Paylaş
İzmir de ‘Yeni Kent Merkezi’ olarak ilan edilen bölgede yükselmeye başlayan binalarla dikey mimaride İstanbul’un yoluna girmiş durumda. Gerçi bunun önemli bir nedeni var. İzmir’in kent merkezinde arazi miktarı sınırlı. Hızla artan nüfusun ihtiyacı olan konut ve işyeri talebi arttıkça dikey yapılaşma normal.
Ancak, İstanbul’da olduğu gibi rant için ihtiyaç fazlası binalar gökyüzünü sararsa, işte o zaman İzmir için büyük hata yapılmış olur. Hesaplamalara göre, İzmir’de yeni kent merkezi ilan edilen bölgede 250 kadar gökdelenin yükselmesi teknik olarak mümkün. Ancak trafikten, kanalizasyona bunun alt yapısı karşılanabilir mi, işte orası kocaman bir soru işareti.
Herhalde, İzmir’in, İstanbul gibi yaşanabilir bir kent olmaktan çıkma olasılığı göz önüne alınarak gerekli önlemler alınacaktır. İstanbul’da yaşananlar İzmir için büyük bir ders olmalı...
Bina değil eğitim seferberliği
TÜRKİYE’de ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe “Konut ve AVM için fazla kaynak aktarılıyor” tartışması yıllardır sürüyor. Bir zamanlar ekonomik kalkınmada Türkiye ile aynı düzeyde olan Güney Kore ve Singapur gibi ülkeler ise önce eğitime yatırım yaparak kalkınma yolunu seçti. Bugün her ikisi de dünyanın en gelişmişin ülkeleri arasında.
Singapur 1965 yılında bağımsızlığını kazandığında ülkenin ilk Başbakanı Lee Kuan Yew “Singapur’un kalkınabilmesi için sahibi olduğumuz tek doğal kaynak insanlarımız” demiş ve ilk yatırımı eğitime yapmıştı. Bugün Singapur, eğitim sisteminde dünyanın en iyi ülkesi. Singapurlu öğrenciler, OECD’nin araştırmalarına göre matematik, sözel ve fen bilimlerinde en üst sıralarda.
“Dünya eğitiminin Singapur’dan alacağı çok ders var” diyen The Economist dergisi başarının sırlarından biri olarak, “Az öğrencisi olan çok sayıda sınıf yerine, mükemmel ders anlatan, çok başarılı öğretmelerin eğitim verdiği kalabalık sınıflar Singapur modelinin başarısının sırrı” diyor. Derslerini ezbere dayalı bir sistemle değil, günlük hayattaki uygulamalarıyla ve gerçek dünyaya uyumlu olarak en iyi şekilde anlatan bu eğitmenler de öğrencilerine derslerini sevdirmeyi başarıyor. Eğitimde başarının artmasını sağlayan bu öğretmenler Singapur’da toplumun büyük saygısını görüyor. Halen Singapur’da eğitmenlik en itibarlı meslek olarak kabul ediliyor.
EN ÖNEMLİ DOĞAL KAYNAK İNSAN
Sınavların bile kaldırılmaya başlandığı Singapur’daki sistemin sonuçları ortada. Dünyanın ‘Yapay Zeka’ devrine girdiği bu yüzyılda yeni nesilleri kodlamaları öğreterek, robotik uygulamalarda eğiterek hazırlayabilen ülkelerin bu yüzyılın lideri olacakları çok açık. Türkiye’nin de en önemli doğal kaynağı insan olduğuna göre çok geç olmadan eğitimde ve bilimde yeni bir anlayışla seferberlik şart.
Paylaş