Türk kahvesi mi Yunan kahvesi mi

Dünyanın pek çok yerinde bizim Türk kahvesine Yunan kahvesi derler.

Haberin Devamı

Önceleri çok kızar, aslında kahveyi Avrupa’ya yayanın biz olduğunu ispatlamaya çalışırdım.
Sonraları bunun beyhude olduğunu anlamaya başladım. Çünkü Yunanlıların gastronomik anlamda bizden çok daha iyi propaganda yapabildiklerini gördüm.
Özellikle “baklava bizimdir” diyerek ortaya atılmalarına ve bunu tescil ettirmeye çalışmalarına pes dedim. Zaten Türk mutfağının tanıtımında çok başarılı değiliz, kahvenin mücadelesini nasıl başarıyla veririz diye kara kara düşünmeye başladım.
Tarihe baktığımızda kahveyi 16. yüzyıl başlarında Arap Yarımadası’ndan alıp İstanbul’a getiren ve dünyaya yaymayı başaranın Türkler olduğu gerçeğiyle karşılaşırız.
İlk kahvehaneleri bugünkü adıyla Tahtakale’de açan ve Türk kahvesini, pişirme tekniği, ritüeli ile dünyaya tanıtan da Türklerdir.
Genellikle çok sakin biriyim ama bazen ben de kızıyorum ve böyle yazılar yazabiliyorum.

Haberin Devamı

YUMURTA TATLISI

Şurubu hazırlamak için; su ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Yoğurt ve yağı ekleyip mikserin orta devriyle ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz ve karbonatı da ilave edin.
Bir taraftan unu eklerken bir taraftan da çırpmaya devam edin. Kek hamuru ya da koyu boza kıvamında, akıcı bir hamur elde edeceksiniz. En büyük boy borcamı ya da tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamuru içine aktarın.
Tatlıyı 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın. Henüz sıcak haldeki tatlının üzerine soğuk şurubu gezdirin.
Şerbeti çekmesi için en az 20-30 dakika bekleyin. Dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 6 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
- 3 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı eritilip ılıtılmış margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- yaklaşık 4-6 su bardağı un
Şerbeti için;
- 3 su bardağı tozşeker
- 3 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları