Peynir şekerini bilir misiniz, diye sorsam, çoğunuz neden bahsettiğimi sorarsınız.
Ama şekerin diğer adını söylediğimde, yani "Mevlana şekeri" dediğimde hemen hepiniz o bembeyaz pamuk gibi tatlı parçalarından bahsettiğimi anlarsınız. Konya’ya gidip, hele hele Mevlana şenliklerine katıldıysaanız, yakınlarınıza birer kutu peynir şekeri getirmeyi de ihmal etmemişsinizdir. Peynir şekerine Mevlana adının verilmesinin nedeni birazcık da budur zaten. Yani, şekerin Mevlana’yla özdeşleştirilmesi. Çünkü bu sayede şekerin satış rakamları artıyor ve özellikle Mevlana şenlikleri döneminde maksimum seviyeye ulaşıyor.
Şimdi eşsiz tadı ve ağızda dağılan kıvamıyla peynir şekerinin yapılışına kısaca göz atalım diyorum. Tüm şekerlerin ana malzemesi olan tozşeker ve su bakır kazana aktarılıyor. Ancak suyun tam şekerin üzerini kapatacak miktarda olması çok önemli. Çünkü aksi halde şekerin kıvamı istenildiği gibi olmuyor. Karışım 100 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar sık sık karıştırılıyor. Bu sıcaklığa ulaşan karışıma limon tuzu ekleniyor. Limon tuzu şekerin mayalanmasını sağladığı için bu malzeme eklendikten sonra karıştırlma işlemi sona eriyor. Çünkü karıştırmak mayalanmanın doğasına aykırı. Karışım, mevsime ve ekstra şartlara bağlı olarak, ortalama 140 dereceye gelinceye kadar ısıtılıyor. Bu sıcaklığa ulaştığında sıradaki işlem soğuma oluyor ki bu işlem içinde soğuk dolaşan sac levha üzerinde yapılıyor. Ancak karışım bu levhaya dökülmeden önce levhanın mısırözü yağıyla yağlanması şart. Çünkü aksi takdirde şeker levhaya yapışıyor. Bu aşama fazla uzun sürmüyor. Yaklaşık on dakika sonra ağarmak üzere özel makinelere alınıyor. İşte ustalık da bu aşamada devreye giriyor. Çünkü şeker bu aşamada kabarıp kıvamını buluyor ve ancak işin ustası şekerin yeterince ağartıldığına karar verebiliyor. Bundan sonra kalıplara aktarılan şekerin üzerine kolay kesilmesi için balmumu sürülüyor. Özel makinelerle dilimlenen şeker eleğe alınıyor. Eleğe alınan şekerin üzerine su serpiliyor. Bu su sayesinde şeker nemleniyor ve bu nemlenme işlemi şekerin istenen yumuşaklığa gelmesini sağlıyor. Nemlenen şekerin üzeri bezle kapatılıyor. Beş altı saat sonra da enfes tadı ve kıvamıyla peynir şekeri çıkıyor ortaya.
Midyeli talyatelle makarnası
Malzeme listesi
á 15-20 adet kabuklu midye (25-30 adet kabuksuz midye de olur)
á 1 paket talyatelle makarna (şerit makarna)
á 2 adet orta boy domates
á 4 diş sarmısak
á 5 adet taze yeşil soğan
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 tatlı kaşığı tereyağı
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI: Makarnayı kaynayan tuzlu suda 9 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnaların birbirine yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, kabuklu midyelerin dış kısımlarını akan suyun altında iyice yıkayın. Hatta, midyelerin kabuklarını bir fırça yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Eğer kabuksuz midye kullanıyorsanız, midyeleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra yıkayıp süzün. Zeytinyağını orta boy bir tava ya da tencerede kızdırıp midyeleri ekledikten sonra karıştırarak kavurmaya başlayın. Midyeler suyunu çekip açılmaya başlayıncaya kadar, 5-6 dakika pişirin. Sonra, kabuklu midyeleri tavadan alın. Şimdi de dövülmüş sarımsak ve incecik doğranmış yeşil soğanı aynı tavaya aktarıp 3-4 dakika kadar soteleyin. Üzerine, tavla zarı formunda doğradığınız domatesi, karabiber ve tuzu ekleyip sosu 5 dakika daha pişirin. Bu sosu haşlanmış makarnanın üzerine ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Çilekli pelte Malzeme listesi
á 500 gr çilek
á 3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
á 2 su bardağı soğuk su
á 1 su bardağı pudra şekeri
YAPILIŞI: Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. 8-10 tanesini süsleme işlemi için ayırıp, kalanını mutfak robotuna aktarın. Üzerine pudra şekerini ekleyip, püre haline gelinceye kadar çekin. Diğer taraftan, soğuk su ve mısır nişastasını derin bir kaba koyup, tel çırpacak ya da çatal yardımıyla, nişasta eriyinceye kadar karıştırın. Karışımı orta boy bir tencereye boşaltıp, üzerine püre haline getirdiğiniz çilekleri ilave edin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra pelteyi ocaktan alıp henüz sıcakken kaselere paylaştırın. Soğuması için buzdolabında bekletin. Üzerlerini çilek dilimleriyle ve isterseniz dövülmüş badem veya fındıkla süsleyip soğuk olarak servise sunun.