Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, 10 ayı geride bıraktıklarını belirterek, seçimlerden önce vatandaşın karşısına seçim beyannamesi ile çıktıklarını hatırlattı. Burada vatandaşa 5 yıl boyunca neler vaat ettiklerini sıraladıklarını ifade eden Tanır, “Stratejik plana oturtarak, buna resmiyet kazandırmış olduk. Bu beyannamenin ötesine geçerek, fazlasını yerine getireceğiz” diye konuştu.
Mazbatayı aldıktan sonra çalışma arkadaşlarının pozisyonlarını tekrar değerlendirilmesi ve yenilerinin katılması yönünde planlama yaptıklarını söyleyen Tanır, genç transferler ve daha donanımlı, enerjik ve tecrübeli personelle kadrolarını güçlendirdikleri açıkladı.
Geçmiş dönemden borçsuz bir belediye devraldıklarını açıklayan Tanır, “Bizde aynı bütçe disiplini içerisinde bu stratejik plan ve verdiğimiz seçim vaatleri doğrultusunda planlamamızı yaptık. Kısa vadede maliyet gerektirmeyen vatandaşımıza dokunan işler gerçekleştirdik. Mesela evlenen kardeşlerimize destek olmak adına düğün salonlarının fiyatını yarı yarıya düşüreceğiz demiştik. Gelir gelmez bunu düşürdük. Belediyemizin düğün salonlarında çevremizdeki en ucuz düğünü burada yapabiliyorlar. Ekmeği ucuzlatacağız dedik. 400 gram ekmek burada 1 TL. Çok basit görülebilir ama bunları hemen gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin farklı yerlerinde olduğu gibi Kestel’de ulaşımın sorunların başında geldiğini söyleyen Tanır, çözümü yönünde Büyükşehir’in daha önce çalıştığı profesyonel bir firma ile ilerlediklerini açıkladı. Kestel’e bir ulaşım master plan hazırlattıklarını anlatan Tanır, “UKOME’de onaylatmak üzereyiz. Kısmen meclisimizle paylaştık. Halkımızla da paylaşma aşamasındayız. Kestel’de ulaşım ile alakalı sorunların kaldırılması ve önümüzdeki yıllarda uzun bir süre sorun olmaktan çıkması için bir master plan oluşturuyoruz” diye konuştu.
TRAFİK SORUN OLMAYACAK
Yeni bir kamulaştırma, yol açılması yanında mevcut yolların daha rantabl kullanılması yönünde planlama yaptıklarını vurgulayan Tanır, sözlerini şöyle sürdürdü:
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, 2019 yılının ekonomik olarak ciddi sıkıntılarla geçtiğini söyledi. 2020’nin daha iyi bir yıl olacağını düşündüklerini belirten Işık, “2019 bizim seçim beyannamemizin oluşması, halkın Gürsu ile ilgili görüş ve fikirlerini elde ettiğimiz bir yıl oldu. Bunların hepsi raporlar haline getirildi. Hem bizlerin sahadaki çalışması, hem Ar-Ge İnovasyon Merkezi’nin çalışmaları bir beyanat çıkmasını sağladı” diye konuştu.
Önceki dönemden eğitim konusunda eksiklikler bulunduğunu hatırlatan Işık, ilçenin arsa üretme konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Yıldırım, Kestel, organize sanayi bölgeleri arasında kaldıklarını belirten Işık, tek açılabilecekleri noktanın verimli tarım arazileri olduğunu kaydetti. Bu bölgelerin de korunması gerektiğinin altını çizen Işık, “Mümkün olduğu kadar sorunları kendi içimizde çözmeye çalıştık. Jandarmadan 10 dönüm yer, tahsis ettik. Şehir merkezinde 60’larda yapılan fabrikayı kamulaştırdık. Eski hal bölgesinde Büyükşehir’e ait 34 dönümü Milli Eğitim’e tahsis ettik. Cumhuriyet tarihinden 2015’e kadar yapılan derslik sayısı 222’ydi. Biz, son 4 yılda 330 derslik yapılabilecek alan kazandırdık. Bu dönemde de bu okulların yüzde 50’si bitti, eğitim başladı. Geriye kalanlar da bitirildiği zaman bizim hayalimiz olan tekli eğitim, 20-25 kişilik sınıflarda yapılacak” şeklinde konuştu.
Yeni projelerden bahseden Işık, bunların saha çalışmaları, muhtarlarla istişare, Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’nin yaptığı anket çalışmaları ve talepler sonrasında elde edildiğini kaydetti. Vatandaşın bu isteklerine karşılık seçim beyannamesi oluşturduklarını hatırlatan Işık, “Siz bunları istediniz, biz de bunu yapmaya karşılık söz veriyoruz’ dedik. Bu söze karşılık da vatandaş bize güvendi ve tekrar bu makama getirdi. Önemli olan vatandaş istek ve taleplerini yerine getirmek” diye konuştu.
ALTI OTOPARK ÜSTÜ MİLLET BAHÇESİ
Gerçekleştirdikleri anket çalışmalarında şehir merkezine otopark, kent meydanı, gençler ve kadınlarla ilgili sosyal tesis yatırımlarının öne çıktığını açıklayan Işık, “Geçen dönemde otopark ve kent meydanı olacak alanın sorunlarını çözdük. Kamulaştıracağımız alanları kamulaştırdık, satın alacağımız yerleri satın aldık. Bir binamız kaldı. Onunla ilgili yapacağımız kültür merkezine PTT’yi taşıyoruz. Sonra altında 15 dönüm yerimiz var. Bu dönemde, belediyenin de içinde bulunduğu alana yatırımı gerçekleştireceğiz Altı otopark, üstü kent meydanı ve millet bahçesi olarak hizmete girecek” dedi.
SUÇA BULAŞMA YÜZDE 74 AZALDI
Gençleri çok önemsediklerini vurgulayan Işık, “Geçtiğimiz dönemde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafında yaptığımız çalışmalar sonucu ‘Sporcu Fabrikası’ gerçekleştirdik. Sporcu fabrikamız 2018’de hizmete başladı. Birisi Gürsu’da olmak üzere Türkiye’de 5 tane bulunuyor. Her gün 400 – 500 öğrenciye servis hizmeti veriyoruz. Ayrıca bir yıl içinde uyuşturucudan suça bulaşma oranı yüzde 74 azaldı. Bu, bize ayrı güven verdi” diye konuştu.
Geçtiğimiz yılı değerlendirirken 2019’u ikiye bölmek gerektiğini söyleyen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, İstanbul seçimleri ile birlikte en son başkanın kendisi olduğunu kaydetti. Bir senelik ilçe başkanlığının ardından belediye başkan adayı olduğunu ve seçimi kazandığını hatırlatan Kanar, “Kolay değil. Müthiş bir seçim kampanyası geçti. Nerdeyse 600 oy ile seçim kazandık. 100 bin nüfuslu ve 65 bin seçmen içerisinde, 600 oy heyecan verici bir seçim geçirtti. Bu konuda da halkımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Zor bir yılın geride kaldığını söyleyen Kanar ekonomik saldırılar yaşandığını ve bu süre içinde belediyenin gelir ve giderinin ne durumda olduğunu öğrendiklerini kaydetti. Bütün belediyelerde olduğu gibi Mustafakemalpaşa’da da borç sarmalı olduğunu ifade eden Kanar, “İkinci 6 ay içinde ‘Bu borç sarmalından nasıl çıkarız?’ diye bir planlamamız oldu. İçerde tasarruf tedbirlerine giderken, dışarda Ankara ayağıyla ‘Neler yapabiliriz?’ şeklinde planlama yaptık” dedi.
10 MİLYONLUK YATIRIM
Kasım ortasında il başkanı ve vekiller ile Ankara’ya çıkarma yaptıkların belirten Kanar, önce 321 bin metrekarelik bir ‘Millet Bahçesi’ tahsis edildiğini kaydetti. İlgili alana TOKİ 5 milyon TL bedelli Millet Bahçesi prototipi yapacağını söyleyen Kanar, “Hem büyük alan kazandırdık, hem yapımını TOKİ’ye devrettik. Proje çizilince değeri 10 milyon TL’ye çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Daire Başkanlığı bunu planladı. Şu anda TOKİ’ye devretti. TOKİ’nin yapım sırasını bekleyeceğiz. İçerisinde Millet Kıraathanesi olacak. Gençlerin dinlenebileceği, uluslararası tarzda bir kütüphane planlıyoruz. Yeme-içme alanları, güvercin park, becerebilirsek tıbbi aromatik ekili alanlar, safran gibi halkımız için pahalı olan aynı zamanda çiftçimizin de yararlanabileceği üretim bölgeleri planlıyoruz. Mesire alanları ve otopark olacak. Ekonomik şartlar mümkün olduğunca her şey yapılabilir. İnteraktif olduğu için halkın istediğine göre şekillenebilir. Saydıklarımız elzem yapılar. Hem bölgeyi kalkındıracak, hem de 321 dönüm alanı büyük bir iş başaracağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
BAL’A ÇIKARIZ
Uğur Sertaslan
Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, göreve geldiklerinde personeli en efektif şekilde kullanma çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Daha sonra stratejik plan hazırladıklarını belirten Sertaslan, seçim döneminde konuştukları ‘Marmara’nın İncisi, Zeytinin Başkenti’ iddiasını ortaya koyacak bir takım projelerinin olduğunu hatırlattı. O dönemde 62 kalem iş anlattıklarını anımsatan Sertaslan, “Gemlik’e barış ve huzuru getireceğiz dedik. Bu, parayla yapılacak bir iş değil. Herkese eşit mesafede; kimseyi inancından, dini, dili, rengi, mezhep ve meşrebinden ayırmayan, her canlıya hizmet etme inancı vardı. Masanın üstü o kadar boştu ki ne yaparsanız, insanların hoşuna gitti” diye konuştu.
Stratejik plan çalışmalarını yaparken, kamuoyu araştırmaları yaptıklarını söyleyen Sertaslan, “Engelsiz taksiyi hayata geçirsek memnun olur musun? Huzurevi yaparsak mutlu olur musun? Kreş seni memnun eder mi? Halk market seni mutlu eder mi? Kenti doğu-batı aksında yürüten 2 bin 800 metre uzunluğunda dere hattında merkez ile hastaneyi bir araya getiren bir hafif raylıyı beğenir misin? diye yurttaşlara sorduk. Ortaya çıkan memnuniyet derecesine göre sıraya koyduk. Birbirine yakın oranlar olsa da ilk sırada engelsiz taksi projesi geldi” dedi.
Projelerinde ikinci sırada kreş binasının olduğunu ve Nisan ayına kadar açacaklarını açıklayan Sertaslan, 110 çocuk kapasiteli olacağını kaydetti. Burada belirleyicinin anne olacağını ifade eden Sertaslan, “Kreşimizi, asgari ücret seviyesinde çalışan kadınların çocuklarına bakmak adına açıyoruz. Çocuğunu bin 200 liraya tam gün kreşe göndermek yerine ev kadını olmaya mecbur bırakılan kadınları hedefe koyduk. Onların çocuklarına bakacağız. İlk 5 yılı bitirmeden başka mahallelerde de yapmak istiyoruz” diye konuştu.
BİR ELİN VERDİĞİNİ DİĞERİ GÖRMEYECEK
Üçüncü sırada halk marketin yer aldığını açıklayan Sertaslan, burada para kullanılmadan alışveriş yapıldığını kaydetti. Sosyal hizmetler marifetiyle ihtiyaç sahibi insanların belirlendiğini söyleyen Sertaslan, her hanenin büyüğü olan kadına kredi kartı benzeri plastik kart çıkardıklarını belirterek, “O kartla her ay ihtiyacı nispetinde belirlenmiş, kredi miktarı kadar istediği alışverişini yapabilecek. Giyim, yiyecek, temizlik, et orada her şey olacak. Yerini belirledik, projelerini hazırladık. Bir sponsora yaptırıyoruz. Raflar başka, soğutma ünitesi başka bir sponsor ile yapılıyor. Bir elin verdiğini, diğer el görmeyecek” şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ
Hayri Türkyılmaz
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, 2019 yılını başladıkları işlerin bitirilmesi yönünde karar aldıklarını ve uyguladıklarını kaydetti. Kendilerini onurlandıran ödülleri almaya devam ettiklerini söyleyen Türkyılmaz, Tarihi Kentler Birliği’nden ‘Jüri Özel Ödülü’ kazandıklarını hatırlatarak, “İkinci büyük ödülü aldık. Önümüzdeki yıl en büyük ödülü alacağımızı tahmin ediyorum. Jüri üyelerine de söyledim. Ben ve arkadaşlarım ödül almak için çalışmıyoruz. Mudanyamızın ihtiyaçlarına ve değerlerine sahip çıkmak adına çalışıyoruz. Değerlerini insanlığa kazandırmak adına yapıyoruz. Bu çalışmaların ödüllendirilmesi bizleri, mutlu ediyor. Yaptığımız bütün çalışmalar kendi çalışanlarımız ile hayata geçiyor” dedi.
Yeni dönem projelerinden bahseden Türkyılmaz, yakında 10 bin metrekare alan üzerinde Mürsel Yaşam Parkı’nı hayata geçireceklerini belirterek, burada bisiklet ve yürüyüş yolları, tenis ve basketbol başta olmak üzere spor sahaları ve hayvan severlerin yararlanabileceği köpek parkurunun yer alacağını kaydetti.
ARASTA YAŞAM YERİ OLACAK
Zübeyde Ana Akademisi’nin inşaat olarak bittiğini tefrişat çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Türkyılmaz, Taş Mektep Projesi’nin hızla ilerlediğini kaydetti. Yıldıztepe Projesi’nin ihalesini yaptıklarını hatırlatan Türkyılmaz, önümüzdeki yıl açılışa hazır hale geleceğini dile getirdi.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 8 Kasım 2017 tarihinde göreve başladığını hatırlatarak, 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kadar ara dönem geçirdiğini anımsattı. Bu süre içinde sahip oldukları potansiyeli tespit ettiklerini belirten Taban, aynı zamanda da yarım kalan projelerin tamamlanması için çalıştıklarını kaydetti. Belediyenin yeni dönem hedeflerini belirlediklerini ve çalışma arkadaşları ile paylaştıklarını söyleyen Taban, bunları kurumsal değişim ve dönüşüm, teknolojik değişim ve dönüşüm ve yeni nesil belediyecilik konu başlıkları ile özetledi. Bu üç başlığı olmazsa olmaz olarak nitelendiren Taban, kurumsal dönüşümü sağlamak adına eğitimlere başladıklarını ve ISO 10002 ve 9001 belgelerini aldıklarını dile getirdi.
DİJİTAL HARİTA
Vatandaşları koşturmadan teknoloji ve yazılım kullanarak, iş yaptıklarını belirten Taban, böylece veri toplamayı öğrendiklerini kaydetti. Coğrafi kent bilgisi sistemini kurumda oluşturduklarını ifade eden Taban, dijital harita ve verilerden elde ettikleri ile ‘nerede, ne var?’ onu görmeye başladıklarını açıkladı. Kurumlarla elektronik veri geçişi sağlamaya başladıklarını söyleyen Taban, anlık izleme kolaylığı sağladıklarını kaydetti. E-devlette Türkiye birincisi olduklarını vurgulayan Taban, “Bin 389 belediye içerisinde 32 kalem hizmet veren belediye pozisyonuna geldik. 6 hizmeti daha açmak isteğimizi Türksat yetkililerine ilettik. Entegresyon çalışmaları devam ediyor. Bu konuda heyecanlıyız. Teknolojik değişim süreci sürüyor. Elektronik belge ve imza yönetimine geçtik” diye konuştu.
2019 TASARRUF YILIYDI
Elektronik ortama geçmeden önce vatandaştan gelen bildirim sayısının 300’ler seviyesinde olduğunu belirten Taban, şu anda bu oranın aylık bazda 4 bin 400’lere kadar yükseldiğini kaydetti. Yıllık bazda 44 bin bildiri aldıklarını ifade eden Taban, katılımcı yönetim anlayışını benimsediklerinin altını çizdi.
Kendileri açısından 2019’un tasarruf ve hizmet yılı olduğunu söyleyen Taban, “Yolun başında aynı heyecanla stratejik planımızı yaptık. Bütçe kaynaklarını oluşturduk. 2019’u bütçesinin yüzde 44,5’ini yatırıma dönüştürerek, kapattım. 2020’de ‘Bunu yüzde 50 – 60’lara çıkarabilir miyiz? Yatırıma döndürebilir miyiz?’ gibi bir düşüncemiz var. 2019 yılında Bursa bölgesinde bütçesini en fazla yatırıma dönüştüren belediye olduk. Tamamen verimli, performanslı, iktisatlı ve tasarruflu çalışmaya yöneldik” şeklinde konuştu.
BETON YOLDA BÜYÜK BAŞARI
Artan oy oranı ile Nilüferlilerin kendisini bu göreve layık gördüğünü hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yoğun çalıştıklarını açıkladı. Türkiye genelinde ekonomik anlamda sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirten Erdem, “Bu durum belediyeleri de ciddi anlamda etkiliyor. Bu dönemde görevi üstlendik. Bu mazaret değil, hiçbir zaman da olmayacak. Elimizden geldiği kadar hizmetlerimizi sürdürmek için çalışacağız. Stratejik planımızı yapıp, 5 yıllık bir yol haritasını önümüze koymamız gerekiyordu. Bununla ilgili yaz aylarında yoğun çalışma gerçekleştirdik. Ekim ayında da bu çalışmamızı sonlandırdık. Yeni yıl ile birlikte yeni projelerimizi hayata geçirmeye başlıyoruz” diye konuştu.
Tarımla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyleyen Erdem, 2020 yılını tarım ve kırsal alan yılı ilan ettiklerini açıkladı. Vatandaşları yeniden toprakla buluşturacaklarının altını çizen Erdem, doğal ürünleri üretip, tüketime açmak istediklerini kaydetti. Bununla ilgili Nilkoop isminde tarım ve hayvancılık kooperatifi kurduklarını anlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hedefimiz şu: Kent bostanları diye tabir ettiğimiz ve yerel tohumları ürettiğimiz bir yerimiz vardı. Orada 200’ün üzerinde yerli tohum çeşitliliğimiz var. Bölgedeki tarım alanlarında bunların üretimini sağlamak için şimdi kooperatif kanalıyla çalışma başlatıyoruz. Konaklı Mahallemizde 107 dönümlük alanımız var. Tesisler yapacağız. Hem çiftçiyi eğiteceğiz, hem de gelen veya Nilüfer’de yaşayan vatandaşlar için orada küçük bahçeler oluşturacağız. Nilüfer’e has coğrafi ürünler olacak. İncir, enginar gibi çeşitli meyvelerimiz var. Bir taraftan aromatik bitkilerle ilgili çalışmalarımız var. Ekimi, paketlenmesi ve Nilüfer markası oluşturarak, pazarlama yöntemine gideceğiz. Ne sağlayacağız? Vatandaşımızın aracı ile buluşmasını engelleyecek; üretimden, tüketime yol haritasını kısaltacağız. Orda daha fazla para kazanmalarını sağlayacak yöntem geliştirmeyi düşünüyoruz. Biz, bunların altyapısını hazırlayacağız. Kooperatifimize vereceğiz ve çiftçilerimizi buraya üye yapacağız. Çıkış noktası Nilüfer olacak.”
HEDEF: GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇMEK
Ekolojik, ilaçsız ve daha doğal yapı ile yerel tohum ihtiyaçlarını tüketiciye ulaştıracaklarını söyleyen Erdem, sosyal demokrat belediyelerin bu konuda çalışmalarının bulunduğunu hatırlatarak, markalaşma çalışmalarının olacağını kaydetti. Yapacakları çalışma ile kırdan kente olan göçün bir noktada önüne geçebilmeyi de hedeflediklerinin altını çizen Erdem, “Konaklı Projemizi hazırladık. Mart ayında ihalesini yapıp, inşaatına başlamayı planlıyoruz. Prensipli ilerleyeceğiz. Çiftçilerimiz ile beraber birkaç yılda sonuç alacağız” diye konuştu.
SAĞLIKLI ORTAMDA ÜRETECEĞİZ
Bursa’da 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar üçüncü kez ipi önde göğüsledi. Bunun, hizmetlerin kesintiye uğramadan devam etmesi anlamına geldiğini belirten Dündar, kamu maliyesi ve hizmetlerin yürümesi açısından avantaj yaratacağını savundu.
Hürriyet Bursa’ya projelerinden bahseden ve bunların başında Osmangazi Meydanı’nın geldiğini anlatan Dündar, “Bu projemiz için 2009 yılında göreve geldiğimizde kamulaştırma çalışmalarına başladık. 3’üncü dönemin başında da birinci etabının ihalesini gerçekleştirdik. Yani uzun vadeli bir proje. Tek dönem başkan olsak veya iki dönemde kalsaydık, bu dönem ihale yapılmayabilirdi. Ekonomik kriz bahane edilerek, zamana yayılabilirdi. Biz o ekonomik sıkıntıyı daha önceden bütçenin disiplinli yönetilmesi neticesinde kredi kullanarak, bu işi sonuçta Bursa’ya kazandırıyoruz. 2009’da başlayan kamulaştırma süreci bugün de devam ediyor. Orası hala bitmedi ama iş de bir taraftan yürüyor” diye konuştu.
BURSA’YA DEĞER KATACAK
Proje için kamulaştırmaya 150 milyon TL harcandığını açıklayan Dündar, birinci etabın 200 milyon TL’ye ihalesinin yapıldığını kaydetti. Diğer etabın ihale sürecinin devam ettiğini belirten Dündar, “İki etap halinde olacak. İnşaat çalışmaları başladı. Projeyle ticaretin, sosyal yaşamın, en hareketli yerinde; Bursa’nın nefes alabileceği bir alanı ortaya çıkarmış oluyoruz. Bursa’nın kalbi ve orayı şu şekilde düşünelim; yer altına otoparkları alarak, üstüne yaşam alanı oluşturulacak. Bursa merkezinde tarihi şehirle, alt mahallelerin birleştiği hareketli bir yer olacak. Dolayısıyla çok kişiden fikir alarak, ortaya çıkarılan bir proje… Bittiğinde Bursa’ya değer katan bir proje olacak. Birinci etabın inşaatının bitme süresi 3 yıl olarak öngörüldü. 17 bin metrekare üzerine büyük bir alana yapılacak. İkinci etap projesi de çalışılıyor. Bu dönemimizde bitirmeyi planlıyoruz” dedi
HİSAR ORTAYA ÇIKACAK