Haydi Çocuklar Mutfağa

"Haydi Çocuklar Mutfağa" diye sesleniyor, Petek Gökçe geleceğin gurme adaylarına.

"Haydi Çocuklar Mufağa"nın diğer çocuk yemek kitaplarından farkı ise interaktif oluşu. Yani, yemek tarifleri vermekle kalmıyor Petek Gökçe. Kitapta yer alan tariflerin yan sayfaları da çocuklara ayrılmış. Ne için mi? Çocuklar verilen tarifler üzerinde değişiklik yapabilsinler ve kendi tariflerini yaratabilsinler diye tabii ki. Zaten Gökçe’nin amacı da bu. Çocuklar yemek yapılan malzemelere yaklaşsınlar ve hani hep dediğimiz gibi, çağın hastalığı olan fast food’dan uzak dursunlar istiyor Petek Gökçe ve sanırım ona hak vermemek de mümkün değil. Peki nereden geliyor yazarın bu yemek yapma merakı. Aslında Ankara doğumlu ama hemen bütün öğrenim hayatını Almanya’da yapmış ve öğrenim hayatı boyunca yemek yapma derslerine büyük ilgi duymuş. Yaşamını Almanca öğreterek kazanan ve çocuklara çok önem veren yazar çocukları obeziteden uzak tutmayı amaçlıyor ve herbirinin kendine has damak tadının oluşmasına çalışıyor. Eğer bir çocuğunuz varsa ve onu mutfağa çağırmak istiyorsanız bu kitabı mutlaka alın derim.

Meral’in rokalı tavuk yemeği

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet kemiksiz tavuk kalça eti

(2 adet tavuk göğüs eti de kullanılabilir.)

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı soya sosu

á 1 su bardağı hazır süt kreması

(1 küçük paket, 200 ml)

á 2 adet taze yeşil soğan

á 1 demet dereotu

á 1 demet roka

Tavuk eti keskin bir bıçakla tavla zarı formunda doğranır. Üzerine tuz ve karabiber serpilip bir kenarda bekletilir. Soğanlar soyulup önce ikiye bölünür, sonra da incecik yarımaylar halinde doğranır. Yeşil soğan ve dereotu da yıkandıktan sonra incecik dilimlenir. Rokanın yaprak kısımları da ince ince doğranır. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir teflon tavaya ya da wok tavasına aktarılıp kızdırılır. Üzerine tavuk eti eklenip yüksek ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Ocağın altı biraz kısılıp soğanlar hemen ilave edildikten sonra sık sık karıştırılarak 5 dakika daha kavrulur. Üzerine soya sosu aktarılıp ocağın altı iyice kısıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılarak 20 dakika, soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tencerenin kapağı açılıp süt kreması tencereye aktarıldıktan sonra sebzeler ilave edilerek karıştırılır. Yemek 10 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Yemeğin tuz ve karabiberi kontrol edilip istenirse kırmızı pul biber eklenir. Hatta 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peynir de serpiştirilebilir.

Karamelli kup rozaryo

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı tozşeker

á 1/2 su bardağı ılık su

á 2 paket hazır süt kreması

(2 adet x 200 ml = 400 ml)

á 4 su bardağı süt

á 3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 2 adet yumurta

á 2 paket vanilya

Tozşeker ve ılık su küçük bir çelik tencereye koyulup kısık ateşte, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırılarak şeker eritilir. Şeker önce sulanacak sonra da rengi hızla kahverengiye dönüşüp karamelize olacaktır. (Yani katılaşıp ağda kıvamına gelecektir.) İşte tam bu sırada tencere hemen ocaktan alınır ve yaklaşık 2 su bardağı kadar hazır süt kreması içine aktarılır. Bir tel çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırılır. Krema katılınca, karameliza şeker sertleşecektir. Tencere tekrar kısık ateşin üzerine koyulup sürekli karıştırılarak, sertleşen şeker çözülür. Diğer taraftan, nişasta ve 1 su bardağı süt derin bir kapta karıştırılır. Nişasta iyice ezilince kalan 3 su bardağı süt ilave edilir. Bu nişastalı süt, kremalı şekerin olduğu tencereye aktarılır. Sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Katılaşıp muhallebi kıvamına gelen karamelli krema kaynadıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alınır. Henüz sıcak haldeyken, üzerine yumurtalar tek tek ilave edilerek tel çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırılır. Son olarak, 2 paket vanilya da katılıp tekrar karıştırılır. Sıcakken muhallebi kaselerine veya kup bardaklarına paylaştırılır. Üzerleri rendelenmiş çikolata veya madlen çikolata ile süslenip soğuk olarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları