Kallavi ve piyale

Osmanlı mutfağında kahve “kallavi” denen kulpsuz, kaseye benzeyen büyük fincanlarda içilirmiş.

Haberin Devamı

Nasıl ki, Osmanlı’da gülsuyu, gülabdan ve buhurdanları yaratmış, kahve de kallavi, kahve ibriği, fincan, fincan zarfı ve cezve gibi
araç ve gereçleri ortaya çıkarmış.

Gelelim piyaleye... Piyale tamamen ıran’a özgü olup hafif çukur, geniş kenarlı, aynen kallavi gibi fincandan daha çok kahve (sıvı) alan tasa benzer bir kahve içme gerecidir.

Öteden beri sıcak içecekleri çok sıcak içmeyi sevmeyen ıranlılar, dudaklarını bu geniş kenarlı piyalenin kenarına yaklaştırıyor, kahveyi kolaylıkla üflüyor, böylece de kahveyi soğutarak içebiliyorlarmış.

EKŞİLİ MESİRE PİLAVI

· 2 su bardağı pirinç · 3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu olabilir.) · 1 Türk kahve fincanı zeytinyağı · 3 adet yeşil taze soğan · 1 demet dereotu   · 1 demet maydanoz · Varsa 7-8 yaprak taze nane · 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Ekşili terbiyesi için; · 1 Türk kahve fincanı ılık su · ½ limonun suyu · 2 adet yumurta sarısı

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Pirinçleri bol tuzlu kaynar suda 30-40 dakika ısıtıp yumuşatın. Soğanları incecik doğrayın. Geniş bir tencereye zeytinyağını koyup hafifçe kızdırın. Soğanları ekleyip 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine sıcak suyu (et ya da tavuk suyunu öneririm) aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin.

Kaynamaya başlayınca yıkanıp süzülmüş pirinçleri, incecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu ilave edin. Pilav kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve hafif ateşte pirinçler suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.

Bu arada bir kasede ekşili terbiye için ılık su, limon suyu ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Sonra da bu sosu suyunu çeken pilavın üzerine gezdirip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip hemen ocaktan alın.

Demlenmesi için 20-30 dakika bekleyin. Sonra da aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırarak sıcak olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları