Şık ve asil

İngilizlerin geleneklerine ne kadar bağlı olduklarını biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Hani şu meşhur beş çayları onlar için çok önemlidir ve özellikle orta yaş üzeri İngilizler bu saatte mutlaka porselen fincandaki çaylarını yudumluyor ve yanında da kurabiye yiyor olurlar. Peki nedir bu porselen? Beyaz, ince tanecikli ve genellikle ışığı geçiren camsı bir maddedir. İsim babası ise Marco Polo’dur. Marco Polo’nun Çin gezisinde gördüğü çanak çömleği istiridyeye benzettiği ve ona Latince "porsella" sözcüğünden esinlenerek, porselen adını verdiği rivayet edilmektedir. İlk porselenler Tang Hanedanı (618-907) ve Moğol Yuan Hanedanı döneminde (1279-1368) Çin’de üretilmiştir. Avrupa’da porselen üretimi; Çin porselenleri taklit edilerek Ortaçağ’da başladı. Çin porselenine benzeyen gerçek porselen ise 1707’de Saksonya’daki Meissen Fabrikası’nda çalışan Johann Friedrich Böttger ve Ehrenfried Walter Von Tschirnhaus tarafından bulundu. İlk porselen fabrikasının Almanya-Saksonya’da kurulmasından sonra onu Viyana, St.Petersburg, Kopenhag fabrikaları izledi. İngiltere’de ince porselen, sert hamurlu porselene kemik külü eklenmesiyle elde edildi. Bugün ülkemizde hálá çok makbul bir malzeme porselen. Diyorum ki hazır bu kadar "hassas" bir konuya temas etmişken yarın da devam edelim onu anlatmaya.

Püreli Amerikan bonfilesi

Malzeme listesi

 4-6 adet sandviç ekmeği 

4-6 adet orta kalınlıkta dana bonfile 

4 yemek kaşığı sıvıyağ 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için; 

2 tatlı kaşığı tereyağı 

2 tepeleme yemek kaşığı un 

1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası 

3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu 

2 çay kaşığı hardal

Haberin Devamı

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml) 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Orta kalınlıkta ya da daha ince olan dana bonfilelerin üzerine tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletin. 4 yemek kaşığı sıvıyağı orta boy bir tavada, yüksek ısılı ateşte kızdırın. Bonfilelerin iki tarafını da kızgın yağda üçer dakika kızartıp bir tabağa alın. Yüksek ısılı ateşte pişen bonfile suyunu dışarı vermez ve daha lezzetli olur. Aynı tavaya 2 tatlı kaşığı tereyağı koyup eritin. Unu tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Üzerine domates salçasını ilave edip 1 dakika daha sürekli karıştırarak kavurduktan sonra ılık haldeki et ya da tavuk suyunu katın. Hardalı da ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak tavuk suyunu aktarın (tavuk suyunu hazır tavuk suyu tabletlerini 2 su bardağı sıcak suda eriterek de yapabilirsiniz). Orta ısılı ateşte, karıştırmaya devam ederek sosu kaynatın. Sos kaynamaya başlayınca kızarttığınız bonfileleri içine yerleştirin. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra etleri kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Hazır süt kremasını ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Sosla yaklaşık 5 dakika daha pişirdiğiniz etleri ocaktan alın. Diğer taraftan, içlerini oyduğunuz yuvarlak sandviç ekmeklerini servis tabağına yerleştirin. Ekmeklerin üzerine önceden hazırladığınız patates püresini paylaştırın. Etleri tavadan alıp pürenin üzerine yerleştirin. Tavada kalan sosu etlerin üzerine gezdirin. Haşlanmış brokoli gibi sebzelerle süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Vişneli şantiye

Malzeme listesi

 2 su bardağı dondurulmuş vişne

 1 çay bardağı tozşeker 

1 paket vişneli toz jöle (200 gr) 

2 su bardağı sıcak su

 1 su bardağı soğuk su

 2 poşet toz kremşanti

 2 su bardağı soğuk süt

 Varsa 1 su bardağı hazır süt kreması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Dondurulmuş vişneyi derin bir kaba aktarıp üzerine tozşekeri serpiştirin. Tozşekerin içinde 30 dakika kadar beklettiğiniz vişneyi küçük bir tencereye aktarın. Vişneyi kısık ateşte şeker eriyip suyu kaynayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Kremşanti ve soğuk sütü derin bir kapta iyice katılaşıncaya kadar, 3-4 dakika çırpın ve buzdolabında bekletin. Son olarak, toz jöleyi derin bir kaba koyup üzerine sıcak suyu ekledikten sonra sürekli karıştırarak eritin. Üzerine soğuk suyu hemen ilave edip tekrar karıştırın. Pişirdiğiniz vişneyi jölenin içine aktarıp kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Üzerlerine kaşık ya da krema sıkacağı yardımıyla buzdolabında bekleyen kremşantiyi şekil vererek paylaştırın. Tatlıları buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra mevsim meyveleriyle süsleyip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları