Bundan yaklaşık üç bin yıl önce Etiyopyalı bir çobanın keçilerine tesadüfen yedirdiği kahve bitkisi fincanlarımızda iki saniye içinde tamamen eriyen toz haline gelmeyi nasıl başardı acaba.
Arabica ve Robotsa türü kahve çekirdeklerinin düşük kaliteli olanları toplanıp kavrulduktan sonra çekiliyor, ki bu işlem zaten Osmanlı Türkleri tarafından icat edilmiş ve hala Türk kahvesi yapımında aynı yöntem kullanılıyor. Ancak bizim kahvemiz, yalnızca Arabica çekirdeğinden yapılırken, hazır kahvenin klasik türü daha kolay şartlarda da yetişebilen Robotsa çekirdeğinden, blend denilen türü de iki çekirdeğin belli oranlarda karıştırılmasından yapılıyor. Çekilen kahve, dev kaplardaki sıcak suyla karıştırıldıktan sonra tekrar tekrar filtreden geçirilerek süzülüyor. Sıvı halden toz hale geçmeyi bekleyen koyu kahve, ya püskürtülen sıcak havayla ya da dondurulup kırıldıktan sonra ısıtılarak, toz haline getiriliyor.
İNCE NOKTALAR
Şeftalinin kabuğunu kolay soyabilmek için, şeftaliyi birkaç dakika kadar kaynar suda bekletin.
Tavuk baget mazzini
Yapılışı:
Tavuk bagetleri yıkayıp, suyunu süzün. Erittiğiniz tereyağına tavuk bagetleri ilave edip, üzerlerine tuz serpiştirin.
Kısık ateşte kızartın. Bagetleri ısıya dayanıklı cam kaba sıralayın. Öte yandan, derin bir kapta yumurta ve yoğurdu mikserle çırpın. Üzerine lor peyniri, sarmısak, kuru nane ve tuz ekleyip, çırpmaya devam edin. Üzerlerine çırpılmış sosu ilave edin. 175 derecede 10 dakika ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Haşlanıp dilimlenmiş patateslerle birlikte servis yapın.
10 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
10 adet tavuk baget
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Sosu için
2 adet yumurta
2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı lor peyniri
4 diş sarmısak (dövülmüş)
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
Meyveli mus
Yapılışı:
Öncelikle, yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayırın.
Beyazlarını kar haline gelene kadar (10 dakika) mikserle çırpın.
Öte yandan, çikolatayı üzerine kaynar su dökerek eritip, çukur bir kaba alın. Üzerine konyak, veya portakal suyunu ve yumurta sarılarını ilave edin. Mikserin hızlı devriyle 5 dakika çırpın.
Yumurta aklarını çırparken, bu karışımı yavaş yavaş ilave edin. 5 dakika daha çırpın ve cam bir kaba yayın. Buzdolabında 3 saat soğutun.
Servis yapmadan önce dolaptan çıkarıp, kaşıkla tabağa yerleştirin.
Üzerini çileklerle veya başka meyvelerle süsleyip, bekletmeden servise sunun.
6 kişilik Hazırlama süresi 20 dakika Malzeme listesi