Paylaş
Ülkemizin en kuzeybatı noktası olan ve Langöz-Subasar ormanlarıyla ünlü Yğneada turizm alanında da hızla gelişen bir beldemiz.
Denizi tıpkı bir okyanus gibi kucaklayan muhteşem manzaralı Yğneada Resort Otel, Karadeniz kıyılarının en şık oteli olarak konumlandırılmış.
Yemek kültürüne çok meraklı olan Genel Müdür Erçin Çorba ve Sevgili Tezcan Önal sayesinde unutulmaz bir yemek kültür paneli yaptık.
Trakya’nın etnik yapısını oluşturan eski Yugoslavya-Bosna kökenli Boşnaklar Bulgaristan kökenli Pomaklar, Arnavutlar, Romanya kökenli Gacallar, Yunanistan-Selanik kökenli Patriotlar, Kayalarlılar, Işıklarlılar ve nihayet Trakya insan mozağinin değişmez parçası olan çingeneler. Yşte bu muhteşem karışımın ortaya çıkardığı zengin mutfak kültürünü öğrenip dağarcığıma kattım.
Ancak, ağırlıklı olarak Muhacir diye tanınan Balkan kökenli vatandaşlarımızın yemek ve tatlılarının ön plana çıktığını gördüm. Kapama, Boşnak böreği, tarhana çorbası, kaçamak, sütlaç gibi geleneksel yemekler hâlâ yapılan ama belki de bir kuşak sonra kaybolacak yemekler olarak görülüyor.
Unutmayın ki, yemek, kimliğimizin önemli bir parçası ve bir kültür mirasıdır. Tıpkı şarkılarımız, türkülerimiz, manilerimiz gibi bizi tanımlar.
Bulama çorbası
Nohut yarma ve fasulyeleri akşamdan ıslatın. Ertesi gün bu malzemeleri birlikte haşlayıp, süzdürün.
Yoğurdu bir bardak suyla iyice ezin. Yçine yumurta, un ilave ederek karıştırın. Haşlanmış malzemeleri ve 7 su bardağı suyu bu karışıma ekleyin. Çorbanın kesilmemesi için, kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın.
Tuz ve karabiber ekleyin. Yağı eritin, nane ile yakın. Çorbanın üzerine dökerek servis yapın.
4 çay bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı yarma (aşurelik buğday)
1 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı bitkisel margarin tuz, karabiber, nane
Paylaş