Hepimiz salata yaparız ve salata yapmak çok kolay bir iş gibi görünür.
Ama bence güzel salata yapabilmenin sırrı sosunu iyi hazırlamakta yatar. Bunun yolu ise, kullanılan yağın doğal zeytinyağı olmasından geçer. Aslında salata malzemeleri yüzde doksan su içerir. Geriye kalan yüzde beş ya da onluk kısım bile, salatanın vücut için çok yararlı olmasına yeter.
Yaptığınız bir yeşil salatada folik asit de dahil olmak üzere çok önemli vitaminler ve aralarında demir ve çinkonun da bulunduğu minerallerin yanı sıra vücut için önemli proteinler bulunur. Yeşil salatanın bir başka mucizevi tarafı daha vardır: O da insanı sakinleştirme özelliğine sahip olmasıdır.
Akşam yemeklerinden önce yiyeceğiniz bir tabak salata, rahat bir uyku çekebilmeniz için bire birdir.
Ancak iyi bir salatanın sırrı, başta da söylediğimiz gibi, kullanılan zeytinyağıdır. Çünkü, salatanın içerdiği bütün bu yararlı maddelerin vücut tarafından değerlendirilebilmesi için mutlaka zeytinyağıyla yapılmış olması gerekir.
Kremalı sarımsaklı patates ograten
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
6 adet orta boy patates
1 çay bardağı süt
1 paket hazır süt kreması (200 ml)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri (taze kaşar veya mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz)
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Patatesleri kabuklarıyla birlikte iyice yıkadıktan sonra bir tencereye yerleştirip, üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın. Haşlarken dikkat etmeniz gereken nokta patateslerin dağılmamasıdır. Soğuyan patatesleri soyup, 1,5-2 santim kalınlığında doğrayın. Patates dilimlerini orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına dik duracak şekilde yan yana yerleştirin. Diğer taraftan, süt ve kremayı derin bir kaba aktarıp üzerine zeytinyağı ve rendelenmiş peyniri ekleyin. Dövülmüş sarmısakları ilave edip tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpiştirin. Malzemeleri çatalla çırparak iyice karıştırın. Hazırladığınız sütlü karışımı patates dilimlerinin üzerinde gezdirin. Patates ograteni, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında. 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. Bu yemeği özellikle balık veya etin yanında nefis bir garnitür olarak sunabilirsiniz.
Peksimetli Mikanos salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
4-5 dilim kepekli ekmek (çavdarlı ya da yulaflı ekmek de kullanabilirsiniz)
5 adet orta boy domates
2 çay kaşığı tuz
300-400 gr beyaz peynir (feta peyniri de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı kuru kekik
1 demet taze nane
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 adet orta boy kuru beyaz soğan
Ekmek dilimlerini tost makinesinde iyice kuruyuncaya kadar kızarttıktan sonra, keskin bir bıçakla kuş başı et formunda dilimleyip derin bir salata kasesine aktarın. Diğer taraftan, domatesleri soyup ortadan ikiye bölün. Bir çay kaşığı yardımıyla oyarak çekirdeklerini çıkarıp incecik doğrayın. Beyaz peyniri rendeleyin. Domatesleri ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirip, üzerlerine rendelenmiş peynir serpiştirin. Sızma zeytinyağını da salatanın üzerinde gezdirdikten sonra sosunu çekmesi için en az 20-30 dakika bekleyin. Üzerine kuru kekiği serpiştirip, taze nane yapraklarını dizin. Son olarak, salatayı ince beyaz soğan halkalarıyla süsleyip karıştırmadan servise sunun. Bu salatayı buzdolabında ağzı kapalı halde en az 2-3 saat bekletirseniz daha lezzetli olacaktır. Ayrıca bu salataya kapari ve yeşil zeytin de çok yakışır.