Sofralarımızın hassas ve lezzetli malzemesi

Gerçi nisan ve mayıstır mantar mevsimi, topraktan çeşit çeşit çıkan mantarın tadına esas o zaman doyulmaz ama biz yine de bahsedelim dedik bu nefis yiyecekten.

Mantarın et yerine yemeklere konduğunu belki bilirsiniz. Peki, protein değerinin etten fazla olduğunu biliyor muydunuz?

Baharda restoranlar mantarlı yemekler yapar, yemek dergileri mantarı anlatırlar. Biz biraz sabırsız davrandık, baharı bekleyemedik.

Kırlarda, ormanlarda, yaylalarda ve dere kenarlarında yetişen çeşitlerinin dışında nadir de olsa deniz içinde ve tatlı sularda yetişen mantar türleri de varmış. Araştırmalarım sonucunda yeryüzünde bilinen 60 bin mantar çeşidi olduğunu öğrendim.

Bu 60 bin çeşidin birçoğu "zehirli mantar" sınıfına girer ve bizlerin zehirli ve zehirsiz mantarı ayırabilmek için okumaya ve mantarla haşır neşir olmaya ihtiyacımız vardır. Yani "Ben kendime güveniyorum" deyip yapabileceğiniz bir iş değil mantar toplayıcılığı. Şehirde yaşayanlar için belki de en emniyetlisi kültür mantarı yemek.

Peki kültür mantarı tüketmenin püf noktaları nelerdir ya da hassas bir bitki olan mantarı marketten aldıktan sonra neler yapmalıyız? Bir kere, mantarı kullanacağınız zaman ambalajından çıkarmanız ve yıkayıp bol limonlu suda bekletmeniz gerekir. Aslında ideal olan, mantarı aldığınız gün tüketmeniz. Mantarın bekletilmesi renginin kararmasına ve diriliğinin kaybolmasına neden olur.

Limonlu sudan çıkardığınız mantarı haşlayacaksanız yine bol limonlu su kullanın ki kararmasın, rengi bembeyaz kalsın. Eğer mantarı kavuracaksanız haşlamanıza gerek yoktur. Doğradıktan hemen sonra pişirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca mantar, bıçakla kesildiği andan itibaren kararmaya başlayacaktır.

Gördüğünüz gibi, hassas ve zor bir malzeme mantar. Mantarı yemeklerde kullanmak ekstra özen ve dikkat istiyor. Ama yemeklerimize kattığı lezzeti düşününce tüm bu zahmete değer gibi geliyor bana. Ne dersiniz?

Bademli portakallı pelte

Malzeme listesi

á 8 yemek kaşığı dolusu tozşeker

á 4 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 1 paket vanilya

á 10 su bardağı portakal suyu

(Taze sıkılmış ya da hazır meyve suyu kullanabilirsiniz.)

á 2 su bardağı çekilmiş badem içi (File badem de denir.)

Tozşeker, nişasta ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarıp portakal suyunu da azar azar ekleyin. Tel çırpacak ya da mikser yardımıyla çırparak malzemeleri birbirine iyice karıştırın. Karışımı kısık ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pelteyi, kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken iri çekilmiş bademi ilave edip karıştırın. Pelteyi ayaklı kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine paylaştırın. Soğuması için buzdolabında bekletip soğuk halde servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları