiği genelgeyle ekinden kaynaklanıyor.

Genelge ekinde, Din Kodları Tablosu iki bölüme ayrılıyor.

"1 Nolu Bölüm" altında, "(Eski Din Kodu Tablosu) Kişinin beyanı ile girilen şekli", "2 Nolu Bölüm" başlığı altında da, "(Yeni Din Kodu Tablosu) Nüfus Cüzdanı ve Nüfus Kayıt Örneğinden Çıkan" yazıyor.

KODLARIN KARŞILIĞI DEĞİŞTİ

1 Nolu Bölüm’de, kodları ile birlikte şu dinler sıralanıyor:

11 İslam, 20 Hrıstiyan (doğru yazım Hıristiyan), 21 Katolik Hristiyan, 22 Ortodoks Hristiyan, 23 Protestan Hristiyan, 24 Gregoran Hristiyanlar, 41 Süryani, 42 Süryani Kadim.

Sıralama bir çizgi çekilerek devam ediyor:

31 Musevi, 43 Hinduizm, 44 Konfüçyanizm, 45 Teoizm, 46 Zerdüşt, 51 Budizm.

Sonra bir çizgi daha çekilerek şu üç madde sıralanıyor:

66 Dinsiz, 98 Diğer Dinler, 99 Bilinmeyen Dinler.

(Bu teknoloji ve bilgi çağında bilinmeyen din ibaresi ilginç olsa gerek.)

2 Nolu Bölüm’ün birinci kısmında kodlar aynı tutuluyor, ama "İslam" dışında tüm seçeneklerin karşısına "Hristiyan" yazılıyor.

İkinci bölümde bir değişiklik yok; ama son bölümde üç seçeneğin de karşısına "Boşluk Çıkar" deniyor.

DİNLİYE DİNİ YOK MUAMELESİ

İşte sorun ve itiraz da bu "Boşluk Çıkar" ibaresinden kaynaklanıyor.

İtirazın Bahai dinine mensup Türk vatandaşlarından, "Bu boşluk bizi de dini yok gibi gösteriyor" gerekçesiyle geldiğini öğrendim.

Bahailik, ilahiyat fakültelerinde öğretildiğine göre, "Bilinmeyen Dinler" kategorisinde olamaz; ama Konfüçyanizm, Teoizm gibi din olarak da kabul görmeyen, belki tek tük Türk vatandaşının talebi olabilecek akımlara bile yer verilirken, on bini aşan Türk vatandaşı Bahailerin görülmemesi pek anlaşılır gibi değil.

Ayrıca, nüfuz cüzdanı yenileyen Bahailere de güçlük çıkarılıyor; din hanesine, babadan dolayı "Bahai" yazdırmış olanlara, ki bu 1990’a kadar mümkünmüş, "Dini hanesini boş bırakırız" deniyor.

Anladığım, "Diğer Dinler" seçeneğinin özel olarak kendileri için açıldığına inanan Bahailer, bu nedenlerle sorunu AB zeminine taşıdılar.

Anlamadığım ise dini özgürlük, dendiğinde yeri göğü inleten AKP iktidarının, konu başka bir din olunca zorluk çıkaran uygulamalara sessiz kalması.

EFKAN ALA’DAN AÇIKLAMA: Perşembe günkü yazım için arayan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, "Bürokrat atamalarında MİT raporlarının da Çankaya Köşkü’ne gönderilmesi eskiden beri devam eden uygulamadır" bilgisini verdi.
Yazarın Tüm Yazıları