Beslenme de tıpkı giyim kuşam, ev dekorasyonu gibi modadan nasibini alıyor.
Özellikle reklamlar, sunum şekilleri ve tanıtım kampanyaları gibi etkinliklerle o yıl ne tür yemeklerin moda olacağını öğreniyoruz. Halbuki, yüzyıllar boyunca sadece karnımızı doyurmak için yemek yedik. Tabii ki damak tadına çok düşkün olan biz Türkler, çeşitli yemek ve tatlı seçenekleriyle müthiş zengin bir mutfak kültürü de oluşturmuşuz. Ancak son yıllarda sağlıklı beslenmek için yemeğe başladık. Daha sonra da dengeli beslenme modası çıktı ortaya.
Şimdi de tüm dünyayı, "anti-aging" dedikleri yaşlanmayı önleyici ya da sağlıklı yaşlanmak için beslenme modası çıktı. Sağlıklı yaşlanmak için haftada iki kez balık yemenin önemi sıkça vurgulanıyor. Fındık, ceviz, kayısı yemenin ve bol su içmenin faydası da anlatılıyor. Eğer çikolatadan vazgeçemiyorsanız, uzmanların uyarısını dikkate alıp az miktarda siyah çikolata yemeniz gerekiyor. Kahve yerine çay içmek de bu önlemlerden biri. Böylece, ileri yaşlara en az hasar ve kayıpla gelip hayatı mutlu ve iyi bir şekilde sürdürebilmenin püf noktaları da anlatılmış oluyor.
Cevizli kabak mezesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 3 adet orta boy yeşil kabak
á 2 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı tuz
Sos için;
á 1 su bardağı yoğurt
á 3 diş sarmısak
á 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
á 1/2 demet dereotu
á 1 yemek kaşığı mayonez
á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Kabakların saplarını kesip iyice yıkayarak kuruladıktan sonra rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. Bazen kabak çok sulu çıkar ve yapacağınız mezenin kıvamını bozar. Rendelediğiniz kabağın suyunu avuçlarınız arasında sıkarak süzebilirsiniz. Unutmamanız gereken başka bir nokta da rendelenen kabağın çok çabuk sulandığıdır. Bu yüzden rendelediğiniz kabağı hemen kullanmanız gerekir. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırıp üzerine rendelenmiş kabağı ilave edin. Yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Tuzu ekleyip karıştırın ve soğumasını bekleyin. Sosu hazırlamak için; yoğurdu derin bir kaba aktarıp üzerine dövülmüş sarmısakları ilave edin. Mayonezi ve ince çekilmiş cevizleri de ekleyin. Varsa incecik kıydığınız dereotunu da serpiştirin. Hazırladığınız bu sosu çatalla karıştırdıktan sonra kenarda bekleyen ılık kabakların üzerine gezdirin. Tekrar karıştırdıktan sonra servis tabağına aktarın. Üzerini kırmızı pul biber ve ceviz taneleriyle süsleyip servise sunun.
Pastırmalı ay çöreği
Malzeme listesi
á 8 adet dondurulmuş kare milföy hamuru
İç harcı için;
á 8 dilim pastırma (çemensiz)
á 1 su bardağı rendelenmiş gravyer peyniri
(çedar ya da İzmir teneke tulumu da kullanabilirsiniz)
á 1/2 demet maydanoz
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı:
İç harcını hazırlamak için; çemensiz pastırmaları tavla zarından daha küçük parçalar elde edecek şekilde doğrayıp bir kaba aktarın. Üzerine rendelenmiş gravyer peynirini (Kars gravyer peyniri ya da mihalıc peyniri bu çöreğe çok yakışır) ve çok ince kıydığınız maydanozu ilave edin. Milföy hamurlarını mutfak tezgahına yan yana yerleştirip buzunun çözülmesini bekleyin. Hazırladığınız pastırmalı harcı, milföy hamurlarının üzerine serpiştirerek paylaştırın. Sonra da milföyleri, bir köşesinden başlayıp karşı köşesine doğru sararak rulo yapın. Hazırladığınız ruloların iki ucunu birbirine yaklaştırarak ay şekli verin. Diğer taraftan, yumurta sarısını küçük bir kasede çatalla iyice çırpın ve fırça yardımıyla ay çöreklerinin üzerine sürün. Hazırladığınız çörekleri hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Ay çöreklerini 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Kabaran çörekleri sıcak ya da ılık olarak servise sunun. Dilerseniz üzerine susam, dereotu ve keten tohumu serpiştirebilirsiniz.