Emrah Safa Gürkan’dan Bunu Herkes Bilir
Çünkü keyifli bir tarih okuması yapmak isteyenlere, karantina günlerinde tarihin can alıcı kırılmalarını farklı bir gözle okuyup anlamak isteyenlere göre bir kitap. Her yaştan okur için zevkle okunacak bir başucu eseri...
Grigoriy Petrov’dan Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Çünkü bu kitap tarihi bir öneme sahip ve ilham verici. Tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde bir ülkenin kuruluşunu, askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına Finlandiya için mücadelelerini anlatıyor.
Hector Garcia ve Francesc Miralles’ten İkigai
Çünkü Japon mutlu olma ve dinginlik sanatını anlamak için bir el kitabı bu. Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. İlham verici ve rahatlatıcı bu kitap sizlere kendi ikigainizi keşfetmeniz için gerekli tüm bilgileri veriyor.
Hernan Ronsino’dan Raydan Çıkan Trenler
Çünkü Arjantin’de geçen müthiş bir suç öyküsü, bir oturuşta okunacak bir novella. Issız bir kasaba, hayatları birbirine bağlı dört erkek ve her şeyi değiştiren bir kadın. Dört anlatıcı ve dört zaman kullanarak yazar müthiş bir kurguya imza atıyor.
Richard Bach’tan Martı
Çünkü zamansız bir roman. Martı üzerinden kendi sınırlarımızı açmak, kanatlarımızı keşfetmek ve özgürleşmenin modern masalı bu kitap. Bu günlerde evlerde kapalıyken edebiyatla özgürleşmek için en güzel zamanlar.
Ken Kesey’den Guguk Kuşu
Yine ıskalanmaması gereken modern klasiklerden. Özgür ruhlar mı kazanacak, baskıcı liderler mi? Bir karşı kültür romanı, filmini yine fersah fersah aşıyor...
Turgut Uyar’dan Göğe Bakma Durağı
Çünkü hepimizin şiire, özellikle de iyi şiire bu günlerde çok ihtiyacı var:
“İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım, Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından, Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar, Şu aranıp duran korkak ellerimi tut, Bu evleri atla bu evleri de bunları da, Göğe bakalım”
Yaşar Kemal’den Ağrıdağı Efsanesi
Çünkü bu topraklarda kaleme alınmış en güzel aşk destanlarından! Ahmet ile Gülbahar arasındaki aşkı konu alan roman, önemli toplumsal mesajlar içeren bir başyapıt. Efsanelere ve halk söylencelerine yürekten bağlı Yaşar Kemal’in bu romanı, insan psikolojisinin derinliklerini de içeriyor.
N. H. Kleinbaum’dan Ölü Ozanlar Derneği
Tibor Fischer’den Dünyaya Nasıl Hükmedersin?
Evimize kapandığımız bu günlerde güldüren, zekice metinlere her zamankinden çok ihtiyacımız var. Man Booker finalisti Fischer, baş karakteri Baxter ile okuru Göbeklitepe’ye, Cennet Bahçeleri’ne, Londra’nın tekinsiz sokaklarına götürüyor, muzip diliyle paranın ve gücün krallarıyla dalgasını geçiyor.
Stephane Garnier’den Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak
İyileştirici, mutluluk veren bir kitap bu. Arka kapakta da belirtildiği gibi bizler kedilerin vesilesiyle, onların performansına kısmen de olsa yaklaşarak farklı bir bakış açısı kazanabilir, dünyayı farklı bir pencereden görebilir ve aynı zamanda kendimize dair farklı ve daha gelişkin bir anlayışa erişebiliriz.
Daron Acemoğlu ve James A. Robinson’dan Dar Koridor
Tarihte uzun bir yolculuğa çıkmanın tam zamanı. Özgürlük, Batı’ya özgü bir durum mu? Özgürlüğün ve demokrasinin akıbeti ne olacak? Önemli soruların peşinde Daron Acemoğlu ve James A. Robinson. Kitapları da önemli bir düşünce deneyi.
Dorsay hep üreten, hep yazan, hep okuyan bir isim. Ve hep bir kitap hazırlığı olan... Bana sonbahara yetiştirmek istediği yeni kitaplarından söz etti. Öncelikle 2010-2020 arasındaki Türk sineması eleştirilerini toplamak. Dorsay’a göre bu harika bir on yılmış. Sayısız güzel film yapılmış; yepyeni yetenekler çıkmış; dünyadan ödül yağmış: Altın Ayı’dan Altın Palmiye’ye... Ayrıca 2015-2020 arası yabancı filmlerle “Hayatımızı Değiştiren Filmler” serisine yeni bir cilt ve de anılarının özellikle polemiklere yer verecek ikinci cildi var.
Kitapta, Türk sinemasının kraliçesi Türkan Şoray’dan da sık sık bahsetmiş Dorsay. İlkini yoğun bir çalışmadan sonra şu günlerde yayınevine teslim etmiş. Şöyle diyor: “Bu virüs olayı öyle büyüdü ki... Hele biz ‘65 yaş üstüler’ çok ürkütüldük. Ben en azından bu kitabı bitirdim ve teslim ettim. Neme lazım; kendimi hastanede filan bulursam, hiç olmazsa bu kadar çaba boşa gitmesin.”
2010-2020’nin en iyi 10 Türk filmi:
Herman Melville’dan Kâtip Bartleby
Çünkü hayatın hengamesi içinde ıskalan-maması gereken inceliklerin romanı! Sahipsiz mektupların, küçük ve önemsiz görülen büyük hayatların kusursuz anlatımı bu romanda.
Mina Urgan’dan Bir Dinozorun Anıları
Çünkü açık yürekli, yalın ve naif bir anı kitabı. Urgan bir coğrafyayı büyük isimlerle anlatıyor, kendi hayatından ilham veren anları okurla paylaşıyor. Halide Edip, Necip Fazıl, Abidin Dino, Neyzen Tevfik, Sait Faik, Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Atatürk ve başka pek çok isim kitap boyunca satırlar arasında geziniyor. İyi ki böyle aydın yazarlarımız olmuş, iyi ki bu topraklardan geçmiş Mina Urgan.
Jack London’dan Bir Kuzey Macerası
Çünkü Homeros’un Odysseia’sını andıran, müthiş bir roman. Her şey Aleut adalarındaki Akatan’da yaşayan kabile reisi Naass’ın, evlendiği gün karısı Unga’yı denizden çıkıp gelen sarı saçlı beyaz bir adama kaptırmasıyla başlıyor. Naass azılı düşmanının peşinden yollara düşüyor ve dünyanın hiç bilmediği sırlarıyla tanışıyor.
Paulo Coelho’dan Simyacı
Çünkü Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğuyla okur aslında kendi ruhunun derinliklerine bir yolculuk yapıyor. Hakikate, rüyaya, arzulara ve hayallere dair her okurun kendinden bir cümle bulacağı önemli bir roman.
Madeline Miller’dan Ben Kirke
Çünkü son dönemin en çok konuşulan yazarlarından biri Miller, eski çağın büyüleyici kahramanlarını kendi dilinde yeniden canlandırıyor, okuru zamansız bir yolculuğa çıkarıyor. Prometheus’u, Zeus’u, İkaros’u ve mitolojinin kahramanlarını bir de Miller’dan okuyun.
Edmondo De Amicis’den Çocuk Kalbi
Çünkü her yaştan okuru kalbinden vuran bir klasik, içinizdeki çocuğa kulak vermek için de bir şans! Üçüncü sınıfa giden Enrico bir günlük tutmaya başlar, kısa sürede sınıftaki her çocuğun bir hikayesi olduğunu keşfeder. Notlar alıp yaşadıklarını yazdıkça, okulda sadece dersleri değil hayatı da öğrenmeye başladığını fark edecektir.
Apuleius’tan Altın Eşek:
Edebiyat tarihinin en eski fantastik anlatılarından biri olan Altın Eşek, eski çağ ile ilgilenen okurlar dışında tüm edebiyat severler için bulunmaz bir kaynak. Maceraperest bir adamın eşeğe dönüşmesini ve başından geçenleri okumayacaksınız
yalnızca, hem de kadim birçok hikayenin kökenlerini keşfedecek, insanlık hallerine tanıklık edeceksiniz.
Carl Sagan’dan Kozmos:
Özellikle bugünlerde her şeyi anlama, anlamlandırmaya çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.
Carl Sagan, önemli bir bilim adamıydı, zaman mekana, içinde varlığımızı sürdürdüğümüz kozmosa, gezegenlere, kara deliklere, geleceğin olası senaryolarına dair önemli şeyler söylemişti.