Bir şehir bir cinsi kurtarmak için uğraşıyor

Hayvanlara karşı işlenen suçlarda ülkelerin yeterli mücadeleyi vermemesi durumunda halk inisiyatifi alıp, bir yolunu bularak adaleti kanunlar çerçevesinde sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Bunun bir örneği İspanya’da yaşanıyor. Pas, gazetemizin yazarlarından ve Hürriyet Kitap Sanat Yayın Yönetmeni İhsan Yılmaz’dan geldi. Barselona’da gördüğü manzarayı etrafındakilere sorarak ilginç bir bilgiye ulaştı. Meğer şehirdeki bir seferberlikmiş.

Olay şu, İhsan Yılmaz, şehirde gezerken çoğu insanın yanında aynı cins köpeği görüyor ve öğreniyor ki meselenin avla bir ilgisi var. Detaylara geçeyim. İspanya’da İspanyol Tazısı cins köpekler avcılıkta kullanılıyor. Fakat zaman içerisinde eski av performansını veremediğinde kuyulara ve oluklara atılarak kaderine terk ediliyor ya da öldürülüyor.

Bir şehir bir cinsi kurtarmak için uğraşıyor

“SOS Galgos” adında bir sivil toplum kuruluşu başı çekiyor ve bunun önüne geçmek için kurtarma, iyileştirme, sahiplendirme çalışmalarıyla 3 binden fazla İspanyol Tazısı’nı sahiplendirerek hayatlarını kurtarıyor.

Haberin Devamı

İSPANYOL TAZISI İLK EVCİLLEŞTİRİLEN KÖPEKLERDEN

Hikâyenin geçmişi 2000 yılına uzanıyor. Albert Sorde ve Anna Clements isimli iki veteriner, 1999’da Barselona’daki tazı yarışları sonlandırıldığında içler acısı durumda olan 700 köpek için savaşmaya karar veriyorlar. Avcıların yaşattığı bu vahşet yüzünden ülkedeki mevzuatın eksikliğine isyan edip yasama ve eğitim alanlarında faaliyet göstererek farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar. Hem bu köpeklerin bakımını hem de evlat edindirme programını yürütüyorlar. Böylelikle İspanyol Tazıları’nın ne kadar ideal evcil hayvanlar olabileceği konusunda bilinç oluşturuyorlar. Çünkü ilk evcilleştirilen köpeklerden biri. Geçmişleri milattan önce 5’inci yüzyıla uzanıyor. Aşırı hızlı olmaları, avlanma yetenekleri yüzünden bir dönem statü sembolü oldular. Hızları fırsatçıların gözünden kaçmadı, koşturularak üzerlerinde bahis oynandı. Daha sonra yine yaşamlarına son veriliyordu.

SOS Galgos kararlı mücadelesiyle kötü koşullarda yaşayan ve kaderine terk edilen İspanyol Tazıları için yoğun bir kurtarma çalışması yürütüyor. Halk da bu çabaya destek vererek tazıların hayatını kurtarıyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde de sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverler benzer çabalar sergiliyorlar. Barselona halkının desteğini, bu topraklarda da görürüz umarım.

TAKİP ÖNERİSİ
TWİTTER’IN İYİ TARAFI

SOSYAL medya platformları, zaman içerisinde herkesi bir arada memnun etmeyi başaramayan kimlik kazanıyor. Herkesin mutlaka bir şikâyeti oluyor. Ama bu hesap hariç: Buitengebieden. Kendisini ‘Twitter’ın pozitif tarafı’ olarak tanıtan Hollandalı Sander tarafından yönetilen hesap, sosyal medyayı tarıyor ve bize izlenebilecek en güzel, kalp ısıtan, günümüzü güzelleştirecek kedi köpek videoları sunuyor. İzlemeye başlayın, hastası olacaksınız zaten. Adresi: www.twitter.com/buitengebieden

KÖPEKLERİN ‘AZİZ’ DOSTU

ABD’nin geçen ay tamamen çekildiği Afganistan’da onlarca köpek geride kaldı.

Haberin Devamı

Bunların büyük çoğunluğu bomba bulmak için kullanılan eğitimli köpeklerdi.

AFP’ye konuşan Kabil havalimanını koruma görevi üstlenen güvenlik şirketinde çalışan Hewad Azizi, ABD’lilerin geride bıraktıkları köpekleri sahiplendiklerini söyledi.

Azizi, 30 köpeğe baktıklarını söylüyor.

Bir şehir bir cinsi kurtarmak için uğraşıyor


VAN KEDİSİNİN İTİBARINI KURTARACAĞIZ

HELSİNKİ Üniversitesi’nden biliminsanları, ülkemizin medarı iftiharı Van kedilerine menfur bir saldırı gerçekleştirdi. 26 farklı ırktan, 4 bin 300’den fazla kediyle yapılan çalışmada en saldırgan tür olarak Van kedisi belirlendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, sonuca şu sözlerle isyan etmiş: “Van kedisine bir unvan verilecekse, en zeki kedi unvanına sahiptir diyebiliriz.” Hocamıza katılıyorum. Van kedisinin itibarını kurtarmak için biliminsanlarımızı göreve davet ediyorum.

OKUR FOTOSU
ŞANS’LA TANIŞALIM

OKURUMUZ Özge Uğraş kedisi Şans’ın fotoğrafını şu notla iletti: “Henüz 5 aylık. Çok oyuncudur ve yaramazdır. Saklambaç oynamayı çok sever.” Şans’a iyi oyunlar diliyorum, sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.

Bir şehir bir cinsi kurtarmak için uğraşıyor


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları