Galatasaray Lisesi, haziranın ilk pazarında pilav günü düzenler.
Zaten her Cuma öğrencilere verilen geleneksel Galatasaray pilavının mezunları bir araya toplamasına 1930’lu yılların yarısında karar verilmiş. Sunulan teklifle Galatasaray Lisesi’nden çeşitli dönemlerde mezun olanların bir araya toplanacağı günde pilav verilmesi geleneksel hale getirilmiş ve toplanma günü rastgele olmaktan çıkarılmış.
Dilerseniz şimdi de meşhur Galatasaray pilavının malzeme listesine bir göz atalım. Tabii ki pilavın ana malzemesi pirinç. Kuzu ciğer eti, dolmalık fıstık, kuş üzümü, soğan, sarmısak ve baharatlarsa pilavın diğer malzemeleri. Ciğer etinin alternatifleriyse kuzunun diğer kısımlarından alınan etler. Evet, pilav için kullanılan malzemeler bunlar. Geleneksel pilav günlerinde Galatasaray camiasının aldığı malzemenin miktarı yüzlerce kiloyla ya da tonla ölçülüyor.
Terbiyeli kabak çorbası
6 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme Süresi 20 dakika
Malzeme listesi · 4-5 adet orta boy kabak · 1 adet orta boy kuru soğan · 1 adet orta boy patates · 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı · 2 su bardağı süt · 6-8 su bardağı et ya da tavuk suyu · 2 çay kaşığı tuz, karabiber Terbiyesi için; · 1 adet yumurta · 1 su bardağı yoğurt · 1 demet dereotu · 1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı: Dışını kazıdığınız kabakları yıkayın. Her birini uzunlamasına dörde böldükten sonra tavla zarı formunda doğrayın. Soğan ve patatesleri soyup rendeleyin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Rendelenmiş soğan ve patatesi, tavla zarı formunda doğranmış kabakları kızgın yağa aktarın. Tahta kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine süt ve ılık haldeki tavuk ya da et suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin.
Orta ısılı ateşin üzerinde ara sıra karıştırarak, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra da ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Terbiye sosunu hazırlamak için yumurtayı orta boy bir kaseye kırıp çatalla 1-2 dakika çırpın. Yoğurt ve kırmızı biberi ekleyip tekrar çırpın. Terbiye sosunu sıcak çorbanın içine, çorbayı bir taraftan karıştırmaya devam ederek azar azar ilave edin. Sürekli karıştırarak sosu çorbaya iyice yedirin. Üzerine ince kıyılmış dereotunu serpip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine maydanoz ve ince rendelenmiş taze kaşar peyniri de serpebilirsiniz. Bu çorbayı arzu ederseniz bir el blendırıyla çekerek püre haline getirip ikram edebilirsiniz.
Sebzeli lüfer dolması
2 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Pişirme Süresi 25 dakika
Malzeme listesi · 2 adet orta boy lüfer · 2 yemek kaşığı zeytinyağı · 2 adet orta boy kuru soğan · 4-5 diş sarmısak · 1 adet yeşil dolmalık biber · 1 adet kırmızı dolmalık biber · 2 adet taze yeşil soğan (Sadece sapları kullanılacak.) · 1 çay kaşığı tuz, karabiber · 4 yemek kaşığı sıvıyağ · 2 yemek kaşığı mısır unu · 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Balıkçıdan aldığınız temizlenmiş lüferlerin karın kısmını keskin bir bıçakla uzunlamasına ve 3-4 santim derinliğinde yardıktan sonra yıkayıp süzdürün. Bu arada soğanları incecik doğrayın. Soyulmuş sarmısakları dörde bölün. Dolmalık biberleri ayıkladıktan sonra dörde bölüp ince şeritler halinde dilimleyin. Taze soğanın sadece beyaz kısımlarını alıp yine ince ince doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Doğradığınız kuru soğanları, sarmısakları ve biberleri ekleyip orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Taze soğanları ilave edip tuz ve karabiberi serpin.
Malzemeleri 1-2 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, mısırunu ve tuzu karıştırarak bir tabağa yayın. Sıvıyağı da hafif çukur bir tabağa koyun. Suyu süzülen lüferlerin orta kısmına soğuyan sebzeli harcı kaşıkla paylaştırın.
Elinizle bastırıp kapatın. Balıkların her tarafını önce sıvıyağa, sonra da mısırunlu karışıma bulayın. Fırın tepsisine alüminyum folyo serip balıkları tepsiye yerleştirin. Balıkları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Sıcak olarak servise sunun. Lüfer yağlı balık olduğu için çok çabuk pişer. Hatta eski tip cezine ızgaraları veya mini fırın ızgaraları bu iş için idealdir.