Şahıs isimli yemekler

Geçenlerde gittiğimiz bir akşam yemeğinde büyük oğlumuz Mehmet’in şatobrian istemesi biz büyüklerin sohbetini, mutfak sanatına bir şekilde katkısı bulunan ünlü devlet adamları ve sanatçılar konusuna getirdi.

Kalın sığır filetosu olan şatobrianı Fransız mutfağına katan, ünlü Fransız yazar Francois-Rene de Chateaubriand’dır.
Parça parça kesildikten sonra sütü kestirilmiş kaymaklı sosta pişirilen ve bir çeşit sığır kızartması olan boeuf strogonof da adını ünlü Rus diplomat Pavel Alexandrovich Stroganov’tan almıştır.
Fast food dünyasının belki de temelini oluşturan sandviçe ise, günlerce kumar masasından kalkmayan dört Sandvich kontunun isim babalığı yaptığı defalarca yazılıp çizilmiştir.
Ne yazık ki, Türk mutfağında böyle şahıs isimlerinin yemeklere verilmesine pek rastlamıyoruz. O geceki yemekte de yöresel yemeklerimizi bir bir saydık ama (Adana kebabı, Urfa kebabı, Kemalpaşa tatlısı bu yemeklerin başlıcalarıydı) aklımıza uzun süre kişi adıyla anılan yemek gelmedi.
Sonra ben birdenbire Ankara’da yaşadığım gençlik yıllarımda yediğim zamanın en ilginç sunum ve lezzetine sahip olan Goralı sandviçi anımsadım.
Bir yemekçi olarak bu konu daha sonra da kafamı kurcaladı ve birkaç örnek daha bulabildim. Osmanlı döneminde paşa ve beylere atfedilen Hasan Paşa köftesi ve Piyale Paşa pilavı da şahıs isimleriyle anılan yemeklerden bazılarıydı.
Siz de bir düşünün bakalım sevgili okurlarım. Belki benim bilmediğim şahıs isimleriyle anılan yemekler biliyorsunuzdur...

PEYNİRLİ PATLICAN SALATASI

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESı 10 DAKıKA
PİŞME SÜRESİ 10 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 3-4 adet orta boy kemer patlıcan
(ince uzun patlıcan)
* 2-3 adet orta boy domates
* 1 demet maydanoz
* 4 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
* 1 adet limonun suyu
* ½ su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir
(Mihalıç peyniri ya da ızmir teneke tulumu kullanmanızı öneririm.)

YAPILIŞI
Patlıcanları ocakta, fırında ya da mangal ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyin. Yanmış durumdaki kabuklarını akan suyun altında yukarıdan aşağıya doğru soyun.
Patlıcanların kararmasından endişe ederseniz, bir limonun suyunu ve yarım su bardağı zeytinyağını karıştırıp patlıcanların üzerine gezdirebilirsiniz.
Diğer taraftan, domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Patlıcanları kesme tahtası üzerinde incecik dilimleyip derin bir kaba aktarın. Üzerine dövülmüş sarımsakları ekleyip tuz ve kırmızı biberi serpin. Limon suyunu ve sızma zeytinyağını üzerine gezdirin.
Bir taraftan malzemeleri karıştırırken bir taraftan da incecik kıydığınız maydanozu ilave edip tekrar karıştırın. Son olarak rendelenmiş peyniri ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.
Üzerini rendelenmiş peynir ve maydanozla süsleyip soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları