Mangalda köz sebzeler

Yaz gelip havalar ısınınca, açık havada mangal yapmanın tadı da bir başka oluyor. Kırmızı ve beyaz et dışında, mangalda biber ve domates pişirmek neredeyse adettendir.

Peki mangalda bostan patlıcanı, kabak, kırmızı biber, soğan, sarmısak, hatta havuç közlemeyi hiç denediniz mi?
Güzelce yıkadığınız sebzeleri, mangalda kabuklarını soymadan pişirirseniz, hem daha lezzetli olur, hem de daha kısa sürede pişer. Eğer kapağı olan bir mangalınız varsa, sebzeler içindeyken kapağını kapatıp ara sıra kontrol ederek hızlıca pişirebilirsiniz.
Pişme esnasında iyice kararan kabukları soymak kolaylaşır, böylece hem yanmış kısımlardan kurtulursunuz, hem de ateşte pişen yemeklerin o benzersiz isli kokusunu muhafaza edersiniz.
Közlediğiniz patlıcan veya biberleri salatanıza karıştırarak yeni tatlar keşfetmeyi deneyin. Kabukları sayesinde özsularını kaybetmeden, ızgarada veya mangalda pişen sebzeler, üstlerine şeker serpilmiş gibi tatlanır, üstelik mangal sefasında kendinizi kaybedip aşırı yeme durumlarında da sindiriminize yardımcı olur.

Pekmezli sumuhallebisi

MALZEME LİSTESİ
Muhallebi için;
* 1 litre süt
* 5,5 tepeleme çorba kaşığı buğday nişastası
* 1 paket vanilya
Şurubu için;
* 1 su bardağı pekmez
* 2-3 su bardağı su

YAPILIŞI
Sumuhallebisi, özellikle Güneydoğu illerimizde, Afyonkarahisar ve Kütahya’da yapılır. Haytalya adıyla da anılır. Yaz aylarında soğuk olarak yenir. Haytalyayı yapmak için; süt, buğday nişastası ve vanilyayı orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Kenar uzunluğu yaklaşık 25 santim olan kare bir cam kabın içini suyla ıslatın. Pişirdiğiniz su muhallebisini kaba boşaltın. Kaşığın tersiyle üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 1 gece bekletin. Diğer taraftan, şurubu hazırlamak için; pekmez ve suyu geniş, derin bir kapta karıştırın. Buzdolabında iyice donan muhallebiyi çıkarın. Bıçakla kenar uzunluğu 3 santim olan kareler halinde kesin. Muhallebi dilimlerini spatula yardımıyla kabından alıp pekmezli suyun içine aktarın. Buzdolabında bekletip, ufak cam kaselerde veya kup bardaklarında servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları