Yurt dışına çıktığımda gözümün hep yemekle ilgili şeylere takılır...
Ne yiyorlar, nasıl yiyorlar hep dikkat ederim. Gittiğim yer market bile olsa, paketleme şekilleri ya da ürünlerin raflardaki yerlerini bile incelerim. İşte bu market gezilerim sırasında gördüm ki, en dikkat çekici raflarda hep kurutulmuş meyveler duruyor paketler içinde. Üstelik bu paketler çok şık ve fiyatları da pek öyle ekonomik sayılmaz. Yani, kurutulmuş meyve denen şey pek kıymetli yabancı ülkelerde. Çünkü onlar kuru meyveleri hem çerez gibi tüketiyorlar, hem de sabah kahvaltılarından eksik etmiyorlar. Bizdeyse günlük yaşamda pek de yenen bir şey değil kurutulmuş meyve. Oysa Anadolu insanına hiç de yabancı değil meyveleri kurutarak saklamak. Göçebe bir geçmişe sahip olmamızın da etkisiyle mevsiminde topladığımız elma, armut, dut gibi meyveleri kurutarak tüketmeyi yüzyıllardır biliyoruz aslında. Hatta yine göçebe olmanın ve sürekli oradan oraya gitmenin etkisiyle yoğurdu bile kurutuyormuş Anadolu insanı. Son zamanlarda pek çok evde kaseler içine konmuş kuru incir ve kayısı ikram ediliyor misafirlere. Bu sevindiriyor beni ama düşünmeden de edemiyorum, acaba ne zaman yabancıların yapmasını beklemeden kendi kültürümüze sahip çıkmayı başaracağız diye.
Köri soslu tavuk sote
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 3 adet tavuk göğüs eti
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet kuru soğan
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane
á 3 diş sarmısak
Sos için;
á 1 tepeleme yemek kaşığı un
á 2 çay kaşığı tatlı hardal
á 1 çay kaşığı toz köri
á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu (hazır et ya da tavuk suyu tabletini ılık suda eriterek de kullanabilirsiniz)
á Yarım adet taze yeşil taze soğan
Yapılışı:
Göğüs etini kuşbaşı et formunda kesin. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tavada (wok denilen Çin tavası kullanmanızı öneririm) orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve sarmısakları kızgın yağa aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Tavuk etini hemen ekleyip 4-5 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi serpiştirip karıştırdıktan sonra ocağı kısın. Eti kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Sosu hazırlamak için; un, hardal ve köriyi bir kaseye koyun. Üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu ekleyip (sıcak olmamasına dikkat edin, sıcak olursa topaklaşır) çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu pişmekte olan etin üzerine aktarın. Tavuk etini kısık ateşte, sık sık karıştırarak 20 dakika daha pişirip ocaktan alın. İncecik kıyılmış yeşil soğanın yeşil kısımlarını ekleyip karıştırın ve pilavın üzerine sosuyla beraber aktarıp servise sunun.
Girit usulü limonata
12 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Malzeme listesi
á 6 adet orta boy sulu limon
á 3 adet orta boy sulu portakal
á 3 su bardağı tozşeker
á 2 litre ılık su (yaklaşık 12-13 su bardağı kadar)
á Yarım metre tülbent
Yapılışı:
Limonları ve portakalları iyice yıkadıktan sonra kurulayın. Rendenin büyük delikli tarafıyla limonların ve portakalların kabuklarını rendeleyip derin bir kaba aktarın. Rendelenmiş limon ve portakal kabuğu limonataya renk verecektir. Üzerine 1 su bardağı tozşekeri serpiştirip köfte yoğurur gibi yoğurarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kabukları rendelenmiş limon ve portakalları keskin bir bıçakla tavla zarı formunda doğrayın. Meyveleri doğrarken sularını ziyan etmeyin ve rendelenmiş kabukların olduğu kaba aktarın. Üzerine kalan tozşekeri serpiştirip malzemeler birbirine karışıncaya kadar yoğurun. Kabın üzerini sıkıca kapatıp oda sıcaklığında en az 2-3 saat bekletin. Bir tencerenin içine tülbent yerleştirin. Hazırladığınız meyve püresini azar azar tencereye aktarıp sıkarak suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz meyve suyuna ılık su ekleyerek sulandırın. Şişelere doldurup, buzdolabına koyun. Servise sunmadan önce tadını ve kıvamını kontrol edip içine mutlaka taze nane yaprakları atın.