Paylaş
Belki de bu ayın kimyası nedeniyle gelenek göreneklerimizi hatırlatmaya pek müsait oluşudur bunun nedeni.
Ramazan tenekecilerini hatırlıyorum mesela, çocukluğumun Kelkit’ini düşününce. Evet, yanlış duymadınız “tenekeciler” dedim. Şimdilerde bazı yerlerde “gürültü” olarak niteleniyor ramazan davulu.
Ama yine de bazı semtlerde ramazan geceleri hâlâ davulcunun tokmaklarıyla deliniyor ve davulcu manileri bizi çocukluk anılarımıza götürüyor.
“Hoşafın suyu boldur / Bir kepçe daha doldur / Sahurda köfte varmış / Ne olur erken kaldır” sözleriyle sahura kalkabiliyoruz hâlâ.
Dedim ya, Kelkit’te tenekeciler uyandırırdı zaman zaman bizi diye. Özellikle köylerde, ramazan davulu yerine teneke çalınırdı o zamanlar.
Yine maniler eşliğinde teneke çalan gönüllü, sokak sokak gezer ve köy sakinlerini ertesi gün tutulacak oruca hazırlanmaları için uyandırırdı.
Tenekeden çıkan ses pek ahenkli olmasa da kimsenin şikayeti olmazdı.
Bu adetin en güzel tarafı da, gecenin bir vakti evinden çıkıp köydekileri uyandırmaya gönüllü olan kişinin sahuru, konuk edildiği evde yapmasıydı.
Şimdi bütün bunları hatırladıktan sonra “ah o güzel adetler” demeden edemiyor insan.
PATLICANLI DİBEK BÖREĞİ
İç harcını hazırlamak için patlıcanları tamamen soyun. Kurşun kalem gibi, ince uzun dilimleyin. Tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Soğanları yemeklik incecik, biberleri ince halkalar halinde doğrayın.
Sıvıyağı geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. İyice yıkayıp süzdüğünüz patlıcanları ve soğanları tencereye koyup sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
Sivribiberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Tuz ve biberi de serpin. Varsa soyup küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Fırın tepsisini 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Yufkalardan birini buruşturmadan, gergin vaziyette tepsiye yerleştirin. Sarkan kısımları üzerine katlayın.
Sıvıyağ ve suyu bir kâsede karıştırıp yufkanın üzerine 3-4 kaşık kadar gezdirin. İkinci yufkayı aynı şekilde yerleştirip üzerine sıvıyağ ve su karışımdan gezdirin.
Üçüncü yufkayı da aynı şekilde yerleştirip üzerine patlıcanlı içi yayın. Dördüncü ve beşinci yufkayı da aralarına sıvıyağlı su gezdirerek yerleştirin.
Böreği dilimleyip kalan sıvıyağlı suyu ve maden suyunu gezdirin. Börek biraz sulu görünecek, merak etmeyin, çekecek.
Böreği 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp önceden ısıttığınız fırında en az 35 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Çıkarıp tekrar dilimledikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
-5 adet hazır yufka
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı su
İçi için;
-6 adet ince uzun kemer patlıcanı
-2 adet orta boy
kuru soğan
-4 adet yeşil sivribiber
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
-2 çay kaşığı tuz, karabiber
-Varsa 2 adet orta
boy domates
-Ayrıca 1 su bardağı maden suyu
Paylaş