Uşak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İsmail Karaman yapılan yatırımların 2008 başından itibaren meyvesini verdiğini belirterek, küçük işletmeleri kredi ve istihdam yardımları ile desteklediklerini ve bunlar sayesinde istihdama hız verildiğini söyledi. Başkan Karaman ile Uşak ekonomisini konuştuk.
Uşak ekonomisinden bahseder misiniz?
Öncelikle Türkiye’nin battaniye üretiminin yüzde 98’i Uşak’ta üretiliyor. Gerçekleştirilen bu üretimin de yüzde 50’si ihraç ediliyor. Şu anda Güney Afrika ve Irak iyi bir pazar konumunda. Uşak’ta geçmişte günlük 50 ile 60 bin adet battaniye üretiliyordu. Şu anda bu üretim günde 30 binlere geriledi. Bunun da nedeni iç piyasanın bu sektöre doymuş olmasındandır. Şu anda Uşak’tan 50’ye yakın ülkeye ihracat yapılıyor. Tekstil alanında da bir hayli iddialı konumdayız. Ayrıca Türkiye’deki hemen hemen bütün hastanelerde kullanılan gazlı bezleri biz gönderiyoruz. Şu anda bu sektörlerde toplam 42 bin kişiye istihdam yarattık. Seramik üretimine de iddialıyız. Türkiye’nin seramik üretiminin yüzde 25’i Uşak’ta yapılıyor.
Uşak KOBİ’ler anlamında yeterli desteği alıyor mu?
Teşvik kapsamındaki Uşak’ta küçük ve orta ölçekli işletmelere istihdam ve yatırım desteği veriliyor. Örneğin deri sektöründe 52 firmaya yaklaşık 6 milyon YTL’den fazla taşınma finansmanı yarattık. Ayrıca meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunu işsiz gençleri işe alan KOBİ’lere kişi başına 40 bin YTL, yüksek lisans ve doktora yapmış gençlerimizi işe alan firmalara da kişi başına 50 bin YTL teşvik desteğinde bulunuldu. KOBİ’lere Ziraat, Vakıflar ve Halk Bankası’ndan 100 bin YTL’lik kredi desteği verildi. Bunlar sayesinde Uşak’ta 7 bin 500 kişi işsiz kalmaktan kurtuldu. Şu anda odamıza kayıtlı üye sayımız 632’ye yükseldi. KOSGEP kapsamındaki işletmelere destek veren Elazığ’dan sonra, Uşak ikinci sıradadır.