Bu soruya çoğunuz evet bir kısmınız da benim gibi hayır cevabı verdiniz eminim. Bu konuyu düşünmem sebep olan şeyse, bugün bizim evde pişen kıymalı pazı yemeğinin lezzetiydi.
Hani biz kadınların hiç bitmeyen bir endişesi vardır. O gün ne pişireceğimizi düşünürüz hep. Çoğu kez dolma, börek, çorba, köfte makarna, pilav gibi yemekleri haftanın günlerine böler, çevirir dururuz. Bazen de bugün ne pişirsem diye saatlerce düşünür, sinirlenir, sıkılırız. İşte böyle sıkıntılı bir günde bol kıymalı pazı yemeği pişirelim dedim. Bu basit yemeğin lezzeti o kadar muhteşemdi ki, yemeğin hepsini iki gün boyunca ısıtıp ısıtıp yedim. Çocuklarımdan biri sebzeyi hiç sevmiyor ve o bu yemeğe de bütün sebzelere yaptığı gibi burun kıvırdı. Diğerleri ise biraz yoğurt katarak afiyetle yediler.
Ben sebzenin nesi olursa olsun yediğim için; babamın usulüyle yaptığım yumurtalı kıymalı pazıyı da, ıspanağı da yerim. Az yağlı ve az pirinçli pırasaya, yapraklarıyla birlikte pişen zeytinyağlı kerevize, bol kıymalı ve soğanlı karnabahara, zeytinyağlı yer elmasına da itirazım olmaz hani. Diyeceğim o ki, bir yemekçi olarak gönlümde tencere yemeklerinin yeri başkadır.
Semizotlu çapkın Eleni
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
1 demet semizotu
2 adet orta boy domates
2 su bardağı taze mantar (250-300 gr)
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarmısak
5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
Önce, semizotunun sap kısımlarını kesip yapraklarını ayıklayarak yıkayın. Süzdüğünüz yaprakları salata tabağına alın. Diğer taraftan, domatesleri küp küp doğrayıp tabaktaki yaprakların üzerine serpiştirin. Mantarları da yıkayıp limonlu suda beklettikten sonra süzün
Mantarları rendenin iri tarafıyla rendeleyip domates ve semizotuyla karıştırın. üzerlerine tuzu serpiştirip zeytinyağını gezdirdikten sonra tüm malzemeleri karıştırın. Sarmısakları ezip iyice çırptığınız yoğurtla karıştırın.
Son olarak, hazırladığınız sarmısaklı yoğurdu salatanın üzerinde gezdirip servise sunun.
Hindistan cevizli fındıklı şekerpare
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
250 gr yumuşamış margarin
1,5 çay bardağı hindistancevizi
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı un
1 paket vanilya
Üzeri için
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı çekilmiş fındık
Şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Şerbet için; toz şeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yumuşamış margarin, toz şeker ve hindistancevizini derin bir kaba aktarıp yoğurarak hindistancevizini şeker ve yağa yedirin. Üzerine bir tanesinin sarısını ayırdığınız yumurtaları kırıp kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Unu da yavaş yavaş ilave ederek yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp, elinizin içinde mekik şekli verdikten sonra parmağınızla bastırarak üzerlerini çukurlaştırın. Şekerpareleri fırına dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürün. Üzerlerine dövülmüş fındık serpiştirip 175 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Sıcak şekerparelerin üzerinde soğuk haldeki şerbeti gezdirip ılınınca sunun.