Karanlık Ortaçağ Avrupa’sının şekilsiz, tatsız tuzsuz, sert kurabiyeleri, lezzetsiz, sert etleri Uzakdoğu’dan getirilen baharat, safran, kuru üzüm, kayısı, şeker ve ceviz gibi malzemelerle lezzet kazanmıştır.
Özellikle de tuzlanıp kurutularak saklanarak dayanıklılığı artan etler dünyanın bir ucundan gelen bu baharatlarla tatlanabilmiştir.
Bu tatların gelmesiyle, asillerin, yalnızca bütün olarak getirilen av hayvanlarının etlerinin koyulduğu sofraları da yeni yeni tatlarla tanışmaya başlamıştır. Ancak, yemeye içmeye, müzik ve dansa düşkün olan asiller, herhalde uzun yaşamaya da özen gösteriyorlarmış ki; yemeklerini yemeden önce bu yemeklerin her birini önce hizmetkarlarına tattırıyorlarmış.
Taze kırmızı biberin kabuğunu kolay soymak için sıcak fırında 10-15 dakika bekletip ıslak havluya sarın.
Mercimekli Beypazarı böreği
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
3 adet hazır yufka
3 su bardağı su
1 su bardağı galeta unu
2 adet yumurtanın sarısı
İçi için
300 gr orta yağlı kıyma
4 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı margarin
İç için; margarini tavada eritip üzerine kıymayı aktarın, karıştırarak 8-10 dak. kavurun. İncecik soğanları ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirerek 4-5 dak. daha kavurun. Haşlanmış mercimeği ve maydanozu da ilave edip ocaktan alın. Diğer taraftan, yufkaları tezgaha serip her birini 8 eşit parçaya ayırın. Mercimekli harcı yufkaların uzun kenarlarına paylaştırın. Sigara böreği gibi sarıp kenarları yüksek bir fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine suyu gezdirerek 30 dak. bekletin. Fırın tepsisini yağlayıp avcunuzun içinde hafifçe süzdüğünüz börekleri yan yana dizin. Çırpılmış yumurta sarısını böreklerin üzerine sürüp galeta unu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dak. pişirip çıkarın. Sarmısaklı yoğurtla birlikte ve sıcak sıcak servise sunun.
Kurabiye pembizar
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
125 gr margarin
1 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı ucu kırmızı gıda boyası
1 çay kaşığı ucu yeşil gıda boyası
Üzeri için
1 adet yumurtanın beyazı
Toz şeker ve margarini, vanilya, kabartma tozu ve yumurtayı, en son unu da ekleyerek kurabiye hamuru hazırlayın. Mandalina kadarını ayırın ve üzerine toplu iğne başı büyüklüğünde yeşil gıda boyası ekleyerek yoğurun. Hamur yeşile dönünce, un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerine alarak merdaneyle, yarım santimden de ince açın. Hamur keseceğiyle hamurdan yaprak ve dal şeklinde parçalar yapıp, yağlanmış fırın tepsisinin kenarına yerleştirin. Diğer taraftan, büyük hamur parçasının üzerine çay kaşığı ucuyla kırmızı gıda boyası katın ve yoğurun. Tezgahın üzerine un serpiştirip kırmızı hamuru merdaneyle açın. Hamur keseceğiyle kalp yapın. Yaprakları yerleştirdiğiniz tepsinin bir kenarına oturtun. Şimdi de yumurta akını fırçayla kurabiyelerin üzerine sürün. 175 der. fırında en fazla 20 dak. pişirip çıkarın. Yeşil yaprakları kalp şeklindeki kırmızı kurabiyenin üzerine yerleştirin.