Beslenme de tıpkı giyim kuşam, ev dekorasyonu gibi modadan nasibini alıyor.
Özellikle reklamlar, sunum şekilleri ve tanıtım kampanyaları gibi etkinliklerle o yıl ne tür yemeklerin moda olacağını öğreniyoruz. Halbuki, yüzyıllar boyunca sadece karnımızı doyurmak için yemek yedik. Tabii ki damak tadına çok düşkün olan biz Türkler, çeşitli yemek ve tatlı seçenekleriyle müthiş zengin bir mutfak kültürü de oluşturmuşuz. Ancak son yıllarda sağlıklı beslenmek için yemeğe başladık. Daha sonra da dengeli beslenme modası çıktı ortaya.
Şimdi de tüm dünyayı, "anti-aging" dedikleri yaşlanmayı önleyici ya da sağlıklı yaşlanmak için beslenme modası çıktı. Sağlıklı yaşlanmak için haftada iki kez balık yemenin önemi sıkça vurgulanıyor. Fındık, ceviz, kayısı yemenin ve bol su içmenin faydası da anlatılıyor. Eğer çikolatadan vazgeçemiyorsanız, uzmanların uyarısını dikkate alıp az miktarda siyah çikolata yemeniz gerekiyor. Kahve yerine çay içmek de bu önlemlerden biri. Böylece, ileri yaşlara en az hasar ve kayıpla gelip hayatı mutlu ve iyi bir şekilde sürdürebilmenin püf noktaları da anlatılmış oluyor.
kizlerin içli köfte kroketi
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr orta yağlı köftelik kıyma
á 2 çay bardağı ince bulgur
á 1/2 çay bardağı irmik
(Un da kullanabilirsiniz.)
á 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
á 1 adet orta boy kuru soğan
(Rendelenmiş olmalı.)
á 1 adet yumurta
á 1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
(1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)
á 1 çay kaşığının ucuyla tuz, kimyon, karabiber
á 1 çay bardağı sıvıyağ
Sos için;
á 4 yemek kaşığı domates püresi
á 1 diş sarmısak
á 1 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 çay kaşığı kuru nane ya da kuru fesleğen
á İsterseniz, 1 çay bardağı ceviz içi
Bulguru ve irmiği 1 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletin. Üzerine kıyma, soğan, salça, yumurta, ceviz, tuz ve diğer baharatları ilave edip 4-5 dakika kadar yoğurun. Karışımın üzerini kapatıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. Bulgur hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp sıkın ve avuçlarınız arasında mekik şekline getirin. Köfteleri ya sıvıyağda kızartın ya da bol tuzlu kaynar suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Sosu hazırlamak için; zeytinyağını bir tavada kızdırıp domates püresi, sarmısak ve naneyi kızgın yağda, orta ısılı ateşte 4-5 dakika pişirin. Üzerine ince çekilmiş ceviz içini ilave edip çocuklarınız acı seviyorsa kırmızı pul biber ve acı biber salçası ekleyin. İçli köfteleri yanına bu sosu koyarak servise sunun.
imdik kuki
9 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 3 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1 su bardağı toz şeker
á 1/2 su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin
á 1/2 su bardağı sıvıyağ
á 1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)
á 1 su bardağı kuru üzüm
á 1 tatlı kaşığı tarçın
á 2 adet limon kabuğunun ya da 1 adet portakal kabuğunun rendesi
á 4 su bardağı un
Kuru üzümleri 2 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar bekletin. Yumurta ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpın. Ilık margarin, sıvıyağ, ceviz içi ve yıkanıp süzülmüş (kağıt peçeteyle iyice kurulamanız gerekir) üzümleri de ilave edip karıştırmaya devam edin. Son olarak, rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu, tarçın ve unu da ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları şekil vermeden, gelişigüzel şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, 20 dakika, üzerleri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Unutmayın ki, kurabiye fırından çıktıktan sonra bir süre kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder.