Portakallı haytalya

Bir çeşit muhallebi olan haytalya, özellikle Şanlıurfa, Kütahya, Adana, Afyonkarahisar ve Antakya’da yaygındır.

Haberin Devamı

Adana’da bici bici, Urfa’da fazıla olarak bilinir. Mutlaka şurupla birlikte servise sunulur. Biz portakallı şurubu uygun bulduk. Yaz aylarında soğuk olarak yenir.
Haytalyayı yapmak için süt, buğday nişastası ve vanilyayı orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın.

Kenar uzunluğu yaklaşık 25 santim olan kare bir cam kabın içini suyla ıslatın. Pişirdiğiniz haytalyayı kaba boşaltın. Kaşığın tersiyle üzerini düzeltin ve buzdolabında en az bir gece bekletin.

Portakal suyunu derin, geniş bir kâseye koyup toz şekeri ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla sürekli karıştırarak şekeri eritin.
Buzdolabında iyice donan haytalya muhallebiyi çıkarın. Bıçakla kenar uzunluğu 3 santim olan kareler halinde kesin. Haytalya dilimlerini patula yardımıyla kabından alıp şekerli portakal suyunun içine aktarın. Buzdolabında bir süre bekletip ufak cam kâselerde ya da kup bardaklarında servise sunun.
Yanında mutlaka tatlı kaşığını bulundurun. İsterseniz içine badem, çilek, üzüm gibi taze meyvelerden de doğrayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Muhallebi için;
- 1 litre süt
- 5,5 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 paket vanilya
Şurubu için;
- 1 litre hazır portakal suyu
- 1 su bardağı toz şeker

Yazarın Tüm Yazıları