Eminim, iki gündür bu köşeyi okuyan herkes “Kayseri’ye gidip de sucuk-pastırma yenmez mi” diye düşünmüştür.
Kayseri’de sucuğun ve pastırmanın çeşitli şekillerde pişirilip önünüze getirildiği tek yer “Sucuk Keyfi” restoranı. Sucuk ızgara, sahanda sucuk, sucuklu yumurta, sucuklu tost, sahanda sucuk spesiyal, bazlama arası sucuk, sucuk köfte gibi sucuğun her halini tadabileceğiniz çok keyifli bir restoran burası. Hele benim gibi sucuğu pastırmadan daha çok seven biriyseniz, Sucuk Keyfi tam size göre bir yer. Günün süprizi ise yöresel pizza dedikleri bazlama ekmeğiyle yaptıkları sucuklu pizza. Tatsanız eminim bir tanesiyle yetinemez ikinciyi de ısmarlarsınız.
1611-1682 yılları arasındanda yaşayan ünlü gezgin Evliya Çelebi, “Seyahatname” eserinde “Lahm-ı kadid nam ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması, güzel kokulu (miskli) et sucuğu bir tarafta yoktur” der. Kayseri’nin özel iklim koşullarında kendine has yeraltı suları ve lezzet ustalarının maharetiyle imal edilen bu özel damak zevkleri tarihten günümüze kadar gelmiştir. Bizlere bu lezzetleri tattıran tarihi Göncüler Pastırmacısı’nın üçüncü kuşak temsilcisi sevgili Murat Bey’e çok teşekkür ediyorum. Havaalanına neredeyse beş dakika mesafede olan Sucuk Keyfi restorana yolunuz düşerse, oradan çıkarken sakın sucuk ve pastırma paketletmeyi de ihmal etmeyin. Unutmayın, sucuğu buzdolabında saklayarak sıcaktan ve ışıktan korumanız çok önemli.
Keşkül
6 kişilik Hazırlama süresi: 10 dakika Pişme süresi: 20 dakika
MALZEME LİSTESİ * 250 gr. tuzsuz file badem (çekilmiş badem içi de kullanabilirsiniz) * 2 su bardağı tozşeker * 6 yemek kaşığı pirinç unu * 1 su bardağı soğuk su * Yarım çay kaşığı tuz * 10 su bardağı süt * 2-3 yemek kaşığı Hindistancevizi tozu
YAPILIŞI Eğer bademleriniz kabukluysa, kaynayan suda haşlayıp kabuklarını soyun ve mutfak robotuna aktarıp iri iri çekin. Ya da bulabilirseniz file badem alıp pirinç tanesi büyüklüğünde olacak şekilde çekin. Diğer taraftan, süt ve tuzu büyük bir tencereye aktarıp ısıtmaya başlayın. Süt iyice ısınınca (kaynamaya başlamadan önce) bademleri ekleyip kartıştırın. Pirinç unu ve soğuk suyu derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla iyice çırparak ezin. Pirinç unlu karışımı ısınan sütün içine (yine süt kaynamadan önce) yavaş yavaş ve bir taraftan karıştırarak aktarın. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen ve kaynamaya başlayan keşkülün altını kısın. Hemen şekeri ve Hindistancevizini ilave edip karıştırarak 5-6 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp kaselere ya da büyük bir kaba boşaltın ve soğumaya bırakın. Üzerini süsleyip servise sunun.