Bizde kızartmanın sağlıklı olmadığı söylenir hep. “Aman kızartma yeme” derler de başka bir şey demezler.
Ancak, Yunan yemek araştırmacısı Nikos Psikaliz bu genel yargıya karşı çıkıyor ve kızartma yemenin sağlıklı olduğunu söylüyor. Bunun nedeni Yunan toplumunun binlerce yıldır tüm yemeklerde olduğu gibi kızartmalarda da zeytinyağı kullanmasıdır. Yunanlılar, tabiatın kendilerine verdiği eşi benzeri bulunmaz armağanı ziyan etmez ve kızartma yağı olarak da bu sağlıklı yağı kullanırlar. Çünkü zeytinyağı 200-250 derecedeki sıcaklığa dayanabilen ve bu sıcaklıkta bile bozulmayan tek yağdır. Hatta aynı zeytinyağında birkaç kez kızartma yapsanız bile yağın içindeki vitaminler yarı yarıya kalır.
Kremalı pazılı tavuk sarması
6 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 6 adet tavuk göğüs eti ( ya da tavuk fileto) ? 6 adet büyük boy pazı yaprağı (yırtık ya da sararmış olmamalı) Sos için; ? 5 yemek kaşığı zeytinyağı ? 2 yemek kaşığı dolusu un ? 4 su bardağı ılık tavuk ya da et suyu ? 1 çay kaşığı tuz, karabiber ? 1 küçük kutu hazır süt kreması İç harcı için; ? 1 adet büyük boy kırmızı dolmalık biber ? 150-200 gr rendelenmiş taze kaşar YAPILIŞI : Tavuk göğüs etleri (ya da filetoları) dövülerek yarım santim kalınlığına gelecek şekilde inceltilir. Bu işlem et, temiz buzdolabı poşetinin arasında et döveceği ya da çekiçle vurularak yapılır. İyice inceltilen etlerin üzerine tuz ve karabiber serpiştirilip kenarda bekletilir. Diğer taraftan, pazı yapraklarının sapları ayıklanıp kaynayan tuzlu suda 1 dakika kadar bekletilir ve sudan çıkarıldıktan sonra süzülür. Sapları ise incecik doğranıp derin bir kaba aktarılır. Kırmızı dolmalık biber tavla zarı formunda doğranıp sapların üzerine eklenir. Rendelenmiş kaşar peyniri de ilave edilir. Sosun hazırlanması için; zeytinyağı bir tencerede kızdırılıp üzerine hemen un eklendikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, un sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavrulur. Ilık haldeki tavuk ya da et suyu da azar azar ilave edilip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Katılaşıp, sıvı muhallebi kıvamına gelince tuz ve karabiber serpiştirilip ocaktan alınır. Yumuşamış pazı yaprakları tezgaha serilip üzerlerine dövülmüş tavuk etleri yayılır. Hazırlanan kırmızı biberli peynirli harçtan üzerlerine ikişer yemek kaşığı kadar koyulup sıkıca rulo yapılır. Ruloların pişerken açılmaması için iki ucundan kürdanla tutturulur. Rulolar, tencerede beklemekte olan unlu harca yan yana sıralanıp kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika kadar pişirildikten sonra krema ilave edilir. 10 dakika daha pişrildikten sonra ocaktan alınır. Ilık hale gelmesi beklenip dilimlenerek servise sunulur.
Yoğurtlu turp salatası
8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? ½ adet kırmızı lahana ? 1 adet orta boy havuç ? 1 su bardağı konserve mısır ? 1 demet maydanoz ? 2 adet orta boy beyaz turp ? 15-20 adet çekirdeksiz siyah zeytin Sos için; ? 1 su bardağı tatlı yoğurt ? 3 yemek kaşığı mayonez ? varsa 3 yemek kaşığı tahin ? 2 çay kaşığı tuz, karabiber ? 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Kırmızı lahanayı ortadan ikiye bölüp incecik doğrayın. Üzerine 1 çay kaşığı kadar tuz serpip hamur yoğurur gibi yoğurarak lahanayı yumuşatın. Diğer taraftan, havucun kabuğunu kazıyıp rendeleyin ve ayıklayıp çok ince kıydığınız maydanozla birlikte lahananın üzerine aktarın. Konserve mısırın suyunu süzüp malzemelerin üzerine ilave edin. Turpların kabuğunu soyup rendeleyin. Üzerine 1 çay kaşığı tuz serpip ovalayarak acı suyunu çıkardıktan sonra salatanın üzerine aktarın. Sosu hazırlamak için; yoğurt ve mayonezi derin bir kasede çatalla çırptıktan sonra tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi serperek tekrar karıştırın. Varsa tahini de ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine aktarıp karıştırın. Üzerini çekirdeksiz zeytinle süsleyerek servise sunun.